Life&style
Večeri na Griču

Glazbena čarolija na Griču: Uživanje u klasici, etnu i jazzu pod zvjezdanim nebom

  • Jedan od najstarijih i najpoznatijih zagrebačkih glazbenih festivala i ove se godine održava u atriju Klovićevih dvora
  • Od 1. do 29. srpnja posjetitelji će moći uživati u glazbenim nastupima vrhunskih domaćih i stranih glazbenika
  • Predivna lokacija i raznoliki glazbeni repertoar ovog ljeta svakako čine 41. Večeri na Griču nezaobilaznom glazbenom postajom 

Poznati glazbeni festival vraća se i ove godine, a od 1. do 29. srpnja svi će posjetitelji u vrhunskoj glazbi moći uživati na predivnoj lokaciji, u atriju Klovićevih dvora na Gornjem gradu. Jedan od najstarijih zagrebačkih ljetnih festivala, čija je tradicija održavanja započeta još 1982., i ovog će ljeta okupiti poznata domaća i strana glazbena imena klasične, etno i jazz glazbene scene. 

Večeri na Griču tradicionalan su zagrebački ljetni glazbeni festival, koji je prošle godine proslavio jubilarnu, 40. godinu održavanja. Njegov zaštitni znak, koji se poštuje od samog početka održavanja su mnogobrojni vrhunski nastupi ponajprije zagrebačkih glazbenika, što je tradicija koja se nastavlja i ove godine.

Večeri na Griču | Autor: Facebook Facebook Program 41. Večeri na Griču

Pod zvjezdanim nebom na Griču ove ćemo godine imati priliku slušati izvedbe iz odabira širokog klasičnog, jazz i etno repertoara poznatih domaćih i stranih glazbenika. Raznolikim repertoarom te vrhunskim izvedbama i nastupima glazbenika, Večeri na Griču godinu za godinom potvrđuju svoju poziciju na karti sličnih vodećih komornih festivala u Europi.

U čak devet koncertnih događanja, ljubitelji glazbe imat će priliku slušati vrhunske izvedbe mnogih glazbenika i uživati u nezaboravnim glazbenim doživljajima, kao i zanimljivim međunarodnim suradnjama. 

Večeri na Griču | Autor: Facebook Facebook Večeri na Griču u atriju Klovićevih dvora

Tako ćemo imati priliku čuti spoj hrvatske i bugarske glazbe u izvedbi našeg poznatog dua Hojsak & Novosel te svjetski poznatog klavirista Theodossiija Spassova, koji zajedničkim glazbenim snagama otvaraju festival 1. srpnja.

Nakon njih, 2. srpnja, svoj nastup na pozornici Večeri na Griču tradicionalno će održati i Zagrebački solisti, koji na festivalu svake godine nastupaju još od njegovog prvog održavanja, 1982.

Večeri na Griču | Autor: Facebook Facebook Večeri na Griču

Najbolji hrvatski saksofonisti mlađe generacije okupljeni u Papandopulo kvartetu nastupit će 4. srpnja. Član kvarteta, Tomislav Žužek, najavio je dio programa za Večeri na Griču na kojem će se naći i brojna djela hrvatskih skladatelja. 8. srpnja očekuje nas prava glazbena poslastica. Naime, u zajedničkom donatorskom koncertu za obnovu crkve sv. Katarine, koja je stradala u potresu 2020., okupit će se čak tri zagrebačka zbora: „Cantores sancti Marci“, „Vladimir Prelog“ i „Ivan Goran Kovačić“.

Svoj doprinos vrhunskim glazbenim izvedbama na ovogodišnjem festivalu Večeri na Griču dat će i makedonski pijanistički virtuoz, Simon Trpčevski, a zanimljivost je da će Trpčevski svirati na koncertnom klaviru Fazioli, čime će glazbala ove talijanske tvrtke doživjeti premijeru u Zagrebu.

Možda vas zanima Uživancija u metropoli: Ljetna zabava, vrhunska glazba i gastro delicije ovog tjedna u Zagrebu Rubrika Life&style Life&style

Nakon Trpčevskog, 14. srpnja očekuje nas nastup Zagrebačkog kvarteta, koji će nastupiti sa solistima, Milanom Miloševićem na klarinetu i Žarkom Perišićem na fagotu. 17. srpnja zatim slijedi nastup Hrvatskog gitarskog kvarteta, a dan nakon njih i nastup mađarskog ansambla Bacchus Consort.

Čast da održi posljednji nastup na ovogodišnjim Večerima na Griču pripala je čuvenom mađarskom violinistu, Robyju Lakatosu, u čijim će interpretacijama romske i mađarske glazbene tradicije svi posjetitelji zasigurno uživati.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Posebnost ovogodišnjeg programa Večeri na Griču je i proširenje kulturnih aktivnosti izložbom donatora festivala, Frank Serge Lehmanna, švicarskog konceptualnog umjetnika sa značajnim izlaganjima u muzejima, galerijama i javnim prostorima.

Od 2001. slobodni je vizualni umjetnik na području instalacije, fotografije i grafičke reprodukcije, a njegova će izložba za posjetitelje biti otvorena od 17. srpnja i dostupna za razgledavanje do kraja mjeseca u Galeriji KIC-a.

Sve informacije o ovogodišnjem održavanju festivala Večeri na Griču s vrhunskim glazbenim repertoarom potraži na službenoj Facebook stranici Večeri na Griču! Ulaznice za sve koncerte možeš kupiti na ulaznice.hr.

Ljeto kod Matoša Možda vas zanima Ljeto kod Matoša vraća se na Gornji Grad: od sutra na Štrosu počinje bogat program! Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Instagram@gisou

Komentari 0