Life&style

Evo što tvoje bradavice otkrivaju o tvom zdravlju, oblik i boja će ti reći mnogo toga

  • Neke su svijetle, druge tamne, neke male, a neke velike…
  • Bradavice su, poput svake žene, sasvim individualne 
  • Ako nešto nije u redu s našim zdravljem, šalju nam jasne signale – pogledaj na koje trebaš pripaziti 

Lagane promjene u obliku i boji bradavica mogu ukazivati na zdravstvene probleme te pomoći, na primjer, pravovremeno otkriti rak dojke. Kod ovih simptoma moraš osobito biti pažljiva…

Tamno obojane bradavice: povećani rizik za rak dojke 

Ako je bradavica zdrava, boja joj je između svjetloružičaste i smeđe, ovisno o tonu kože. Alarmantno je ako se bradavice odjednom oboje tamnom bojom ili se oko njih napravi tamni prsten. 

Jako tamno obojenje bradavica može biti znak za rijetki oblik raka, takozvani Pagetov karcinom. Drugi simptomi su ljuštenje kože u području bradavica, kraste i bolovi. Ako to primijetiš, odmah idi k liječniku. 

via GIPHY

Dlake na grudima i na bradavicama: hormonalne oscilacije 

Ako su žene prirodno sklone jakom i tamnom rastu dlaka, onda fine dlačice na grudima i oko bradavica mogu biti malo dosadne, ali su sasvim normalne. Međutim, ako dlake odjednom buknu i jako se šire, to je znak hormonalnih promjena u tijelu. 

Uglavnom ih uzrokuje porast seksualnih hormona koji pak uzrokuju smetnje kod ciklusa, trudnoća ili promjena hormonalne zaštite od trudnoće (poput kontracepcijskih tableta ili hormonske spirale ili injekcija). Razgovaraj s liječnikom o tom problemu i savjetovat će ti promjenu zaštite. 

Možda vas zanima 7 naoko uznemirujućih pojava na bradavicama – koje su zapravo sasvim normalne Rubrika Life&style Life&style

Odjednom izlazi sekret iz bradavica: upala grudi 

Bradavice koje ispuštaju mliječni do crveni sekret uglavnom su znak upale. Oko 10 posto svih dojilja to doživi u prva tri mjeseca dojenja. Prava tehnika dojenja, optimalna higijena i zdrava prehrana mogu ti pomoći pri izbjegavanju upale za vrijeme dojenja. 

Doduše, mliječna žlijezda može se upaliti i kod žena koje ne doje. Na primjer, od bakterija koje su došle u organizam kroz otvorenu ranu ili od piercinga. Neispravna funkcija štitnjače također se može kriti iza upale. Upala će izazvati bol te neugodan osjećaj topline u grudima. Mastitis se može lako izliječiti s antibioticima. U svakom slučaju moraš posjetiti liječnika. 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Bradavice „prema unutra“: rizik od raka dojke 

Bradavica koja je uvučena prema unutra nije neobična pojava, ali nije ni zabrinjavajuća. Ali, ako se bradavica odjednom „okrene prema unutra“, ta promjena može biti naznaka raka dojke. Onda odmah moraš dogovoriti termin kod liječnika. 

Osjetljive bradavice: zdravi ciklus ili trudnoća 

Ako su ti bradavice nekoliko dana izrazito osjetljive, to je uglavnom znak dobrog, funkcionalnog i stabilnog ciklusa. Bradavice koje reagiraju ekstremno osjetljivo također mogu biti znak sljedeće menstruacije, ali i trudnoće. Dakle, promjena na bradavicama ne znači uvijek nešto loše. 

Možda vas zanima Pogledaj što se događa tvom tijelu ako svaku večer popiješ čašu vina Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0