Life&style

Evo zašto baš NIKADA ne bismo smjeli ući u stan u cipelama

Znaš kako te živcira kad ti frendica ne da ući u svoj stan u cipelama? Moramo ti reći - ona je u pravu!

Svi mi imamo barem jednu prijateljicu koja se zgraža ukoliko se već na ulazu u njezin stan ne izujemo. Skidanje cipela i obuvanje papuča nekad zna biti naporno, posebno ako smo navratili na tek nekoliko minuta. Ipak, pokazalo se da su pogledi ispod oka kad zakoračiš obuvena u stan itekako dobra praksa koju bismo svi trebali primjenjivati u svom domu.

Znanstvenici tvrde da je hodanje po kući u obući koju nosimo van jedna od najprljavijih navika koju čovjek može imati, i jedna od navika zbog koje se možeš ozbiljno razboliti. Istraživanje je pokazalo da prosječan par cipela ima oko 421 tisuću bakterija, uključujući i zloglasnu E.coli koja može pogubno utjecati na tvoj probavni sustav. Koliko god pažljivo hodaš, ulice tvog kvarta i javni wc-i prepuni su nečistoća na kojima se ova i brojne druge bakterije razmnožavaju, a hodanje kroz lišće i ostalo smeće dodatno ih hrani i produljuje im životni vijek.

 | Autor:

Nažalost, te stvari ne možeš izbjeći dok hodaš gradom, ali zato možeš spriječiti da ti uđu u kuću. Više od 90 posto bakterija koje pokupimo na potplatama svoje obuće ulazi u naš dom skupa s našim omiljenim cipelama, a jednom kad su u kući mogu živjeti danima. Osim štetnih bakterija na nogama unosimo i kancerogene toksine s asfalta koji se onda šire u obliku prašine po cijeloj kući.

Većina tih bakterija i nečistoća odlazi s cipela pranjem običnim sapunom, ali jednostavniji način za zaštititi se je jednostavno izuti cipele čim uđemo u kuću, uskočiti u udobne papuče i ostatak dana provesti bezbrižno.

Photo: Instagram

Komentari 0