Life&style
Recepti za bademovo i zobeno mlijeko

Evo kako ćeš sama spraviti bademovo i zobeno mlijeko, biljnu alternativu kravljem mlijeku

  • Zajamčeno ukusno i tako jednostavno!
  • Bademovo i zobeno mlijeko posljednjih su godina sve popularniji – i to ne samo kod vegana i vegetarijanaca
  • Donosimo ti kako jednostavno možeš sama napraviti mlijeko od badema i zobi

Krenimo prvo s mlijekom od badema. Osim vode i badema, industrijski proizvedeni napici od badema često sadrže i nepoželjne dodatke poput šećera, soli i stabilizatora. Sada možeš lako bez toga napraviti sama mlijeko od badema. Sve što trebaš su zrna badema i voda u omjeru 1:4.

Inače, bademi su puni zdravih sastojaka. Osim nezasićenih masnih kiselina, sadrže minerale poput magnezija, kalcija i mangana. Osim toga, bademi su bogati vitaminima E i B2. Njihov visok sadržaj bjelančevina osigurava da će te bademi dugo držati sitom.

Za približno 1 litru bademovog mlijeka:

• 1 litra vode

• 250 g badema

Priprema 

1. Ostavi bademe da se namaču u hladnoj vodi 8-10 sati. Tako ih se kasnije može lako zgnječiti.

2. Nakon namakanja ocijedi bademe pa ih stavi zajedno sa 1 litrom svježe vode u mikser pa napravi pire.

3. Propasiraj kroz fino sito smjesu od badema kroz čistu kuhinjsku krpu ili gazu. 

4. Na kraju ručno dobro iscijedi smjesu od badema. Domaće bademovo mlijeko je spremno.

Savjet za pripremu bademovog mlijeka: bademovo mlijeko postaje osobito aromatično ako se bademi ispeku u tavi bez masnoće prije namakanja.

Koliko dugo može trajati domaće bademovo mlijeko?

Domaće bademovo mlijeko može se držati u hladnjaku oko 2-4 dana ako je dobro zatvoreno u staklenoj boci ili staklenki.

I dobro i loše: Što se događa s tvojim tijelom ako piješ mlijeko baš svaki dan?

Evo kako ćeš sama spraviti zobeno mlijeko

Sastojci za oko 1 litre

• 1 l vode

• 10 žlica (približno 60 g) mekih zobenih pahuljica

• 1 prstohvat soli

• po želji 2 žlice javorovog sirupa ili 5 malih datulja bez koštica za zaslađivanje

Možda vas zanima I s biljnim mlijekom možeš kuhati i raditi slastice, evo koje je najbolje za što Rubrika Life&style Life&style

Priprema

1. Prokuhaj vodu na štednjaku. Dodaj zobene pahuljice, sol i po potrebi sirup ili nasjeckane datulje, kratko ponovno prokuhaj te dobro promiješaj. Savjet: zobeno mlijeko možeš oplemeniti i s mljevenom vanilijom ili cimetom.

2. Makni lonac s vatre i pusti da se mješavina zobenog mlijeka ohladi. Pire kratko izmiksaj da dobiješ finu konzistenciju.

3. Smjesu ocijedi kroz sito obloženo čistom gazom ili kuhinjskom krpom i dobro je iscijedi - tako se tekućina s okusom odvaja od pahuljica.

Domaće zobeno mlijeko ima najbolji okus ohlađeno i može se držati u hladnjaku 2-4 dana.

Photo: Shutterstock

Komentari 0