Life&style

I s biljnim mlijekom možeš kuhati i raditi slastice, evo koje je najbolje za što

  • Ne traže isključivo vegetarijanci ili vegani biljne mliječne alternative
  • Biljna mlijeka su danas izbor sve više ljudi 
  • Međutim, koje se biljno mlijeko najbolje može koristiti za kuhanje i pečenje

Sojino, zobeno, bademovo, kokosovo ili rižino mlijeko: lista biljnih mliječnih alternativa je dugačka. Ono što je svima zajedničko: nemaju laktoze. Osim toga, neki zamjenski proizvodi imaju manje kalorija od kravljeg mlijeka. Međutim, kakva je situacija u kuhinji? Može li se zamijeniti kravlje mlijeko koje se nalazi u brojnim receptima biljnom varijantom? I koja sorta je dobra za koje jelo? 

Općenito vrijedi: kravlje mlijeko može se zamijeniti biljnim u omjeru 1:1. Međutim, oprez: prije korištenja provjeri radi li se nezaslađenoj varijanti. Inače će okus jela biti drugačiji. 

Pregled biljnih mlijeka 

Zobeno mlijeko ima blagi, pomalo pšenični okus. Siromašno je hranjivim tvarima i ima slatkastu notu, jer se kod prerade škrob pretvara u šećer. Zbog toga je zobeno mlijeko dobro za musle, ali i kod pečenja kolača, keksa i sl. U kombinaciji s margarinom ili kokosovim uljem dobro je i za spravljanje veganskog sladoleda. 

Bademovo mlijeko je svestrano u kuhinji – ako je riječ u nezaslađenoj varijanti. S njime možeš raditi palačinke, puding, kreme i kolače, jesti musle, ali dobro je i za „slana jela“ poput pirea od krumpira ili složenaca. Kod kave trebaš biti oprezna – bademovo mlijeko često se zgruša. 

Možda vas zanima Postoji razlog zašto je bolje ne dodavati mlijeko dok pripremaš kajganu Rubrika Life&style Life&style

Kokosovo mlijeko (nemoj ga zamijeniti s kremastim kokosovim mlijekom iz limenke koje se koristi za curry!) dobro je za deserte, chia-puding, ali i malokaloričnu varijantu riže na mlijeku. Također daje odličnu notu keksima, shakeovima i smoothijima. 

Rižino mlijeko može biti izazov kod kuhanja i pečenja, jer je jako rijetko. Zbog toga se ne preporučuje ni u kavi. Eventualno je dobro za gris ili rižu na mlijeku. 

Sojino mlijeko je, što se tiče količine bjelančevina i masnoća, slično kravljem. Može se lako zapjeniti i ugrijati pa je dobro za spravljanje kave, kapučina itd. Kod kuhanja i pečenja je sojino mlijeko dobra zamjena za kravlje – i u slatkim i u slanim jelima. 

Možda vas zanima I dobro i loše: Što se događa s tvojim tijelom ako piješ mlijeko baš svaki dan? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0