Life&style

Hrvatica na vjenčanju na Mauricijusu: "O tetovaži ovisi kakav će ti biti brak!"

  • Na Mauricijusu ceremonija vjenčanja počinje tetoviranjem ruku i stopala mlade, a što je tetovaža tamnija i dublje uđe u kožu njezin će brak biti sretniji
  • Haldi je ritualno kupanje prije svečanosti u kojem se kurkumu pomiješanu s uljem i vodom nanosi na kožu mlade i mladoženje
  • Vjenčanje je sveti sakrament pa je prema tradiciji na Mauricijusu kao takav podložan i žrtvovanju. Zato mlada u vatru baca rižu kao žrtvu

 

Vrijeme svadbenih proslava je stiglo! Dok se izabiru haljine za kumstva, pozivaju gosti i ciljaju najbolje lokacije, mi smo odlučile otići dalje pa smo saznale kako izgledaju svadbe na drugome dijelu svijeta. Naša je svadbena lokacija tako postao dragulj Indijskog oceana ispunjenim prekrasnom prirodom - otok Mauricijus.

Ova se otočna država nalazi blizu Madagaskara, a poznat je kao dom izumrle ptice dodo. Mauricijus je bio nenaseljen do 17. stoljeća, kasnije su njime vladali Francuzi, a početkom 19. stoljeća preuzeli su ga Britanci pod čijom je vlašću ostao do neovisnosti 1968. godine. Zbog toga su francuski i engleski danas službeni jezici, a kultura se nastavila razvijati paralelno s većinskom hinduističkom vjerom.

Možda vas zanima Hura! Znamo kako više nikad nećeš ostati s praznom baterijom mobitela Rubrika Life&style Life&style

Egzotična priroda i bogata povijest, doticaj s indijskom kulturom i snažno prisutstvo Britanije na Mauricijusu utjecali su i na svadbene obrede, a na jednome takvom hindu vjenčanju bila je i Hrvatica Petra Kišić sa svojim zaručnikom Kevinom.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Naime, Kevinova sestrična Ashna rođena je i odrasla na Mauricijusu, a Petra i Kevin s ostatkom su njegove obitelji doputovali kako bi prisustvovali sretnom događaju. Tako smo i mi uspjele saznati kako izgleda autohtono vjenčanje na ovome otočiću.

"Cijela ceremonija traje puna tri dana, a u to ni ne ubrajam sva obiteljska događanja prije toga", započela je Petra priču. "Sve počinje tetoviranjem ruku i stopala mlade henna tetovažama i na taj dio ceremonije, mehendi, pozvana je samo njezina obitelj", objašnjava.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

"I gošće su se mogle tetovirati na ovaj način, iako je to nekad bilo rezervirano samo za mladu. Ja sam u tome naravno uživala", kaže Petra.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Legenda kaže kako o tetovaži ovisi sreća u braku. Naime, što je tetovaža tamnija i dublje uđe u kožu mlade, njezin će brak biti sretniji. Budući da nanošenje može trajati satima ovaj se obred odvija jedan dan prije same ceremonije. Hrana koja se tada servira je uglavnom vegetarijanska i tradicionalna pa se i poslužuje na listu banane.

PRVI DAN CEREMONIJE NA PLAŽI

Nakon uvodnih obreda, prvi dan uglavnom je rezerviran za druženje s uzvanicima koji su došli iz dalekih zemalja. "I mi smo bili među njima jer smo na Mauricijus doputovali iz Velike Britanije gdje živim sa zaručnikom", kaže Petra. "Bili smo na neformalnom druženju na plaži koje nije zahtijevalo posebnu toaletu, a posluživao se "finger food" i piće", pojašnjava. Tako je Petra prvi dan mogla nositi haljinu kakvu je željela, za razliku od kasnijih ceremonija.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Međutim, ono što ovaj dio ceremonije čini različitim od tradicije Zapada je tradicionalni ples, Sega, koji je izvela jedna profesionalna skupina.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

U ples se slobodno mogu priključiti i svi uzvanici. "To je zapravo ples zavođenja, a u njega je uključeno i pjevanje. Nekad je to bio ples odbjeglih afričkih robova s Mauricijusa", priča Petra.

DRUGI DAN ISPUNJEN HINDU OBIČAJIMA

Sljedeći dan rezerviran je za mladence i njihove obitelji. "Taj dan gosti su bili odjeveni u tradicionalne indijske nošnje pa sam tako i ja uživala u svom outfitu". Odjevena u tradicionalni sari koji se sastoji od duge suknje i topića preko kojeg se prebacuje dugi svileni šal, Petra se među uzvanicima isticala jedino zbog svijetle puti i plave kose.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Takva odjeća bila je potrebna kako bi mogla prisustvovati u daljnjim obredima. "Glavni obred koji smo taj dan vidjeli je ceremonija haldi, meni jedna od najzanimljivijih", oduševljena je Petra. Taj je običaj takozvano ritualno kupanje koje se odvija prije same bračne svečanosti. Haldi je zapravo indijski naziv za kurkumu koja se pomiješana s uljem i vodom nanosi na kožu mlade i mladoženje.

"Nakon što su mladu blagoslovili stariji, mogli smo joj prići i mi ostali. Točnije, pastu na mladu može nanijeti svatko tko je u braku kako bi blagoslovio mladi bračni par. Ta mješavina prema njihovom vjerovanju pročišćava i štiti tijelo", objašnjava Petra. "Bilo je to jako zabavno jer koliko često na vjenčanju možeš mladenku mazati žutom smjesom od kurkume koja osim toga pušta i boju."

TREĆI DAN VJENČANJA S TROSATNIM OBREDOM

Posljednji, treći dan vjenčanja sastoji se od tradicionalne ceremonije i dijela u službi engleskog prava. "Hindu ceremoniju službeni zakon ne prihvaća pa se tako mora proći i zakonsko vjenčanje po britanskom zakonu", kaže.

"Ujutro smo bili dio tradicionalnog obreda koji traje tri do četiri sata. Mladenci su bili ispod neke vrste šatora, svadbenog mandapa koji je bio ukrašen cvijećem, svilenim i šarenim tkaninama i kristalima", prisjeća se Petra. "Usred toga gorjela je vatra, ograđena kamenjem", kaže, "a razlog je taj što je vjenčanje sveti sakrament pa je kao takav podložan i žrtvovanju. Zato mlada u vatru baca rižu kao žrtvu."

"Zatim su mladenci razmijenili cvjetne vjenčiće, što se zove Jai Mala. Nakon toga je otac mladu predao mladoženji, a potom su se dva komada njihove odjeće svezala zajedno da označe zajedništvo mladenaca. Tijekom toga se na kosu mlade baca crveni prah koji označava da je sada udana", priča Petra.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

"Nakon svega toga slijedi zabava koja je zapravo tipično engleska - od hrane, pića i govora kumova, jedina je razlika što DJ pušta i tradicionalnu Hindu glazbu odnosno melodije Sege", prepričava Petra. Ovo vjenčanje s doslovno drugoga kraja svijeta nama se posebno svidjelo, a možda i tebe inspirira da neke detalje predložiš prijateljicama koje organiziraju svoja vjenčanja.

 

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0