Life&style

Gorski Kotar, Zagora, Međimurje... Našli smo sjajna mjesta za opušteni vikend izvan grada

  • Potreban ti je bijeg, vikend na kojem ćeš napuniti baterije? Imamo 4 prijedloga!
  • Promjena okoline i boravak u prirodi - ove dvije stvari doista krijepe dušu i tijelo
  • Dobra hrana je "must", a dalje prema željama: romantika ili adrenalin

Proljeće je! Spakiraj kofere i priušti si vikend u kojem ćeš napuniti baterije. Pronašli smo 4 sjajne destinacije na lokacijama koje ti možda ne bi pale prve napamet. Uputi se u smjeru Gorskog Kotara, Damatinske zagore ili Međimurja!

Agroturizam Galić

 | Autor: via facebook/Agroturizam Galic via facebook/Agroturizam Galic

Agroturizam "Galić" nalazi se u selu Miljevački Bogatići, blizu NP Krka. Selo je na sjevernoj strani omeđeno podnožjem planine Promine, na istoku rijekom Čikolom, a na zapadu kraškom ljepoticom rijekom Krkom. 

Ponuda u kuhinji vrlo je primamljiva. Možeš probati Miljevački pršut, domaći kravlji sir, razne vrste rakije, domaće bijelo i crno vino, maslinovo ulje, te domaće specijalitete "spod peke (teletina, janjetna, piletina, tuka) i jela sa ražnja ili prirodnog žara uz povrće iz njihova vrta. Na imanju se nalaze domaće životinje, krave, magarci, kokice i patke, a zanimljivo je razgledati i staro poljoprivredno oruđe. Romantične trenutke možeš provesti u nekom od obližnjih vinograda uz čašu domaćeg vina, u masliniku ili, ako si aktivan tip, možeš se spustiti strmim serpentinama u kanjon rijeke Krke (Roški slap).

Za dva noćenja u ovom malom seoskom raju koštaju oko 800 kuna za dvije osobe.

Tematski park - etnoland Dalmati

 | Autor: via instagram/@etnolanddalmati via instagram/@etnolanddalmati

U Etnolandu Dalmati doznat ćeš zašto je drniški pršut vrhunska delicija, u čemu je tajna pakovačkog sira i što je toliko primamljivo u domaćem kruhu, a želiš li provesti dan u prirodi ovaj je tematski park odličan izbor. Etnoland Dalmati prvi je tematski park takve vrste u Hrvatskoj, postoji od 2007. godine, a nalazi se u Pakovu Selu. 

Tematsko tura počinje posjetom staroj autentičnoj dalmatinskoj kući koja je ujedno i etnomuzej. U kući se nalazi vinski podrum u kojem si dobro došla na kušanje vina. U prizemlju su prikazi stare spavaće sobe, tkalačkog stana, blagovaonice i crne kužine, dok je na tavanu, odnosno černju, sušiona pršuta i mesa čiji se miris širi cijelom kućom. U radionicama starih, pomalo zaboravljenih zanata posjetitelji imaju priliku upoznati kamenoklesara, tkalju ili drvodjelca. Etnoland u ponudi ima i jedinstveno kolarište, odnosno arenu, u kojem će posjetitelji osjetiti čar dalmatinske priče kroz pjesmu i ples.

Tematsko razgledavanje s audio vodičem i degustacijom raznih vina i hrane koje za dvije osobe koštalo bi te oko 300 kuna za dvije osobe.


 

Agroturizam Japodi

 | Autor: via instagram/@agroturizamjapodi via instagram/@agroturizamjapodi

Gorski Kotar sve je popularnije odredište kad je u pitanju seoski turizam. Oštar zrak pročisti pluća, a mir i tišina oslobode glavu od teških misli.Tempreature su podnošljive čak i ljeti što je još jedan razlog zbog kojeg sve veći broj ljudi odluči baš tamo provesti ljetni odmor. Obiteljska kuća Japodi nalazi se u srcu Gorskog kotara, u malom selu Sunger pokraj Mrkoplja. Okružena livadama i  šumama, idealno je mjesto za odmor za sve one koji uživaju u sportskim aktivnostima. Kako bi se riješila negativne energije, a napunila baterije možeš uživati u planinarenju, biciklizmu, istraživanju prirodnih ljepota ili pak običnoj šetnji.

Njihova kuhinja sastoji se od domaćih receptura koje će uzbuditi tvoje nepce. Nije otvorenog tipa, pa se za ručak i večeru moraš predbilježiti. Ako nisi sportski tip uvijek možeš uživati na terasi uz dobru knjigu iz kućne biblioteke ili u hidromasažnom bazenu poslije kojeg možeš skoknuti do infracrvene saune.

Dva noćenja u ovoj kući s doručkom koštala bi te oko 1000 kuna za dvije osobe. 

Možda vas zanima Naši najpoznatiji influenceri otkrivaju svoje trikove za savršene frizure koji uvijek pale Rubrika Beauty Beauty

Seljački turizam Trsek

 | Autor: Facebook/Trsek Facebook/Trsek

Seosko domaćinstvo "Trsek" nalazi se na prekrasnom brežuljku između povjesnog Velikog Tabora, te mjesta Desinić i Vinagore.

Kupovi lavande krase okućnicu i ulaz u kuću, a njihov miris daje poseban šarm cijelom ambijentu. Imanje okružuju velike livade i pogledi na brežuljke zasađene vinogradima, a stare klijeti pune su bačvi vina koje sami proizvode. Kuhinja u ovom domaćinstvu temelji se na receptima njihovih baka i djedova. Hranu pirpremaju svaki dan u određenim količinama, pa moraš odlučiti što ćeš jesti ili si jednostavno priušti dobar cheat day i probati sve. 

U blizini se nalazi dvorac Miljana, svetište Vinagora te dvorac Veliki Tabor, spomenik nulte kategorije. Veliki Tabor je poseban zbog svoje arhitekture, te je jedan od najprepoznatljivijih simbola Hrvatskog zagorja pa ga preporučamo svakako posjetiti. 

Za dva noćenja u ovom preslatkom domaćinstvu trebala bi izdvojiti oko 600 kuna za dvije osobe. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0