Life&style

HPV: ovaj virus uzrokuje 97% raka vrata maternice - dobar razlog da ovaj tjedan odeš na besplatno testiranje

  • HPV (human papiloma virus) najproširenija je virusna spolna bolest, a ne prenosi se isključivo spolnim odnosom
  • Sa sobom ne nosi karakteristične simptome tako da a mnogi ni ne znaju da su oboljeli
  • Kod 60% spolno aktivnih žena HPV je pronađen u brisu grla maternice
  • Od 6. do 12. svibnja u tijeku je "Lila tjedan" tijekom kojeg žene mogu otići na besplatno testiranje na HPV

Dosada si sigurno već čula za HPV (human papiloma virus), ali koliko zapravo znaš o najproširenijom virusnoj spolno prenosivoj infekciji koja može uzrokovati rak vrata maternice? S obzirom da u Hrvatskoj od raka vrata maternice oboli prosječno 350 žena godišnje, a gotovo svaki treći slučaj završi smrću, dodatna znanja i informacije definitivno nisu suvišne. Od 6. do 12. svibnja u tijeku je "Lila tjedan", tjedan ženskog zdravlja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nismo Same (@nismosame) on

U organizaciji udruge "Nismo same" i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja bit će organizirano besplatno testiranje na HPV za čak 12.000 žena.  Besplatno testiranje provodit će se u KBC-u Zagreb, KBC-u „Sestre milosrdnice“, KBC-u Osijek, KBC-u Rijeka, KBC-u Split i OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, a za testiranje u svim navedenim bolnicama nije potrebna uputnica, a više informacija postoji na stranicama Udruge. U prošlom "Lila tjednu" spašen je čak 21 ženski život, a ovo je pravo vrijeme da se podsjetimo na 5 stvari koje moramo znati od HPV-u:

1. Kako se prenosi?

Infekcija HPV-om najproširenija je virusna spolno prenosiva infekcija. Danas je poznato oko 30 ili 40 genotipova HPV-a koji mogu uzrokovati dobroćudne i zloćudne infekcije. Dok dobroćudne mogu uzrokovati bradavice ili kondilome, zloćudne mogu uzrokovati rak vrata maternice, rak rodnice, stidnice, perianalnog podučja ili penisa. Infekcija humanim papiloma virusom najčešće se prenosi spolnim odnosom bilo koje vrste (vaginalnim, analnim, oralnim), ali moguć je prijenos izravnim kontaktom zaraženom kožom i sluznicom. Virus se također može prenijeti prstima ili zaraženim predmetima za intimnu uporabu. 

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

2. Karakteristični simptomi?

S obzirom na to da karakteristični simptomi gotovo ne postoje, većina zaraženih ljudi uopće ne zna da je oboljela niti da može zaraziti druge ljude. Osim toga, HPV zaraza godinama može ostati prikrivena i ne uzrokovati nikakvu bolest. Međutim, kasnije može prijeći u aktivni infekciju koja uzrokuje promjene na sluznicama i koži. 

3. Što su to kondilomi?

Kondilomi su genitalne bradavice čija pojava indicira na HPV, a tipični su za mlađu, spolno aktivnu populaciju (iako se mogu javiti u svakoj životno dobi). Kondilomi izgledaju kao male ružičasto-bijele tvorevine, a ponekad se mogu spajati u velike nakupine. Kondilomi su ponekad posve bezbolni, ali ponekad su bolni i peku. Treba uzeti u obzir činjenicu da su spolno prenosivi i obavezna je uporaba kondoma pri spolnom odnosu.

Možda vas zanima Mislili su da sam luda, ali morala sam ovo probati na jedan dan Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

4. Koliko je raširen HPV?

HPV je rašireniji nego što mislimo. Prema nekim studijama, čak kod 60 % spolno aktivnih žena, HPV je pronađen u brisu vrata maternice. S druge strane, znakovi zaraze pronađeni su kod 40-60% muškaraca čija partnerica ima HPV genitalnu infekciju. Ipak, bolest kod muškaraca još se uvijek slabije prati nego bolest kod žena. 

Možda vas zanima Ovo su 3 najčešće greške koje radimo pri pranju kose zbog čega nam nije bujna i zdrava Rubrika Beauty Beauty

5. Kako izgleda liječenje?

Liječenje infekcije HPV-om dugotrajan je proces, a medicinski postupci doista su raznoliki. Ono što definitivno zaslužuje više pažnje je postupak prevencije zaraze. Naime, za prevenciju HPV infekcije određenim tipovima koristi se cjepivo koje se preporuča mladima radi smanjenja rizika od infekcije. Cijepljenje je besplatno za sve učenice i učenike 8. razreda te za sve srednjoškolke i srednjoškolce. Besplatno cijepljenje traje najdulje do 1. srpnja 2019. godine, a djecu bi trebao cijepiti školski liječnik nadležan za određenu školu. 

 

 

 

 

 

Photo: Profimedia/Instagram

Komentari 0