Life&style

Teško je odoljeti, ali... Pogledaj što se dogodi tvom tijelu kad jedeš kasno navečer

  • Znamo, nema većeg gušta već zavaliti se na kauč uz seriju i pritom grickati sendvič, čips, pizzu ili čokoladu
  • Ali, nije samo da ti od ovoga prijeti debljanje
  • Liječnici upozoravaju i na ove probleme

Nije nikakva tajna da jedenje kasno navečer vodi prema višku kilograma. No, to nije jedini problem - ova navika itekako ima utjecaja na naše zdravlje. I to ne dobrog. Novo istraživanje sveučilišta u Pennsylvaniji pokazalo je da kasnovečernje jedenje povećava razinu glukoze i inzulina, što dovodi do dijabetesa tipa 2. Također, loše odabrano vrijeme večere povećava kolesterol te dovodi do povećanja rizika obolijevanja od srčanih bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 9 odraslih osoba koje su osam tjedana morale na dan između 8 ujutro i 19 sati navečer jesti tri obroka i dva međuobroka i ići leći u 23 sata. Zatim je od istih ljudi zatraženo da promijene navike - morali su jesti isti broj obroka, ali između podne i 23 navečer.  

Možda vas zanima Šest jela u kojima možeš uživati i kasno navečer bez straha da ćeš se udebljati Rubrika Life&style Life&style

Ne samo da se tijekom posljednjih osam tjedana grupa nadebljala, već su im pretrage pokazale veće razine inzulina, glukoze i kolesterola u krvi.  "Ovo otkriće nam daje bolju sliku koliko je bolje jesti ranije u danu", rekla je voditeljica istraživanja Namni Goel. “Kasnije jedenje može dovesti do lošijeg stanja težine, energije i hormona, a sve to vodi do kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema".


Možda vas zanima Pogledaj što se događa tvom tijelu ako svaku večer popiješ čašu vina Rubrika Life&style Life&style

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?



 
Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0