- Ovaj recept dolazi s krajnjeg sjevera Njemačke - nisu vješti kao francuski kuhari, ali njemačke slastice prilično su nam bliske
- Frizijska torta spravlja se brzo i to od samo nekoliko sastojaka
- Još jedan veliki plus: vrlo vjerojatno će dobro uspjeti i sasvim nevještim početnicima u pečenju kolača
Kad pomisliš na kolače, misliš li na sate pečenja, miksanja, miješanja i čišćenja u kuhinji? Ovaj recept za frizijski kolač naučit će te da se može i drugačije. Frizijska torta smatra se najbržim receptom za tortu na svijetu, izgleda sjajno na stolu i uvijek uspijeva. Zato, uživaj!
Sastojci:
• 2 paketa lisnatog tijesta u bloku iz hladnjaka
• 30 g šećera
• 150 g sitno narezanih šljiva prokuhanih sa 2 žlice šećera (ili domaći pekmez od šljiva)
• 2 pakiranja učvršćivača za šlag
• 2 pakiranja vanilin šećera
• 400 g vrhnja za šlag
• po želji malo šljivovice
• malo masnoće
Priprema
1. zvadi najprije lisnato tijesto iz ambalaže i ostavi da malo odstoji na sobnoj temperaturi.
2. Tijesto iz jednog paketa podijeli na dva jednaka dijela i pažljivo razvaljaj svaki na veličinu za kalup za torte promjera 24 ili 26 cm. Premaži svaki krug s malo masnoće i stavi da se peče u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta na 160 stupnjeva. Isto napravi i s drugim krugom od lisnatog tijesta.
3. Izvadi lisnato tijesto iz pećnice i stavi prvi krug na dno kalupa za torte te premaži musom od šljiva. Po želji u njega možeš dodati malo šljivovice.
4. Stavi vrhnje u zdjelu i postupno dodaj učvršćivač za šlag i šećer te tuci ručnim mikserom dok ne nastane čvrst šlag.
5. Čim se šlag stisne, premaži ga preko musa od šljiva, i zagladi. Ponovi još jednom s drugim komadom tijesta pa sve stavi u hladnjak.
6. Ispeci drugo lisnato tijesto, također razvaljano na promjer kalupa. Nareži ga na 12 komada, pospi šećerom u prahu i raspodijeli po torti kao na slici.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.