Life&style

Dvorišta, Ljeto kod Matoša, Zmajevo... evo koja su sve fantastična događanja na otvorenom pred nama!

  • Iako je samo pitanje dana kada će se Zagreb u velikom dijelu isprazniti, trenutačno smo silno uzbuđeni zbog svega što nam naredni dani i tjedni donose
  • Sezona onih najposebnijih događanja u punom je jeku - filmove diljem grada gledamo pod zvjezdanim nebom, uživamo u spektakularnim koncertima na Tomislavcu, a Bundek je još uvije najzabavnija afterwork zona u gradu
  • Nudi se ponešto za svakoga, a ovo su događanja koja nam stižu i kojima se najviše veselimo

Pišemo si podsjetnik na argument za sve one slučajeve kada nas netko krene uvjeravati da je bilo koje godišnje doba bolje i čarobnije od ljeta. Ok, znamo, takvih kao prvo nema puno, a kao drugo, najveći trn u oku su im nesnosne vrućine, no svejedno, ne možemo se oteti dojmu da uz toliko događanja oko nas koja sva redom izgledaju jedno bolje od drugog, čak i vrućina, sparina, komarci i ostale ne tako lijepe strane ljeta padaju u drugi plan.

Iako je samo pitanje dana kada će se Zagreb u velikom dijelu isprazniti, trenutačno smo silno uzbuđeni zbog svega što nam naredni dani i tjedni donose. Sezona onih najposebnijih događanja u punom je jeku - filmove diljem grada gledamo pod zvjezdanim nebom, zahvaljujući Zagreb Classicu uživamo u spektakularnim koncertima na Tomislavcu, a Bundek je još puna dva tjedna najzabavnija afterwork zona u gradu, uz Baš naš festival i Pop Up Summer Garden koji su i ove godine preuzeli ulogu vrhunskih zabavljača. Ono najbolje? Sve ovo je tek početak!

Možda vas zanima Ljetna pozornica Tuškanac otvara se večeras i to besplatnom premijerom obožavane serije! Rubrika Life&style Life&style

Ljeto kod Matoša

 | Autor: Instagram @caffedematos Instagram @caffedematos Foto: Instagram @caffedematos

Jedna od omiljenih ljetnih manifestacija i ovoga ljeta pretvara Mažuranac u najveseliju kulisu za najbolji provod. U debeloj hladovini i uz okruženje najljepših primjeraka austrougarske arhitekture, još jednom ćemo uživati u koncertima i DJ-setovima, radionicama, predstavama, animacijama, sportskim igrama i, dakako, ukusnim ićima i pićima koje će ovoga puta nuditi osam dobro nam poznatih  ugostiteljskih kućica. Sve kreće večeras uz nastup Gelato sisters koje će atmosferu krenuti zagrijavati od 20 sati, a Ljeto kod Matoša u ovom čarobnom zagrebačkom parku ostaje sve do 27. srpnja. 

Već ove nedjelje čeka nas sajam bilja koji će se održati uz prigodne i superzabavne radionice za sve biljkoljupce, od 5. do 7. srpnja Ljeto kod Matoša će još jednom ugostiti festival LADO na Mažurancu, a svake nas srijede i četvrtka čekaju live izvedbe urbanih glazbenika i bendova poput Elvisa Sršena & The Funkblastersa, Tonija Drame, Šlepera šlagera, Louise, Laure Miletić, Tanje & Marka te Tine & Dalibora Acoustic.

Za one najmlađe, ove su godine Ljeto kod Matoša i ZGodionica udružili snage, a što znači da će klinci svakodnevno uživati u zanimljivom programu, od 16 do 19 sati radnim danima, a vikendima od 10 do 13. Škola engleskog jezika Helen Doron, tete pričalice iz udruge Smiješak za sve, Odgoj s Glazbom – Lana Marasović Zagreb Centar, Šareni svijet predstave i još mnogo toga samo su maleni dio onoga što ih čeka!

Ljeta kod Matoša otvoreno je od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 23 sata, petkom od 16 sati do ponoći, subotom od 10 sati do ponoći i nedjeljom od 10 do 23 sata, a sve detaljne informacije o programučekaju nas i na njihovoj Facebook i Instagram stranici.

Zmajevo

 | Autor: Instagram @darjangrilec Instagram @darjangrilec Foto: Instagram @darjangrilec

Danas i sutra nas u prostorima Zmajske pivovare na zagrebačkom Jankomiru čeka sedmo izdanje open air festivala Zmajevo koje ove godine po prvi puta traje dva dana.  Zmajska pivovara ove godine slavi jedanaesti rođendan, a na Zmajevu će premijerno predstaviti novo NEIPA (New Enlgand IPA) pivo Sun Scream.

O gastronomskoj ponudi između ostalih brinu SOI Fusion i BBQ Hot Yard, a i ovogodišnje će izdanje biti začinjeno sjajnim glazbenim nastupima pa nas tako večeras čekaju Kids from the Sky, Luzeri, Khan i Krankšvester, dok će sutra svirati Šiza, Gužva u šenaestercu i She Loves Pablo.

Novost u sklopu ovogodišnjeg izdanja je i izložba pod imenom Terapija - edukativna kampanja nevladine udruge Terra Hub Croatia i agencije 404 koja se temelji na trideset pojmova klimatskog rječnika, a ulaz na sva događanja je kao i inače besplatan.

Dvorišta

 | Autor: Instagram @dvorista_thecourtyards Instagram @dvorista_thecourtyards Foto: Instagram @dvorista_thecourtyards

Već 10 godina Dvorišta pričaju priče o Zagrebu i pružaju priliku Gornjem Gradu da zablista u punom sjaju, a ove se godine vraćaju od  12. do 23. srpnja i tijekom 12 dana još jednom otvaraju vrata gornjogradskih palača, postajući središte zabave, druženja, otkrivanja i glazbenih nastupa uživo.

'10 dvorišta za 10 godina' poruka je u znaku koje će se održati ovogodišnja manifestacija, no organizatori ih još uvijek ne otkrivaju sve! Znamo da će svoja vrata ponovno otvoriti neke već dobro nam poznate lokacije poput atrija Muzeja grada Zagreba (Opatička 20),  Arheološkog vrta MGZ-a (Opatička 22), Dvorišta Zvjezdarnice uz Popov toranj (Opatička 22), kao i novoobnovljena Gimnazija Tituša Brezovačkog smještena u prostoru nekadašnjeg Plemićkog konvikta koja se ove godine vraća sa čak 2 lokacije (ulaz s Jezuitskog trga), a tu je i lokacija Hrvatskog instituta za povijest – također s 2 prostora (u Opatičkoj 10, kao i ulazom s Radićeve ulice). 

Dvorišta su “čarolija, romantika, zabava, druženje i avantura”, ona su “zvijezde, najzabavnija, omiljena i kultna” te “daleko najbolje iskustvo u Zagrebu”, ali i sinonim za sjajnu glazbu. Dvorišta i ove godine ostaju vjerna svojemu izvornom programu i konceptu, a što znači da nas još jednom očekuje niz sjajnih mladih pjevača i glazbenika.

Kako poručuju organizatori, Dvorišta su i ovoga puta za sve - od 7 do 77, a zapravo od 0 do 100, i kao i svaki put do sada besplatna! Dnevni programi objavljivat će se nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama manifestacije, a manifestacija će biti otvorena svakim danom od 18 sati do ponoći. 

Večeri na Griču

 | Autor: Instagram @gricevenings Instagram @gricevenings Foto: Instagram @gricevenings

Osim uz Dvorišta, Gornji će Grad oživjeti i uz program 43. Večeri na Griču, jednog od vodećih komornih festivala u Europi koji i ove godine od 11. do 22. srpnja donosi bogat glazbeni program posvećen klasici i umjetnicima koji dominiraju pozornicama, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.  

Ovogodišnje izdanje započet će 11. srpnja, kada će festival otvoriti Ballot kvintet kojeg je osnovao Rémy Ballot, poznati francuski violinist i dirigent. U crkvi sv. Marka na Gornjem gradu u kojoj će održati još neki ovogodišnji nastupi, Ballot kvintet će izvesti  Brucknerov Gudački kvintet u F-duru u peterostavačnoj formi, a sve u čast 200. godišnjice rođenja Antona Brucknera.

Već idući dan festival se vraća u predivan atrij Galerije Klovićevi dvori, prostor koji je zaštitni znak Večeri na Griču još od njihova osnutka 1982. godine, a 12. srpnja ondje će nastupiti ansambl iz Poljske, Klavirski kvartet Metropolis. 13. srpnja nas talentirani gitarist Zlatko Josip Grgić vodi na glazbeno putovanje kroz Španjolsku i španjolske gradove, dok će se posljednji koncert održati 22. srpnja, kada će u atriju Galerije Klovićevi dvori zajedno nastupiti dvije vodeće hrvatske glazbenice, violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak.

Sve izvedbe počinju u 21 sat, a ulaznice za koncerte moguće je kupiti putem online platforme Ulaznice.hr ili na mjestu događanja sat vremena prije početka koncerta.

Možda vas zanima Zagreb je dobio bubble tea shop, no ukusni napitci nisu jedino zbog čega ga vrijedi posjetiti, tu su i slastice... Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Instagram @dvorista_thecourtyards

Komentari 0