Life&style

7 naoko uznemirujućih pojava na bradavicama – koje su zapravo sasvim normalne

  • OK, ruku na srce: tko od nas nikada nije pronašao nešto „čudno“ na svom tijelu i onda panično googlao što može napraviti s tom „nejasnom pojavom“?
  • Pretrage tog tipa su rijetko korisne i često završe na dramatičnim bolestima ili odmah naznače kraj života
  • Ako smatraš da nešto nije u redu s tvojim bradavicama na grudima, nemoj paničariti – pogledaj ovih sedam najčešćih „problema“

Dakle, ako tvoje bradavice nekim slučajem izgledaju „malo drugačije“ (drugačije od onih tvoje frendice ili iz udžbenika biologije), smiri se. Vjerojatno je s tvojim bradavicama sve u najboljem redu! Naime, ima ih u svim mogućim izvedbama…

(Ako se ipak brineš da ti je zdravlje ugroženo, naravno da ćeš posjetiti svog liječnika i potražiti savjet.)

1. Dlake

Mnoge žene imaju dlačice oko bradavica na grudima, točnije na (često nešto tamnijoj) areoli. To apsolutno nije nikakav razlog za zabrinutost. Koliko dlačica ima ovisi o genetici i hormonima.

via GIPHY

2. Prištići

Imaš oko i na bradavicama mala nabreknuća koja izgledaju poput prištića? Ni to nije rijetkost. Naime, vjerojatno se radi o takozvanim Montgomery žlijezdama koje štite loj od isušivanja (hvala im!). Gotovo sve žene i muškarci ih imaju. Kod nekih su vidljivije nego kod drugih.

3. Boja

Kao i ljudi, bradavice također (kojeg li iznenađenja!) dolaze u svim mogućim oblicima i bojama. Dakle, mogu biti blijede, imati vidljive plave žilice ili pak biti tamnosmeđe – ili nešto između. Ako tvoje bradavice odjednom promijene boju ili pocrvene, a ne znaš zašto (npr. trljale su se jako po grudnjaku), stručnjaci savjetuju da se konzultiraš s liječnikom.

Možda vas zanima Male grudi, obješene, nejednake... 6 grudnjaka za 6 različitih tipova grudi Rubrika Moda Moda

4. „Prevelike“ ili „premale“

Postoje velike bradavice, male bradavice, duže i kraće bradavice, bradavice koje su savinute prema gore i one koje gledaju prema dolje – i znaš što? Sve su lijepe! Veličina tvojih bradavica nema nikakve veze s tvojim zdravljem.

via GIPHY

5. Uvučene bradavice

Oko deset do 20 posto svih ljudi ima uvučene bradavice – dakle, to nije nikakav razlog za brigu pa čak i kad je riječ o dojenju, tvrde liječnici. Većina žena usprkos tome može dojiti svoje dijete.

6. Ekstremna senzibilnost – ili uopće nikakva

Dok neke žene ne osjećaju stimulaciju bradavica, druge mogu doživjeti orgazam, tvrde stručnjaci. To je kod svake žene drugačije. Ako su tvoje bradavice toliko osjetljive da je to bolno, onda bi trebala posjetiti liječnika.

via GIPHY

7. Dodatna bradavica

Ne, Chandler Bing iz serije „Prijatelji“ nije jedini koji ima dodatnu bradavicu: treća bradavica zapravo uopće nije toliko rijetka, ali na prvi pogled se teško prepozna kao bradavica. Dodatna bradavica općenito ne predstavlja nikakvu opasnost za zdravlje, ali svakako je napomeni na sljedećem ginekološkom pregledu.

Možda vas zanima Zar postoje savršene grudi? Velika anketa otkrila je kako izgledaju Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0