Life&style

Drukčija Sofia Vergara: u Netflixovoj seriji 'Griselda', snimljenoj prema istinitim događajima, glumi brutalnu šeficu kartela

  • U nizu nadolazećih serija jedna nas je totalno oduševila
  • S nestrpljenjem iščekujemo početak Netflixove serije 'Griselda' u kojoj Sofia Vergara igra pomalo (za nju) neobičnu ulogu
  • Naime, Vergara glumi brutalnu šeficu kartela, temeljenu prema stvarnoj osobi, a evo što sve još znamo o seriji

Većina nas Sofiju Vergaru vjerojatno na prvu povezujemo s neobičnom mamom iz humoristične serije 'Moderna obitelj' ili pak s njenim sudjelovanjem u žiriju 'Američkog supertalenta', u kojem je 'dobrica'. Uskoro ćemo upoznati novu verziju glumice, jer u Netflixovoj seriji 'Griselda' Sofia Vergara glumi opaku šeficu kartela.

Radnja serije

'Griselda' zvuči kao teta Wednesday Addams, ali daleko je od toga: Griselda Blanco, pravo ime protagonistice 'Griselde' u istoimenoj Netflixovoj seriji, nema nikakve veze s adaptacijom stripa, nego je stvarna osoba. Griselda Blanco ušla je u povijesne knjige 1970-ih i 1980-ih kao 'kuma kokaina', 'crna udovica' i 'La Madrina' i još uvijek se smatra jednom od najokrutnijih i najnemilosrdnijih vođa narkokartela ikada.

U 'Griseldi' se prepričava život pametne i ambiciozne narko šefice: S jedne strane je u ulozi brižne majke, a s druge strane je brutalni ubojica i vođa strašnog, ali megaprofitabilnog kartela Medellín iz Kolumbije. U seriji, mješavina šarma i brutalnosti, Griseldi Blanco ne otvara samo srca njezina četiri muža, nego i vrata SAD-a, gdje organizira profitabilnu trgovinu drogom.

 | Autor: Netflix Netflix

Jedno je sigurno: tu su Pablo Escobar i 'Scarfaces', o kojima su snimane serije i igrani filmovi. Ali, život Griselde, koja je kontrolirala cijelo tržište droge od Kolumbije do Floride, prošao je ispod radara. Potpuno pogrešno, jer čak se i Pablo Escobar, možda najmoćniji narkobos u to vrijeme, bojao djeteta ulice iz najsiromašnije sredine: Griselde Blanco.

Serija 'Spolni odgoj' Možda vas zanima Vodič kroz 4. sezonu 'Spolnog odgoja': trailer je ovdje, a znamo tko su stara, a tko nova zvjezdana imena u seriji Rubrika Life&style Life&style

Istina iza Netflixove serije

'Griselda' nije proizvod apsurdne fantazije scenarista. Ana Griselda Blanco bila je stvarna osoba: Rođena je 1943. godine kao izvanbračna kći veleposjednika i njezine majke, koja je ubrzo odlutala u alkoholizam i prostituciju. Priča se da je s jedanaest godina prvi put upucala dječaka iste dobi nakon što ga je otela sa svojom bandom, a njegovi roditelji nisu htjeli platiti otkupninu.

 | Autor: Netflix Netflix

Zahvaljujući svom šarmu brzo je upoznavala muškarce koji su uvijek bili čvrsto usidreni u ilegali i koji su redovito putovali u SAD. Tamo je Griselda Blanco izgradila golemu narko mrežu u kojoj je upravljala uvozom kokaina iz Kolumbije i njegovom distribucijom u Sjedinjenim Državama, posebice na Floridi. Koristila je više od 1000 'mula', žena kurira, koje su prenosile drogu na ili u svojim tijelima preko granica – i u dobrim mjesecima zaradila bi iznos od osam milijuna američkih dolara. Šefica kartela je navodno podržavala svog sunarodnjaka Pabla Escobara i tako mu omogućila krijumčarenje droge u SAD.

Čini se da je brutalnost Griselde Blanco bila nevjerojatna: Dala je pogubiti mlađe i ljepše žene i bivše ljubavnike na bestijalan način. Majka četvorice sinova bila je teško ovisna o drogama: Kokain, crack i lijekovi možda su pridonijeli njezinom fizičkom propadanju i naposljetku dijagnosticiranoj shizofreniji. Premda je Griselda Blanco na kraju klasificirana kao sociopat, slijedila je svoju sklonost visokoj modi i luksuzu: Ona je možda jedina osoba na svijetu koja je imala strojnicu optočenu dijamantima.

 | Autor: Netflix Netflix

Griselda Blanco navodno je ubila svoja četiri muža prije nego što je dva puta smrtno pogođena metkom u glavu nakon posjeta mesnici 2012. godine. 

Tko glumi u seriji 'Griselda'

Sofia Vergara glumi brutalnu i nemilosrdnu Griseldu Blanco. I ako je vjerovati prvim slikama, uloga joj doista dobro leži. Vergara je također međunarodno najpoznatija glumica u 'Griseldi'. Ali, Vergara ne preuzima samo ulogu ispred kamere, nego je i izvršna producentica serije: Ona i njezini kolege Eric Newman i André Baiz radili su na razvoju materijala za seriju čak osam godina.

 | Autor: Netflix Netflix

Redatelj i producent Baiz o liku Griselde Blanco kaže: „Kada publika prvi put vidi Griseldu, ona je žena sama u svijetu kojim dominiraju muškarci“, objašnjava. „Ali, zatim vidimo kako ona brutalno koristi tu opresiju u svoju korist, a ove slike pokazuju dvoličnost lika. To je ono što Griseldu čini tako fascinantnom, a Sofia Vergara to radi briljantno.“

Zato bi trebalo gledati ovu seriju?

Naravno, 'Griselda' će nedvojbeno biti brutalna i krvava, jer je bila najutjecajniji svjetski narkoboss na vrhuncu svoje karijere. Ali, ako želiš vidjeti kako se žena doista afirmira i užasava patrijarhat, svakako bi trebala pogledati seriju. Osim toga, jedva čekamo vidjeti Sofiju Vergaru po prvi puta u ulozi koja nije komična.  

 | Autor: Netflix Netflix

'Griselda' će se prikazati na Netflixu u siječnju 2024. godine!

 

Možda vas zanima Pripremamo kokice jer na Netflix stiže napeta mini serija snimljena prema best-selling romanu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    pogledat cu