Life&style
Zašto se stavlja aspirin u perilicu rublja

Evo što će se dogoditi ako staviš običan aspirin u perilicu rublja

  • Jesi li ikada stavila aspirin u perilicu rublja?
  • Vjerojatno nisi i možda si tek sada prvi puta čula za tu ideju
  • Otkrit ćemo ti kako to funkcionira i preporučuje li se…

Ako rublje nakon pranja u perilici više nije propisno čisto, ima mrljice ili neki čudan miris, mnogi ljudi počinju tražiti učinkovita sredstva za rješavanje ovih problema. Od limuna do praška za pecivo i posebnih proizvoda za čišćenje, pronaći ćeš brojne savjete koji bi trebali osigurati čisto, mirisno rublje. Jedan od njih je i aspirin. Ove tablete nisu samo učinkovite protiv glavobolje, nego su i savršeno sredstvo za čišćenje. Razlog tome je acetilsalicilna kiselina koju sadrži aspirin.

Kako koristiti aspirin za rublje

Prije svega, aspirin se smije koristiti samo u kombinaciji s odjećom od bijele tkanine, jer kiselina može promijeniti vlakna obojene odjeće i izbjeljivati ih. Najbolje je koristiti šumeće tablete ili prethodno zdrobiti tablete u prah. Blaga promjena boje može se isprati s pet tableta aspirina koje dodaješ za pranje. Istodobno uklanjaš kamenac iz perilice rublja. Za jači učinak čišćenja perilice otopi pet tableta od 500 mg u čaši vode, ulij u bubanj i operi na visokom stupnju bez rublja.

Što će se dogoditi ako tabletu za pranje posuđa staviš u perilicu rublja?

Aspirin također čini čuda za uklanjanje jačih mrlja s bijelog rublja, poput žutih mrlja od dezodoransa. Otopi pet tableta aspirina u osam litara vruće vode, a zatim namači zamrljanu odjeću u ovoj otopini najmanje osam sati, ali najbolje preko noći. Zatim ponovno operi i ostavi da se posuši - i bijelo rublje ponovno je sjajno i čisto.

via GIPHY

Aspirin čak može pomoći kod mrlja krvi na odjeći. U tu svrhu, međutim, koristi hladnu, a ne toplu vodu, jer bi to dodatno otežalo uklanjanje krvi. Na isti način rastopi tablete i namači dva sata. Zatim ponovno operi, ostavi da se posuši i gotovo!

Bolje je ne koristiti aspirin na osjetljivim tkaninama poput svile.

Neočekivane stvari koje se mogu prati u perilici rublja Možda vas zanima 10 stvari za koje vjerojatno nisi znala da ih možeš oprati u perilici rublja Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0