Life&style

Evo zašto ne bi trebala vježbati mamurna

Ako postoji stvar koja bi te mogla odgovoriti od prekomjernog ispijanja alkohola onda je to definitivno mamurluk. Nekoliko piva i osvajanje plesnog podija zvuči zabavno, ali je li vrijedno muke sljedećeg dana? Pa s obzirom na to da činimo to već tisućama godina, izgleda da je.

Kako za svaki problem postoji rješenje, tako postoji i burek i jogurt za mamurluk. Hrana prije spavanja i voda + hrana kad se probudiš i voda = nema mamurluka (ili je bar smanjen na minimum!). Dok ujutro jedeš i piješ hektolitre vode, baci oko i na poruke koje si slala bivšem. Šala mala, sve je to za ljude i dopušteno, ali molimo te, ne idi u TERETANU kad si mamurna!

via GIPHY

Možda ti se čini suludo da to itko radi, ali ljudi koji su po prirodi aktivniji imaju tendenciju "razbijati" mamurluk vježbanjem. U redu je odraditi laganu šetnjicu da uhvatiš zraka, ali uskočiti u trening visokog intenziteta samo par koji sat nakon alkoholiziranja je zbilja suludo.

Možda vas zanima Vino je jednako dobro za zdravlje kao vježbanje? Rubrika Life&style Life&style

Koji su razlozi zašto to ne treba raditi? Alkohol je diuretik, što znači da će naši bubrezi proizvoditi više mokraće te će doći do dehidracije organizma. Vježbanjem i znojenjem ćeš samo postići još veću dehidraciju. Povrh toga alkohol utječe na rad jetre odnosno njezinu sposobnost otpuštanja glukoze. Dakle razina glukoze ti je znatno snižena pa ne možeš imati ni dovoljno snage za vježbanje. Najgora stvar od svega je ipak to što česta konzumacija alkohola može dovesti do poremećaja srčanog ritma. Sam čin vježbanja povećava tvoj puls, a s alkoholom koji kola još uvijek po tvom organizmu vršiš veliki stres na srce.

via GIPHY

Sad znaš sve i kad te sljedeći put frendica pita, dan nakon lude noći, da svratite do teretane reci joj da ne bude luda i radije ostane kod kuće spavati. Tako, naime, čuva svoje zdravlje!

Možda vas zanima Anti-aGin, džin koji smanjuje bore Rubrika Life&style Life&style
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0