Life&style

Evo zašto si sat vremena nakon jela opet gladna

Baš si fino ručala, ali jako brzo opet imaš osjećaj da ti je želudac prazan? Možda je za tvoju nenadanu glad krivac ovaj začin

Svejedno je li riječ o burgeru, salati s preljevom ili tanjuru tjestenine: jesi li ikada bila opet gladna sat vremena nakon jela? Prema članku objavljenom u „Journal of Clinical Investigation“, moguće je da za to nije kriv ni tvoj metabolizam i njegovi hirovi, ni vrsta hrane koju jedeš, ni oni dani u mjesecu niti proždrljivost... već jedan tako svakodnevan začin da na njega ni ne obraćamo previše pažnje. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Ako osjećaš glad za ovih 5 namirnica, tijelo ti želi nešto važno poručiti Rubrika Life&style Life&style

Niti na to koliko ga zbirno zapravo unesemo tijekom dana. Riječ je naravno o soli. Jer, znanstvenici su otkrili da jelo bogato solju potiče apetit te smanjuje žeđ – da, dobro si pročitala! Osjećaj žeđi se netom nakon jela poveća, ali se nakon nekog vremena smanji – zbog soli! Taj efekt nastaje već 24 minute nakon slanog jela. Ako netko stalno konzumira hranu bogatu solju, „uskladištit“ će više vode u tijelu, ali će općenito biti manje žedan te unositi manje tekućine, pokazali su rezultati istraživanja. A gdje se najbolje vidi višak soli u tijelu? Na trbuhu! 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Možda vas zanima 5 namirnica koje sprječavaju zadržavanje vode u tijelu Rubrika Life&style Life&style

Što onda rade ljudi koji jedu jako slanu hranu? Jedu još više! Znanstvenici pretpostavljaju da je to zato jer im treba više energije kako bi pohranili vodu u tijelu. Zato osjećaju glad već sat vremena nakon jela. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0