Life&style

5 namirnica koje sprječavaju zadržavanje vode u tijelu

Prekomjerna količina tekućine u organizmu može izazvati nadutost i umor, a u tome je mogu spriječiti prirodne namirnice

Voda čini oko 60 posto našega tijela, što je čini njegovim glavnim sastojkom. U ljudskom organizmu voda služi za bolji rad zglobova, regulira tjelesnu težinu, temperaturu tijela i krvni tlak, čisti tijelo od toksina i osigurava dotok kisika do svih stanica, potpomaže probavu i izbacivanje štetnih tvar iz organizma te hrani mozak i leđnu moždinu. Primjerice, u krvi imamo čak oko 80 posto vode, dok u kostima imamo oko 30 posto. Ipak, u našem organizmu može doći i do prekomjernog nakupljanja vode. To se javlja kao posljedica loše prehrane, pretjeranog unosa soli, šećera i masnoća, hormonalnih promjena ili konzumiranja nekog lijeka.

Nakupljanje vode u organizmu može uzrokovati nadutost i umor što nikako ne želimo nikada, a posebice ne sada kada je vrijeme za kupanje u moru ili na bazenima. Zato imamo dobre vijesti - viška vode u tijelu možeš se riješiti prirodnim putem, odnosno prirodnim namirnicama koje ljeti imamo u izobilju. 

Možda vas zanima Ovo je 8 namirnica koje bi trebala izbjegavati ako želiš ravan trbuh Rubrika Life&style Life&style

Ove namirnice, osim što su niskokalorične (možeš ih jesti u izobilju bez straha da ćeš se udebljati), imaju i svojstva diuretika (pomažu tijelu da se oslobodi viška tekućine i soli putem urinarnog trakta).

Evo o kojima je točno riječ: 

LUBENICA

Lubenica je bogata kalijem, fosforom, magnezijem i cinkom, a osim toga sastoji se od čak 92 posto vode zbog čega se povećava njezino diuretsko djelovanje. Također, lubenica potiče rad bubrega čime se tijelo brže rješava toksina iz krvi.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

DINJA

I ovo voće poput lubenice sadrži visoki udio vode, više od 90 posto. Osim toga, dinja sadrži kalij i natrij, koji pomažu u eliminaciji toksina iz organizma te potiču stvaranje mokraće. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

ŠPAROGE

Šparoge su osobito bogate kalijem i kalcijem uz koje obiluju još brojnim vitaminima i mineralima. Odličan su izvor alkaloid asparagina čija je funkcija poboljašavanje rada bubregaizbacivanje suvišnih tekućina i toksina iz organizma.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

KRASTAVAC

Krastavac je niskokalorična namirnica, sadrži kofeinsku kiselinu i vodu. Uz to je bogat sumporom i silicijem zbog čega omogućuje lučenje mokraćne kiseline i eliminaciju toksina. Za razliku od dinje i lubenice, konzumiranjem krastvca možemo stimulirati izbacivanje masnoće iz organizma.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Možda vas zanima 5 stvari koje nikad ne smiješ jesti na prazan želudac Rubrika Life&style Life&style

RAJČICA

Rajčice su veoma bogat izvor vitamina C čija svojstva doprinose oslobađanju prekomjerne tjelesne tekućine. Osim toga, sadrže i karoten, likopen i vitaminom C. Ovo povrće (ili voće!) pomaže u otpuštanju vode iz bubrega i uklanjanju toksina.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

 

Photo: Miss7/Thinkstock

Komentari 0