Life&style

Oprez: zbog ovih najčešćih pogrešaka pri pečenju, možda ti kolačići ne uspiju

  • Konačno je došlo vrijeme za pečenje božićnih kolačića! 
  • Kako bi ti ove godine dobro uspjeli, treba izbjeći neke pogreške 
  • Otkrit ćemo ti koje su najčešće pogreške kod pečenja kolača – možda ti je neka od njih i poznata…

Osobito kod novih recepata se često događa da je entuzijazam kod pečenja znatno veći nego kod jela. Neispunjena očekivanja mogu se izbjeći ako ne napraviš sljedeće pogreške.  

Možda vas zanima Ove boje su modni hit sezone, a jedna je omražena među ženama Rubrika Life&style Life&style

1.Pretopli ili prehladni sastojci 

Ova klasična pogreška događa se u mnogim kuhinjama. Ne piše bez razloga u receptu da maslac mora biti na sobnoj temperaturi. Naime, kod previsoke temperature je velika opasnost da se kolačići raspadnu. Izvadi sve sastojke iz hladnjaka - koji trebaju biti na sobnoj temperaturi - oko pola sata prije početka spravljanja. 

via GIPHY

2. Premalo strpljenja za miksanje 

Uvijek si uzmi dovoljno vremena za miksanje – barem dok maslac ne bude svijetle boje ili ne nastane pjenasta konzistencija. Ako prerano prestaneš miksati, može se dogoditi da ti kolačići budu plosnati i tvrdi, a ne fini prhki i prozračni. 

3. Izostavi se sol 

Možda ti se čini smiješnim da se sol dodaje slatkom tijestu? Međutim, iskusni kuhari znaju sljedeće: prstohvat soli pojačava okus slatkih sastojaka te ih čini intenzivnijima. Dakle, nemoj zaboraviti dodati sol! 

via GIPHY

4. Koristi se previše brašna 

Oprez, često pretjeramo kod doziranja brašna. Čini nam se da je tijesto još ljepljivo pa dodamo prilično veliku količinu brašna. A onda se dogodi sljedeće: dobijemo suhe kolačiće koji se jako mrve. Kako bi to izbjegla, nemoj ni kod valjanja i rezanja koristiti jako puno brašna te općenito budi štedljiva s tim sastojkom. 

Možda vas zanima Olakšaj si! S pomoću ova tri trika ćeš puno lakše izvaljati tijesto Rubrika Life&style Life&style

5. Ne zagrije se pećnica i ne drži se vremena pečenja 

Mišljenja su različita kad je riječ o zagrijavanju pećnice prije pečenja, ali to se ipak preporučuje. Tako se bolje može kontrolirati vrijeme pečenja, jer slatki kolačići mogu jako brzo zagorjeti. Dakle, kod pečenja si uvijek uzmi vremena da ih redovito možeš kontrolirati. Osim toga, pazi da se kolačići mogu dodatno stvrdnuti ako ih ostaviš na vrućem limu. Dakle, radije ih nakon vađenja iz pećnice odmah stavi na rešetku da se hlade. 

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0