Life&style
Hipoglikemija

Hipoglikemija: ovih 5 stvari može ti se dogoditi ako ti jako padne šećer

  • Dijabetičari osobito brzo mogu pasti u hipoglikemiju, međutim to se može dogoditi svakome
  • Lagane fluktuacije razine šećera u krvi su normalne i nisu opasne
  • No ovo j pet simptoma da ti je šećer stvarno jako pao i ušla si u hipoglikemiju

Ako je razina šećera u krvi preniska, to može dovesti do hipoglikemije. Vrijednost je ispod 3,3 mmol/l (60 mg/dl), ali prijelazi između granica su različiti. Hipoglikemija se često javlja zbog lijekova koji snižavaju šećer u krvi. Međutim, drugi čimbenici također mogu odigrati ulogu – primjerice, odgođeni obrok ili neplanirani tjelesni napor. Dijabetičari posebice moraju provjeravati razinu šećera u krvi kako bi mogli na vrijeme poduzeti protumjere.

Ne brini o malim promjenama

Osobe s dijabetesom trebaju paziti na moguće znakove hipoglikemije. Ali, čak i oni koji ne boluju od dijabetesa mogu biti pogođeni pa je dobro biti u stanju raspoznati tipične simptome hipoglikemije. Događa se sljedeće: lagane fluktuacije su potpuno normalne i oni koji imaju samo malu hipoglikemiju ne moraju brinuti o mogućim posljedicama.

Evo što se događa kad imaš hipoglikemiju:

1. Znojiš se

Hladan znoj obično je vrlo neugodan. U slučaju hipoglikemije javlja se prvenstveno na čelu, dok oboljeli često pate od vrtoglavice i lupanja srca.

2. Nemirno lutaš naokolo

Opušteno ležanje praktički je nemoguće s hipoglikemijom. Tijelu je potrebna energija, zbog čega nas tjera na nemir. To može prerasti u pravu nervozu te na kraju i u osjećaj straha.

via GIPHY

3. U glavi ti lupa

Glavobolje mogu imati mnogo uzroka i stoga se često smatraju nespecifičnim simptomom. Dijabetičari obično mogu brzo prepoznati glavobolju kao znak hipoglikemije.

4. Užasno si gladna

Strašna glad je logična posljedica hipoglikemije. U konačnici, tako mozak oglašava alarm, odnosno zahtijeva hitan unos šećera. Većinu vremena napadamo direktno čokoladu, čips i slično - brzo nam daju energiju, ali samo na kratko. Prikladniji su zdravi zalogaji poput orašastih plodova.

Možda vas zanima Doris Kezić: Odlučila sam da me dijabetes neće definirati i prihvatila da je on moja sudbina koju samo ja mogu kontrolirati" Rubrika Život Život

5. Zbunjena si

Ako imaš tešku hipoglikemiju, tijelo počinje ludjeti. Može doći do poteškoća s koncentracijom, ali i do dezorijentacije. Na primjer, mogla bi se izgubiti na zapravo poznatom mjestu.

Što učiniti u slučaju hipoglikemije

Za suzbijanje hipoglikemije trebali bismo unijeti nešto što nam daje brzu energiju. Međutim, umjesto slatkiša je prikladnija glukoza ili zaslađena limunada (molimo bez zaslađivača). Teška hipoglikemija, koja se javlja osobito kod dijabetičara, može dovesti do nesvjestice. U tom slučaju treba ubrizgati hormon glukagon. Ako to nije moguće, potrebno je pozvati liječnika hitne pomoći!

Photo: Shutterstock

Komentari 0