Life&style

Film 'Velika ekskluziva' prikovao nas je za ekrane: što je prethodilo intervjuu koji je srušio princa Andrewa

  • Intrigantna kraljevska drama 'Velika ekskluziva' koja radnjom prati događaje iza kulisa koji su u konačnici doveli do zloglasnog intervjua princa Andrewa za BBC-jevu emisiju 'Newsnight', mnoge je prikovala uz male ekrane
  • U intervjuu koji je u britanskoj javnosti odjeknuo poput bombe, princ Andrew je progovorio o svom prijateljstvu sa slavnim moćnikom i osuđenim seksualnim prijestupnikom, Jeffereyjem Epsteinom 
  • Uz to je demantirao navode da je imao seks sa 17-godišnjom Virginijom Giuffre, ponudivši nekoliko bizarnih alibija kao odgovor na njezine tvrdnje

Film 'Scoop' iliti 'Velika ekskluziva' napokon je stigao na Netflix. Zbog intrigantne kraljevske drame koja je radnjom pratila događaje iza kulisa koji su u konačnici doveli do zloglasnog intervjua princa Andrewa za BBC-jevu emisiju 'Newsnight' u 2019. godini, mnogi su se zapitali koliko je film ostao vjeran svemu onome što se događalo u stvarnom životu.

U režiji Philipa Martina, čovjeka koji je režirao jednu od najuspješnijih serija o kraljevskoj obitelji, 'Krunu', 'Velika ekskluziva' prati novinarku Sam McAlister, zaduženu za pronalazak gostiju za emisiju 'Newsnight', a koja je osigurala intervju s princem Andrewom, i koja je o svim detaljima progovorila u svojim memoarima iz 2022. 'Scoops: Behind the Scenes of the Most Shocking Interviews'.  

 | Autor: Netflix Netflix

Uz Billie Piper koja je briljantno odglumila glavnu ulogu, oduševivši i samu Sam, maestralno je ulogu odradila i Gillian Anderson koju je dopala uloga britanske novinarke Emily Maitlis, a jednako sjajni bili su i Rufus Sewell u ulozi princa Andrewa, kao i Keeley Hawes u ulozi njegove tadašnje privatne tajnice Amande Thirsk.

Ripley Možda vas zanima Serija 'Ripley' počela se prikazivati na Netflixu, evo što možeš očekivati Rubrika Life&style Life&style

Iako je priča dramatizirana verzija stvarnih događaja, film vjerno prati sve ono što je stvarno prethodilo intervjuu, a u najvećoj se mjeri oslanja upravo na Samine memoare. Uz to, producenti filma također su pomno istražili događaje na BBC-ju i u Buckinghamskoj palači uoči intervjua. Ipak, postoji nekoliko razlika između filma i stvarnih događaja, a jedna od vodećih je ta da je u stvarnosti Sam odnos s Amandom Thirsk postepeno gradila tijekom dugih 13 mjeseci dok ona u konačnici nije pristala na intervju. 

Zanimljivo je i to da je Amanda prvotno inzistirala na tome da, ukoliko dođe do intervjua, ne bude pitanja o Jeffereyju Epsteinu, no okolnosti su se promijenile nakon njegovog samoubojstva u zatvoru na Manhattanu, gdje je bio držan pod federalnim optužbama za seksualnu trgovinu. Tek nakon ovoga su Sam i Amanda počele raspravljati o potrebi da princ Andrew objasni svoju vezu s Epsteinom.

Možda vas zanima Napetosti nikad dovoljno! Sutra na Netflix stiže true crime dokumentarac koji će nas držati na rubu sjedala Rubrika Life&style Life&style

U intervjuu koji je u britanskoj javnosti odjeknuo poput bombe, baš kao što posljednjih dana hrvatsku javnost potresa skandal o redatelju Daliboru Mataniću koji je, kako se pokazalo, bio miljama daleko od uzornog obiteljskog čovjeka i borca za ženska prava, već je i sam seksualno uznemiravao brojne žene s kojima je radio, princ Andrew je progovorio o svom prijateljstvu sa slavnim moćnikom i osuđenim seksualnim prijestupnikom, te je uz to demantirao navode da je imao seks sa 17-godišnjom Virginijom Giuffre. Inače, Virginia je još 2015. podigla tužbu za klevetu protiv Epsteina i njegove djevojke Ghislaine Maxwell, navodeći da ju je par podvodio još od 2000. kada je bila poznata kao Virginia Roberts te da ju je Epstein prisilio na seks s princem Andrewom u njegovoj vili u New Yorku, u Londonu te na Epsteinovom privatnom otoku kada je imala svega 17 godina.

 | Autor: Netflix Netflix

Možda jedan od najšokantnijih trenutaka iz intervjua, iako ih ima podosta, je bio onaj u kojem je princ Andrew rekao da ne žali zbog svog prijateljstva s Epsteinom jer je ono dovelo do 'prilika' koje su 'zapravo bile vrlo korisne'. Princ je ponudio i nekoliko bizarnih  alibija kao odgovor na tvrdnje Virginije Giuffre, poput onoga da se nije mogao oznojiti dok je plesao s njom u noćnom klubu u Londonu jer je tog dana svoju kćer odveo na pizzu. Štoviše, dodao je i to da se u to vrijeme uopće nije znojio zbog neobičnog zdravstvenog stanja.

Svega četiri dana nakon interjua, 20. studenoga 2019., princ Andrew je objavio da podnosi ostavku na obavljanje bilo kakvih javnih  dužnosti, a slijedom toga su mu oduzete vojne titule i pravo da ga se naziva 'Njegovim Kraljevskim Visočanstvom'. U zatvoru, kako to s moćnicima najčešće biva, nikada nije završio. 

Photo: Netflix

Komentari 0