Life&style
Kako izračunati koliko košta podstanarstvo

Evo kako izračunati je li podstanarski stan preskup i imaš li dovoljno novca za podstanarstvo

  • Odlučila si iznajmiti stan? Čestitamo!
  • Cijene najma nisu stabilne, a zadnje vrijeme rastu zbog očekivane inflacije i povećanja životnih troškova 
  • Ako pokušavaš dokučiti koliku si stanarinu zaista možeš priuštiti, evo troškova na koje moraš biti spremna

Cijene najamnina rastu diljem EU. Prema usporednoj analizi koju je objavio Eurostat, u razdoblju od 2010. do kraja drugog tromjesečja 2021. godine najamnine su porasle 16 posto dok su cijene stanova i kuća povećane 34 posto. U Hrvatskoj su u promatranom razdoblju cijene nekretnina porasle 26 posto dok su najamnine poskupjele oko 13 posto. Kada je riječ o cijenama najma, rast je znatno sporiji. Prosječno najvišu cijenu za najam stana potrebno je izdvojiti u Zagrebu, 10,16 eura po kvadratu (oko 75 kn), u kojem su najtraženiji stanovi od 40 kvadrata, uz prosječnu cijenu mjesečnog najma od 351 eura (oko 2632 kn), pokazala je analiza internetskog oglasnika Njuškalo.

Također je došlo do porasta cijena u svim sveučilišnim gradovima diljem Hrvatske. Ako se želiš preseliti i unajmiti stan, proces može biti zastrašujući, osobito na ultra konkurentnom i skupom tržištu kakvo je trenutno. 

via GIPHY

A ako prvi put iznajmljuješ stan, potrebno je razmotriti razne troškove, odrediti si budžet prije nego što počneš tražiti dom te imati potpunu sliku o očekivanim troškovima. To može učiniti ulazak u svijet podstanarstva mnogo manje stresnim i osigurati da završiš na financijski održivom mjestu. Evo savjeta stručnjaka za izračunavanje koliko najamnine zaista možete priuštiti.

Možda vas zanima Kakva prevara! Mnogi su ostali šokirani stanom koji se iznajmljuje za 3450 kuna mjesečno Rubrika Life&style Life&style

1. Odredi omjere duga i najamnine i prihoda

Opće pravilo koje mnogi iznajmljivači savjetuju (i traže od potencijalnog najmoprimca) je da tvoja stanarina bude između 25% i 30% ukupnih prihoda - i ne više od toga. Trideset posto bi ti trebalo pomoći da pronađeš udobno i pristupačno stanovanje, a da ti ostane dovoljno za plaćanje eventualnih kredita, a možda čak nešto uštediš te imaš raspoloživi prihod za zabavu.

Premda je to dobar savjet, možda se ne odnosi na svačije financijsko stanje, osobito ako imaš dodatne mjesečne troškove, poput kredita ili troškova brige o djeci. Tada su troškovi puno veći, a s time razmjerno i udio u postotku ukupnih prihoda.

via GIPHY

Jednostavan način da shvatiš koliko stanarine si možeš priuštiti je izračunati iznos duga koji imaš i omjer najamnine i prihoda. Podijeli ukupne mjesečne otplate duga sa svojim prihodom za omjer duga i prihoda. Kako bi izračunala omjer najamnine i prihoda, podijeli potencijalne troškove najma sa svojim prihodom - oba broja idealno bi trebala iznositi 50% tvojih prihoda ili manje. To će ostaviti drugu polovicu prihoda za sve ostale životne troškove.

Kako urediti dom za iznajmljivanje Možda vas zanima 4 dizajnerice dale su najbolje savjete kako urediti stan za iznajmljivanje - i podići mu cijenu Rubrika Life&style Life&style

2. Otkrij kolika će biti krajnja cifra biti s komunalnim uslugama

Kada izračunaš buduće troškove najma, pobrini se da u taj ukupni iznos uključiš i režije. Komunalne usluge mogu napraviti veliku razliku. Ako zbrojeni troškovi najma i režija prelaze 50% tvojeg prihoda, vjerojatno je najbolje potražiti drugu opciju.

via GIPHY

3. Izračunaj koliki će biti ukupni troškovi preseljenja

Selidba je sama po sebi trošak. Pokušaj izračunati koliko će te koštati prijevoz namještaja i trebaš li možda kupiti još neki komad za novi stan (veći kauč, dodatni krevet, stroj za pranje rublja?). Naravno, ovdje će biti i polog - neki stanodavci traže polog u visini jednomjesečne stanarine, ali neki i tromjesečne ili šestomjesečne. Iako su sve to jednokratni troškovi, ipak je to oveća svota. Također treba sve uvjete najma jasno dogovoriti na početku kako te ne bi zaskočili kakvi fluktuirajući troškovi - i kako ne bi izgubila novac na polog.

Photo: Shutterstock

Komentari 0