Life&style
Agli Amici, Michelinovi restorani

Hrvatska je dobila prvi restoran s dvije Michelinove zvjezdice, bravo Rovinježi!

  • Hrvatska od jučer ima prvi restoran koji ima dvije Michelinove zvjezdice, što je doista golem uspjeh u svjetskim gastronomskim razmjerima 
  • U cijelom svijetu postoji samo 481 restoran s dvije Michelinove zvjezdice
  • Hrvatska se može pohvaliti i sa deset restorana s jednom prestižnom Michelinovom zvjezdicom, a novo ime na tom popisu je i renomirani zagrebački restoran

Michelinova zvjezdica globalno je najznačajnija i najprepoznatljivija gastronomska oznaka. Michelinove zvjezdice dodjeljuju se restoranima s najboljom kuhinjom, bez obzira na vrstu kuhinje. Zvjezdice se dodjeljuju isključivo na temelju onoga što je posluženo na tanjuru, bez obzira na interijer, dekoracije, kvalitetu usluge ili postavu stola. Michelinov inspektor ocjenjuje restorane posjećujući ih anonimno, bez ikakve najave, te daje ocjene na temelju pet glavnih kriterija: kvaliteta sastojaka, kuharska vještina i kombinacija okusa, kreativnost, dosljednost kvalitete hrane i vrijednost za novac.

Restoran može dobiti jednu do tri zvjezdice. A koliko je teško dobiti čak i jednu zvjezdicu, jasno pokazuje činjenica da u svijetu postoji samo 2657 restorana s Michelinovim zvjezdicama. Ima ih 481 s dvije zvjezdice i samo 135 s tri zvjezdice, što ih svrstava u sam vrh svjetske gastronomije.

Nove i stare hrvatske gastronomske zvijezde

Među novopriznatim dobitnicima Michelinove prestižne oznake su restoran Agli Amici iz Rovinja, koji sada ima dvije zvjezdice, te Dubravkin put iz Zagreba, koji je dobio jednu zvjezdicu.

Restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Korak (Jastrebarsko), uspješno su zadržali svoje zvjezdice.

Što se tiče oznake Michelin Green Star (ova oznaka dodjeljuje se restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti), svoj status uspješno su zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko).

Osim ovih priznanja, Michelin je na Bib Gourmand listu (restorani s najboljim omjerom cijene i kvalitete, odnosno oni koji nude obrok od tri slijeda po razumnoj cijeni) uvrstio restoran Fakin iz Legrada. Hrvatska ima ukupno 11 restorana s tom prestižnom oznakom.

Popis za Hrvatsku objavljen je na Michelinovim službenim stranicama.

Možda vas zanima Predivan restoran u centru ima ljetni meni - naručile smo predjela, glavna jela i deserte - evo naših dojmova Rubrika Life&style Life&style

Agli Amici, prvi restoran u Hrvatskoj s 2 Michelinove zvjezdice

Talijanski kuhar Emanuele Scarello vodi kuhinju s dvije Michelinove zvijezdice u srcu rovinjske marine te pruža jedinstveno gurmansko iskustvo s prekrasnim pogledom na stari grad i otok Sveta Katarina. Agli Amici je s radom u Rovinju počeo nakon otvorenja hotela Park, u lipnju 2021. godine. Njegovi su vlasnici Talijani, Michele i Emanuele Scarello, koji dolaze iz Godie, mjesta u blizini Udina, gdje od 1887. godine, posluje njihov talijanski restoran istog naziva koji već dugo čeka i treću Michelinovu zvjezdicu.

Rovinjski Aglli Amici je prvu Michelinovu zvjezdicu dobio neposredno nakon početka rada u Rovinju. Kuhinja se temelji na istraživanju istarske tradicije, ali uz stalno eksperimentiranje s vrhunskim domaćim namirnicama. 

Čestitamo na fantastičnoj nagradi! 

Možda vas zanima 10 restorana s najljepšim terasama u Zagrebu: osim finom hranom osvajaju i ambijentom na otvorenom Rubrika Life&style Life&style
Photo: Agli Amici

Komentari 0