Baš si fino ručala, ali jako brzo opet imaš osjećaj da ti je želudac prazan? Možda je za tvoju nenadanu glad krivac ovaj začin
Svejedno je li riječ o burgeru, salati s preljevom ili tanjuru tjestenine: jesi li ikada bila opet gladna sat vremena nakon jela? Prema članku objavljenom u „Journal of Clinical Investigation“, moguće je da za to nije kriv ni tvoj metabolizam i njegovi hirovi, ni vrsta hrane koju jedeš, ni oni dani u mjesecu niti proždrljivost... već jedan tako svakodnevan začin da na njega ni ne obraćamo previše pažnje.
Niti na to koliko ga zbirno zapravo unesemo tijekom dana. Riječ je naravno o soli. Jer, znanstvenici su otkrili da jelo bogato solju potiče apetit te smanjuje žeđ – da, dobro si pročitala! Osjećaj žeđi se netom nakon jela poveća, ali se nakon nekog vremena smanji – zbog soli! Taj efekt nastaje već 24 minute nakon slanog jela. Ako netko stalno konzumira hranu bogatu solju, „uskladištit“ će više vode u tijelu, ali će općenito biti manje žedan te unositi manje tekućine, pokazali su rezultati istraživanja. A gdje se najbolje vidi višak soli u tijelu? Na trbuhu!
Što onda rade ljudi koji jedu jako slanu hranu? Jedu još više! Znanstvenici pretpostavljaju da je to zato jer im treba više energije kako bi pohranili vodu u tijelu. Zato osjećaju glad već sat vremena nakon jela.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.