- Konačno nam opet dolazi vrijeme pečenja božićnih kolačića!
- Kako bi ove godine kolačići dobro ispali, bolje je izbjegavati neke skrivene pogreške
- Zvuči li ti neka od ovih pogrešaka poznato?
Nažalost, a osobito kod novih recepata, uvijek se iznova događa da je entuzijazam za pečenjem znatno veći nego kod jela. Neispunjena očekivanja možeš spriječiti ako ne napraviš sljedećih pet pogrešaka.
Previše topli ili prehladni sastojci
Ova klasična pogreška događa se mnogim domaćicama. Međutim, recept zahtijeva maslac sobne temperature s razlogom. Naime, ako je temperatura previsoka, postoji velika opasnost da će ti se kolačići „raširiti“ u pećnici. Sve sastojke koji bi trebali biti sobne temperature izvadi iz hladnjaka otprilike pola sata prije nego što počneš peći.
Nemaš strpljenja prilikom miješanja
Uvijek si odvoji vrijeme miješajući sastojke - barem dok maslac ne postane svijetli i dok se ne stvori pjenasta konzistencija. Prerano zaustavljanje može ostaviti kolačiće ravnim i tvrdim, a ne prozračnim.
Izostaviš sol
Sol u slatkom tijestu na prvu može izgledati čudno. Ali, iskusni pekari kolača znaju da prstohvat soli naglašava slatke elemente i čini ih intenzivnijim. Stoga nemoj zaboraviti dodati sol.
Upotrebljavaš previše brašna
Budi oprezna ako si sklona koristiti puno brašna. Tijesto se i dalje čini previše ljepljivim, a zatim dodaš malo brašna i dogodi se da dobiješ suhe, mrvljive kolačiće. Kako bi to izbjegla, nemoj koristiti previše brašna pri razvlačenju i rezanju te ovaj sastojak koristi štedljivo.
Nije prethodno pečeno i propustila si kraj vremena pečenja
Što se tiče predgrijavanja, mišljenja se razlikuju, ali se svakako preporučuje za kolačiće. To ti omogućuje bolju kontrolu vremena pečenja, jer slatki božićni kolačići izgore brže nego što misliš. Stoga uvijek odvoji vrijeme prilikom pečenja kako bi mogla redovito provjeravati kolačiće. Također imaj na umu da će se kolačići stvrdnuti ako ih ostaviš na vrućem limu. Zato ih stavi direktno na rešetku da se ohlade.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.