Life&style

Dosta je straha od ugljikohidrata: uz ove možeš biti čak i vitkija!

Tko kaže da svi ugljikohidrati debljaju? Naprotiv! Otkrit ćemo ti koje ugljikohidrate možeš jesti bez grižnje savjesti i zašto čak mogu pozitivno utjecati na našu težinu

Dosta je straha od ugljikohidrata! Svi koji se dosad odricali ugljikohidrata kako bi smršavili, sada mogu odahnuti – takozvani kompleksni ugljikohidrati pomažu nam u borni protiv viška kilograma! 

Dobri i loši ugljikohidrati  

Razlikujemo jednostavne i složene ugljikohidrate. Složeni ugljikohidrati se zbog komplicirane molekularne strukture najprije razgrađuju u debelom crijevu. Zbog toga polakše raste razina šećera u krvi te ostaje konstantnija duže vrijeme. To znači da će nas kompleksni ugljikohidrati više zasititi. S druge strane, jednostavni ugljikohidrati brzo uđu u krv pa slijedi velika navala inzulina. Taj inzulin naglo snizi šećer u krvi pa dolazi do napada gladi. Dakle, ako si na dijeti, definitivno jedi namirnice sa složenim ugljikohidratima. 

Možda vas zanima Ako osjećaš glad za ovih 5 namirnica, tijelo ti želi nešto važno poručiti Rubrika Life&style Life&style

Namirnice sa složenim ugljikohidratima 

Grašak 

Pola šalice graška opskrbit će te sa 12 posto preporučene dnevne količine cinka. Osim što sprječava prehladu, cink je poznat po tome da potiče stvaranje hormona leptina – koji smiruje glad. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Integralni proizvodi 

Jedno britansko istraživanje otkrilo je da što je veći udio integralnih namirnica u tri dnevna obroka, to su niži indeks tjelesne mase i udio masnoće na trbuhu. Dakle, ne moraš se odreći tjestenine i kruha – jedi integralne varijante. 

Možda vas zanima S ovim ćeš namirnicama lakše potrošiti kalorije Rubrika Life&style Life&style

Kokice 

Jede ti se nešto slano? Nemoj jesti čips, nego se radije odluči za slane kokice. Istraživanja su pokazala da nas kokice brže zasite te sadrže malo kalorija. Naime, tri šalice kokica imaju jednak broj kalorija kao i 9 komada čipsa! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kvinoja 

Kvinoja nije naročito bogata bjelančevinama, ali sadrži esencijalne aminokiseline koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. One potiču rast mišića te izgaranje masnoća. 

Možda vas zanima Znaš li zašto bi danas za ručak trebala pojesti dva jaja? Rubrika Life&style Life&style

Zobene pahuljice 

Pola vlakanai koje sadrže zobene pahuljice su topiva vlakna tvari. Zbog svoje konzistencije slične gelu, daju nam osjećaj da je trbuh pun, pa nam duže traje osjećaj sitosti. Osim toga, istraživanja su pokazala da nam topiva vlakna tvari pomažu riješiti se tvrdoglave masnoće na trbuhu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Grahorice 

Prema istraživanjima, ljudi koji redovito jedu grahorice, rjeđe pate od pretilosti. Količina vlakana koje sadrže razlikuje se od sorte do sorte, ali većina ima puno bjelančevina i željeza. Na primjer, soja sadrži do 34 posto bjelančevina. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0