Life&style

Enologinja vinarije Kutjevo: Sve nagrade su samo potvrda kvalitete naših vina

  • miss7 je i 2022. godine proveo Woman's Choice istraživanje u kojem je sudjelovalo čak 10.205 žena
  • Kutjevo vina su proglašena omiljenim vinima 2022.
  • Tim povodom razgovarali smo sa Zrinkom Vinković Jergović, enologinjom vinarije Kutjevo koja nam je dala uvid u svoj divan, ali i iznimno odgovoran posao

Za nju nije bilo druge opcije - vinogradarstvo i vinarstvo je jedino što je htjela studirati - i nije pogriješila. Zrinka Vinković Jergović od 2013. je enologinja u vinariji Kutjevo čija vina osvajaju niz uglednih međunarodnih nagrada, baš kao što su ih i žene u Hrvatskoj proglasile omiljenim vinima 2022. u istraživanju Woman's Choice. S njom smo porazgovarali o njezinom poslu, njegovoj ljepoti i izazovima, a nismo mogli odoljeti pitati je savjet pa donosimo koja vina će se sjajno sljubiti s ljetnim jelima, slanima i slatkima.   

  Gđo Vinković Jergović, danas ste enologinja vinarije Kutjevo. Kada ste otkrili interes za vina, ili bolje rečeno, kada ste otkrili ljubav prema vinu?

Ja mislim da je ta ljubav uvijek bila tu, ali pred kraj srednje škole bila sam sigurna u svoj izbor fakulteta. I kako često kažem, za mene je Agronomija VVV smjer bila opcija A i jedina opcija.

  Kada ste se pridružili timu Kutjevo i zašto baš ta vinarija?

Godine 2013. pridružila sam se timu Kutjevo d.d. nakon raspisanog natječaja za radno mjesto Enolog. Za mene kao dipl.ing. agronomije bila je stvar prestiža raditi u ovakvoj velikoj i poznatoj vinariji. Velika je stvar uopće dobiti priliku raditi na mjestu enologa u Kutjevu d.d. i svaki dan sam zahvalna na pruženoj mogućnosti.

 | Autor: Kutjevo Kutjevo

    Kako izgleda vaš radni dan i koji vam je najdraži dio Vašeg posla?

Kod nas u Vinariji je uvijek turbulentno. Od redovnih svakodnevnih radnih zadataka, tipizacija vina, kušanja vina do primanja gostiju. A što se tiče najdražeg dijela mog posla, to je u svakom slučaju vrijeme berbe. Mi smo tada „glavni“ jer se treba najviše usredotočiti na konačni proizvod... ipak je berba grožđa samo jednom godišnje. Na enologu su i odluke i rizici, nema rutine u ovom poslu. Svaka berba nosi nove izazove, a niti jedna nije ista.

    Kutjevo vina osvajaju nagradu za nagradom na prestižnim natjecanjima. Što je sve potrebno da se osvoje takva priznanja i to na međunarodnoj sceni gdje je, vjerujemo, žestoka konkurencija?

Najvažnije je proizvesti i odnjegovati visokokvalitetno vino, a nagrade onda idu samo kao potvrda kvalitete.

    Na koje ste priznanje, a na koje vino najponosniji?

Za ovu godinu bi to bila velika zlatna medalja za Maximo Nero na Concours Mondial de Bruxelless. S obzirom da smo kuća koja je najpoznatija po proizvodnji Graševine, ova nagrada je velika nagrada za naš trud i znanje kojim smo dokazali da možemo proizvesti velika vina.

    Vinarija Kutjevo prati sve nove trendove u proizvodnji vina, međutim, ona ima veliku i znamenitu povijest. Vi danas nastavljate nešto što je započeto 1232. godine. Stvara li vam to pritisak ili vam je inspiracija?

Rekla bih da je to više obaveza. Ovdje su odrasli, radili i stvarali vina veliki i poznati hrvatski enolozi, a na nama je da i mi danas, sutra budemo dio te povijesti.

   Kako je biti žena u vinskoj industriji? Jeste li se trebali više dokazivati od muških kolega?

Nije lako biti žena u vinskoj industriji. Potrebno je veliko odricanje jer se radi o vrlo zahtjevnom, a puno puta i mukotrpnom poslu. U ovom poslu ne postoji radno vrijeme i upravo zbog toga mora postojati ljubav i strast za ovaj posao. A prije svega je neophodna podrška i razumijevanje u obitelji. Vino je način življenja. Mi koji se bavimo vinom živimo ga 24 h dnevno. A što se tiče dokazivanja, nema tu razlike između muškarca i žene. Uvijek vas na kraju ocjenjuju spram vina koje ste proizveli.

  Kad vidite te silne hektare vinograda koji rađaju, kako se osjećate?

To mi daje samo dodatnu motivaciju i inspiraciju za daljnji rad.

    Ljeto nam je stiglo. Otkrijte našim čitateljicama koje biste im Kutjevo vino preporučili uz morske specijalitete, a koje uz neki hladan, osvježavajuć ljetni desert?

Za morske specijalitete preporučujemo naš Rose Premium, njegovi lagani okusi koji savršeno pristaju opuštenim ljetnim trenutcima, te uz njega svakako preporučujemo Vrhunsku Graševinu te Maximo Oro. Za ljetne deserte tu je naš Maximo Bianco te Maximo Brut kojeg ste imali priliku i kušati na samoj dodijeli Woman's Choice.

 Tisuće žena su Kutjevo Vinariju proglasile omiljenim brendom vina u istraživanju Woman's Choice 2022., a ne možemo ne primijetiti kako bi naše čitateljice uživale u čaši Kutjevo Rosé Premium 2021. Recite nam, osim što butelja izgleda savršena za Instagram fotke, što još odlikuje Vaš rose?    

Nježan okus bobica razvija se u trajniji miris nara i ružinih latica te ostavlja elegantnu svježinu u ustima. Fina voćnost i skladna suptilnost dominiraju u ovom svilenom, pitkom vinu.

Photo: Kutjevo
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Gospodin

    najviše se pije rizling