Life&style

Hoćemo li zauvijek ostati bez obožavanih Mozart kugli? Tvornica je, naime, propala

  • Proizvođač ukusnih Mozart kuglica iznenada je podnio zahtjev za stečaj zbog  opadanja turizma i manifestacija uzrokovanih pandemijom
  • Svjetski poznate kuglice proizvode se na lokaciji u Grödigu kod Salzburga od 1948. godine
  • Vijest o stečaju je bila šokantna ne samo za djelatnike tvrtke, već i za javnost u Salzburgu

Mozart kugle jedinstveni je brend koji se proizvodi više od jednog stoljeća. Njegov izumitelj poznat je kao slastičar Paul Furst, koji je predložio recept za čokoladu 1890. godine. No, ljubitelje Mozart kuglica ne očekuju lijepe vijesti. Naime, proizvođač Mozart kugli Salzburg Schokolade iznenada je pokrenuo stečaj. Vijest je bila šokantna ne samo za djelatnike tvrtke, već i za javnost u Salzburgu. Tvrtka je donedavno zapošljavala nove zaposlenike, o čemu svjedoče i oglasi za slobodna radna mjesta objavljeni na web stranici tvrtke.

Kako prepoznati kvalitetno vino i čokoladu Možda vas zanima Stručnjakinje savjetuju kako ćeš prepoznati kvalitetnu čokoladu i kvalitetno vino Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: shutterstock shutterstock Mozart kugle jedinstveni je brend koji se proizvodi više od jednog stoljeća

Čelnik tvrtke Christian Schuegerl je u svom obraćanju javnosti rekao da je razlog stečaja pandemija, što je izazvalo značajne logističke troškove i pad potražnje. Smanjeni turistički tokovi i ušteda Austrijanaca na organiziranju praznika i drugih proslava doveli su do toga da su trgovine slasticama u Salzburgu i glavnom gradu Austrije Beču privremeno zatvorene.

Čokolada za doručak? Evo kako ti to može pomoći u gubitku kilograma, otkrivaju znanstvenici

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Mozart kugle jedinstveni je brend koji se proizvodi više od jednog stoljeća

Hoćemo li zauvijek ostati bez obožavanih Mozart kugli? 

Proizvođač popularnog slatkiša, "sa središtem od marcipana, okruženim slojevima tamne i svijetle praline kreme, obloženim najfinijom bogatom tamnom čokoladom", navodi gubitke od pet godina unazad. Svjetski poznate kuglice proizvode se na lokaciji u Grödigu kod Salzburga od 1948. godine.

Unatoč rastućim troškovima električne energije i pakiranja koji utječu na Mozartkugel proizvodnju, Schuegerl je izrazio nadu da će tvornica moći izdržati krizu i nastaviti s radom unatoč nadolazećem stečaju. Napominje se da tvrtka-kćer, Salzburg Schokolade u Češkoj, nije bila uključena u proces i nastavit će s radom.

 | Autor: shutterstock shutterstock Mozart kugle jedinstveni je brend koji se proizvodi više od jednog stoljeća

Kako će izgledati budućnost još je neizvjesno. Lokacija u Salzburgu najveći je industrijski proizvođač Mozartkugela u Austriji. Tvrtka koja ih također proizvodi, za američko tržište je Mondelez. Američki div posjeduje prava na zaštitni znak i mogao bi proizvoditi ovaj slatkiš negdje drugdje. Tako bi barem mogla biti sigurna međunarodna priča o nastavku života Mozart kuglica.

Možda vas zanima Ovo su najslađe čašice - doslovno! Nakon što nazdraviš možeš ih pojesti jer su od čokolade Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    uzasno