Life&style

Evo kako ćeš spasiti tijesto za kekse ili kolačiće ako nešto pođe po krivu

  • I najiskusnijim kuharicama dogodi se ponekad pogreška pri spravljanju jela, a osobito „osjetljivih“ slastica
  • Što napraviti kad nešto krivo pođe s tijestom, ali i glazurom, pečenjem?
  • Donosimo vrlo korisne savjete za ove dane kad nas uhvati ludilo pečenja...  

Tijesto je previše suho, šećerni preljev (odnosno glazura) je prečvrst, a čokoladni preljev prerijedak? Kod pečenja svašta može poći po krivu. Otkrit ćemo ti najbolje SOS savjete kako spasiti neuspjelo tijesto za kolačiće ili kekse. Evo kako...

Možda vas zanima Radiš li i ti ovu veliku pogrešku tijekom umivanja? Možda je vrijeme da promijeniš naviku Rubrika Beauty Beauty  

Što mogu napraviti kad…

…se šećerni preljev previše stvrdne ili je pregust? 

Sasvim polako i oprezno – kap po kap – dodaj još tekućine te promiješaj (najbolje je dodati malo soka od limuna ili vode). 

…kad je čokoladni preljev prerijedak?

Dodaj 1-2 žlice masnoće od kokosa te ostavi da se rastopi. Tako će čokoladni preljev biti gušći te prikladniji za mazanje, a također će opet dobiti sjaj. 

via GIPHY

…kad se tijesto previše mrvi?  

Tijesto možeš spasiti tako da umijesiš žumance ili 1 žlicu maslaca te ostaviš tijesto da miruje 15 minuta. Po potrebi ponovi isti postupak. 

…kad je tijesto previše mekano?

Tijesto treba hladiti još sat vremena pa onda dio po dio izvaljati. Može se i dodati koja žlica brašna ili mljevenih oraha pa dobro promijesiti. 

Možda vas zanima Oprez: zbog ovih najčešćih pogrešaka pri pečenju, možda ti kolačići ne uspiju Rubrika Life&style Life&style

…kad su kolačići tvrdi i suhi? 

Jednostavno spoji dva kolačića s malo ugrijane marmelade. To će ih učiniti prhkijima. 

…kad je tijesto za makrone previše tekuće? 

Tijesto možeš spasiti tako da stučeš još jedno bjelance u snijeg, oprezno dodaš smjesi te odmah – kako je opisano u receptu – radiš dalje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @maca_roms

…kad keksi za vrijeme pečenja izgube željeni izgled?

Te kekse onda možeš smrviti pa mrvice iskoristiti za sljedeći puta kad radiš cheesecake ili bilo koji drugi kolač koji ima podlogu od mjervljenih keksa. a ne od tijesta. I druga ideja: razlomljene kekse posluži kao desert u čaši s komadićima voća po želji i kremom od sira ili engleskom kremom kojoj su baza jaja. Mljac!

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0