Life&style

Evo zašto je "Djevojka na fotografiji" šokirala svijet, a pronašli smo još četiri slična dokumentarca na Netflixu

  • Dokumentarac Girl in the Picture, odnosno Djevojka na fotografiji, koji je nedavno izašao na Netflixu, privukao je veliku pozornost nevjerojatnom pričom
  • Tko god je pogledao dokumentarac užasnut je bizarnom pričom o otmici, zlostavljanju, gubitku identiteta i ubojstvu
  • Ovo nije jedina strahovito teška priča koja je dokumentaristički obrađena, donosimo ti još 4 slične tematike koje možeš pogledati na Netflixu

Posljednjih nekoliko dana svi pričaju o posljednjem Netflixovom dokumentarcu Djevojka na fotografiji (Girl in the Picture). Priča je toliko bizarna, užasna i nevjerojatna da je, jednom kada ga pogledaš, teško uopće zamisliti da nije samo plod mašte nekog pomaknutog redatelja.

Nažalost, sve iz dokumentarca Djevojka na fotografiji dogodilo se djevojci Suzanne Marie Sevakis koja je većinu svoga života bila poznata kao Tonya Hughes. Iskusna i nagrađivana redateljica Skye Borgman vrhunski je manevrirala šokantnim detaljima i preokretima u priči od početka do kraja, što obzirom na nevjerojatnu priču nije bilo nimalo lako. A na kraju je to rezultiralo svjetskim hit dokumentarcem.

Djevojka na fotografiji (Girl in the Picture)

Priča započinje mrtvim tijelom žene pronađenim pokraj ceste u Oklahomi, 1990. godine. Uskoro doznajemo da se radi o 20-godišnjakinji Tonyiji Huges koja je radila kao striptizeta, a iza sebe je ostavila 2-godišnjeg sina Michaela i supruga Clarenca. No, vrlo brzo shvaćamo da ništa nije kako se na prvu čini te kako malo što u ovoj priči ima smisla.

Prvi misterij nastaje kada prijatelji ubijene djevojke pokušavaju doći do njene majke i otkriju kako se njihova  prijateljica uopće ne zove Tonya. Uskoro se kreću javljati njeni prijatelji iz djetinjstva koji kažu kako se ubijena djevojka zapravo zove Sharon. Dokumentarac se potom počinje baviti pitanjem tko je zapravo preminula djevojka, ali i tko je njen muž.

Možda vas zanima Harrison Ford je na 80. rođendan izabrao svoj posljednji film, iduće godine završava veličanstvenu karijeru Rubrika Life&style Life&style

Do samog kraja priča je neizvjesna, puna zapleta, preokreta i kontradiktornosti, a najveći šok dolazi kada shvaćamo da je njen muž zapravo njen otmičar imena Franklin Floyd. Franklin je oteo malu djevojčicu, s čijom je majkom bio u vezi, nakon čega je s njom živio kao otac i čitav ju život seksualno zlostavljao, a kasnije prisiljavao na prostituciju. Ova monstruozna priča koju je uspješno ispričala redateljica Skye Borgman puna je jezivih detalja i slojeva koje ona pred gledateljima otkriva jedan po jedan sve dok ne saznamo tko je zapravo djevojka s fotografije.

Dokumentarci koji su uzburkali javnost

Ovo nije jedina teška priča koja je obrađena u dokumentarnom filmu. Pronašli smo još nekoliko kvalitetnih dokumentaraca sa sličnom tematikom koje možeš naći na Netflixu.

Možda vas zanima Fitness transformacija: Kako se Natalie Portman pripremala za film "Thor", a kako za "Crnog labuda" Rubrika Life&style Life&style

American Murder: The Family Next Door

U 2018. godini trudnica i njene dvije male kćeri nestale su bez traga. Istražujući slučaj, policija je pronašla prljavštinu o suprugu koji je ubrzo postao glavni osumnjičenik. 'Američko ubojstvo' koristi jedinstven pristup kako bi ispričao ovu priču, ne koristeći dodatne intervjue za film, već se oslanjajući isključivo na ono što se najbolje može opisati kao pronađena snimka. Istražuje utjecaj profila karaktera žrtve koji proizlazi iz njenih društvenih mreža, dok također istražuje složene vode teškog braka i obiteljskog zlostavljanja.

Casting JonBenet

JonBenet Ramsey imala je šest godina kada je pronađena mrtva u podrumu vlastite kuće. Jezivo ubojstvo dovelo je do niza događaja koji su preokrenuli obitelj Ramsey, dovodeći ih na kraju u fokus istrage. 'Casting JonBenet' bavi se jezivim zločinom koji je potresao sve, a posebno grad, ostavivši neizbrisiv utjecaj na sve, bilo dijete ili odraslu osobu. Dokumentarac istražuje percepciju događaja svih onih vezanih za slučaj, kao i teorije i nagađanja koje od tada kruže gradom, dajući publici mnogo materijala za razmišljanje.

Abducted in Plain Sight

Abducted in Plain Sight još je jedan vrlo uspješan dokumentarac redateljice Skye Borgman, koji joj je do Djevojke na fotografiji to bio najpoznatiji rad. Kronika je to osebujnog slučaja otmice Jan Broberg, tinejdžerice iz Idaha koju je 1970-ih oteo njezin desetljećima stariji susjed Robert Berchtold. Ali Berchtold - poznat kao "B" - nije samo jednom oteo Jan. B je uspio izmanipulirati njene religiozne roditelje u takvu mrežu povjerenja, srama i suučesništva da je uspio uvjeriti obitelj da odbaci najteže optužbe za otmicu protiv njega. Nakon toga je nastavio provoditi uznemirujuće količine vremena s njihovom malom kćeri, i—u najšokantnijem obratu od svih - na kraju ju je oteo drugi put.

Where is Marta

Gdje je Marta je trodijelna španjolska dokumentarna serija koju je za Netflix režirala Paula Cons. Dokumentarna kriminalistička serija prati nestanak 17-godišnje srednjoškolke, Marte del Castillo Casanueve, koja je s roditeljima živjela u Sevilli, u Španjolskoj. Izašla je sa svojim prijateljem, 19-godišnjim mladićem, Miguelom Carcanom Delgadom, popodne 24. siječnja 2009. i više se nije vratila kući.

Istražitelji još nisu pronašli Martino tijelo. Glavni osumnjičenici u ovom slučaju stalno mijenjaju iskaze kako bi doveli vlasti u zabludu. Nepouzdana svjedočanstva i neučinkovitost odjela kompliciraju slučaj. Redateljica Paula Cons pokušava povezati nedostajuće karike i dokaze te donosi novu nadu Martinim roditeljima u njihovoj potrazi za pronalaskom Martinog tijela.

 

 

Photo: Screenshot

Komentari 0