Life&style
Djeluje li džin tonik protiv alergije na pelud?

Džin (s tonikom ili bez) protiv alergije na pelud: mit ili čudotvorni lijek?

  • Rastuće temperature, sunce, proljeće u punom jeku i ljeto na dohvat ruke… Naizgled idilično, osim za one koji su alergični na pelud
  • Pogođeni često traže alternative lijekovima za ublažavanje neugodnih alergijskih nuspojava
  • Urbana legenda kaže: džin i tonik pomažu. Međutim, je li to doista istina?

Zapravo, alkohol je tabu za sve koji su alergični na pelud, jer je dokazano da alkoholna pića pojačavaju simptome alergije. Međutim, postoje istraživanja koja govore: kemikalije sadržane u džinu odlučujuće utječu na oboljele od peludne groznice. To je otkrila „Asthma UK“ 2017. godine. što je dobra vijest za sve koji vole džin, bilo čist, bilo u koktelima s džinom.

Dok neka alkoholna pića, poput vina ili piva, imaju učinak na pojačavanje simptoma kod 75 posto ispitanih, druga pića, poput džina i votke, nemaju negativne učinke na alergičare. Stručnjaci su uvjereni da su dvije kemikalije, sulfiti i histamini, razlog zašto alergičari na pelud imaju manje ili više simptoma nakon konzumiranja alkohola.

Zbogom kihanju i šmrcanju: 5 savjeta kako dom učiniti zonom bez alergena

 | Autor: Unsplash/Jez Timms Unsplash/Jez Timms

Džin ne poboljšava simptome alergije – ali ih ne pogoršava!

Džin i votka spadaju u „bistra“ žestoka pića koja alergičari mogu piti, a da barem ne moraju računati na pogoršanje alergije. Za to su zaslužni antihistaminici sadržani u džinu, koji sprječavaju negativne posljedice za oboljele. Premda se alergija na pelud ne popravlja ispijanjem džina, za razliku od vina ili piva on se može konzumirati (umjereno) bez većih briga (u zdravlje!).

Osim antihistaminika, proces destilacije s niskim sadržajem sulfita također ima ulogu u pozitivnom učinku džina na alergičare. Isto vrijedi i za votku, koja se također može proizvoditi bez sulfita.

Možda vas zanima Većina ljudi radi ovu pogrešku kad priprema džin tonik - evo kako će najbolje ispasti Rubrika Life&style Life&style

Prehrana je važan čimbenik kod alergije na pelud

Slično kao i kod žestokih alkoholnih pića, osobe s alergijom na pelud trebale bi jesti što manje histamina. Zbog toga bi se alergičari trebali kloniti dimljenih proizvoda poput salame, slanine ili tune zbog visokog sadržaja histamina. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju konzumiranja kremastog sira i voća koji sadrže manje histamina.

 | Autor: Unsplash/Devin Berko Unsplash/Devin Berko

Također je preporučljivo u svom domu držati što je manje moguće alergena. Znači, nužno je redovito usisavanje (iritantno, znamo) i nemoj odlagati odjeću koju si nosila vani u spavaćoj sobi.

Photo: shutterstock

Komentari 0