Life&style 14. svibnja 2015.

Doris Karamatić: ''Glazba i riječi nemaju godine''

Privatno.
1/10

Doris Karamatić je jedna od onih žena čija karizma zauzima čitav prostor u kojem se nalazi. Više je razloga tome. Prvi je svakako njen opušten i ležeran pristup svemu te ogromna doza humora i šarma koji izvire iz njenih rečenica. Drugi je činjenica da svira harfu, instrument koji nas svojim magičnim zvukom osvaja već stoljećima i treći su njene upečatljive, ali promišljene kreacije koje nosi na svojim nastupima. Doris je također pokretačica nekoliko umjetničkih projekata i inovativnih praksi o kojima možete pročitati sve u intervju koji slijedi.

Tko je Doris Karamatić vlastitim riječima?

Internetskim rječnikom#žena#majka#harfistica#prijateljica

 | Autor: Privatno Privatno

Začetnica ste projekta ''Stand Down Harp'', inovativne kulturne prakse koju čini kombinacija stand upa i sviranja harfe. Možete li nam pobliže objasniti što ovaj pojam znači i kako točno izgleda jedan takav performans?

To je više kao mini kazališna predstava u kojoj su akteri harfa, glazba i ja. Publici želim dočarati moje viđenje glazbe kroz humor, ogoliti dramatiku i ozbiljnost koja se oduvijek veže uz glazbu, prikazati što se točno događa u tzv.backstageu.Odrasla sam uz Monty Pythone, tako da je duhovitost morala isplivati na površinu kad - tad. Boljka današnjice jest nedostatak smijeha i opuštenosti, a ja toga imam na pretek i želim podijeliti sa svijetom.

Sudjelovali ste u projektu „Glazba susreće riječi“, ciklusu glazbeno-poetskih večeri u predvorju Kazališta Gavella, u kojem je glumac Franjo Dijak uz vašu glazbenu podlogu govorio najveće svjetske stihove. Možete li onima koji nisu imali prilike čuti i vidjeti ove izvedbe objasniti o čemu se radi?

Radi se o mom autorskom projektu, poezija uz glazbu. Svaka večer ima tematiku i uz domaćine (Franjo i ja) imamo po jednog gosta iz svijeta glazbe i riječi. Npr., večer Španjolske: čitaju se stihovi španjolskih pjesnika, glazba je španjolska, a gosti su pjevačica i plesač flamenca. Tematika futurizam je izvedena kroz čitanje futurista uz lasersku harfu, zen proza uz prevoditelja na znakovni jezik. Tek nakon dvije godine, od prve izvedbe, pokazalo se da „Glazba susreće riječi“ ne može dobiti pridjev 'stari projekt' jer će uvijek biti aktualno. Naime, ni glazba, ni riječi nemaju godine.

 | Autor: Privatno Privatno

Osim klasične harfe svirate i lasersku harfu. Kako bi opisali iskustvo laser showa, kako sa stajališta glazbenice,  tako i sa stajališta gledatelja?

Sa stajališta glazbenice i gledatelja rekla bih wow. Na poziv dipl.ing. Hrvoja Šimića, inovatora hrvatske inačice laserske harfe, hrabro sam se upustila (naravno u neznanju) u taj izazov. U početku nisam ništa razumjela, jer prekidajući laserske zrake ne možete dobiti ton, pa sam se upustila u softwere i područje glazbene produkcije. Ajoj, koliko je tu bilo meni nerazumljivih riječi, brojeva, gumbića. A tek kad je trebalo pospojiti sve kablove, pedale, senzore... Naravno, u glavi mi se vrtjela samo jedna pjesma: „Što je meni ovo trebalo“. Uz sate i sate vježbanja, gledanja u monitor i lasere, danas na pozornicu izlazim kao prava „laserka“.

 | Autor: Privatno Privatno

Surađivali ste s mnogim poznatim jazzistima u Hrvatskoj poput Matije Dedića i Ivana Kapeca, ali i pop rock grupama kao što su Psihomodo pop i Bambi Molesters. Kakav je osjećaj raditi s jazz glazbenicima, a kakav s pop rock glazbenicima?

Sa svakim novim suradnikom dolazi novi izazov, nova glazbena stepenica i ispunjenje. Pri tom nije važno kojem žanru pripadaju jer dobra glazba je jednostavno dobra glazba. Zajednički nazivnik svim glazbenicima s kojima sam surađivala i s kojima ću surađivati jest da su divni ljudi i izvrsni  glazbenici.

Također ste surađivali s Maksimom Mrvicom, koji je kao i vi, sklon klasičan instrument koristiti u modernom kontekstu. Kako bi opisali suradnju s njim i što općenito mislite o korištenju klasičnih instrumenata u modernim kontekstima?

Maksima poznajem još od glazbene akademije i pomogla sam oformiti gudački kvartet koji ga je pratio na hrvatskoj turneji, a na prvom koncertu sam bila dio pratećeg banda. On je čovjek kojeg jednostavno obožavate, a crno bijele tipke pod njegovim prstima postaju bajka. Time sam rekla sve.

 | Autor: Privatno Privatno

Osnovali ste bend ''D strings'' koji izvodi instrumentalne obrade rock i heavy metal klasika poput Metallice, ACDC-a, Nirvane, Led Zeppelina. Kako ste došli do te ideje i na koji način spajate klasiku i nešto što je na prvi pogled toliko daleko od klasike?

Heavy metal je moja glazba, unutrašnji input i nije bilo teško doći na tu ideju - oduvijek je bila u meni, samo je bilo pitanje kad će se realizirati. A spojiti nespojivo je moj životni moto. Otkad sam počela svirati pjesme koje su van okvira ozbiljne glazbe, postavljali su mi pitanje i davali odgovor: Kako ćeš to? To se ne može. I eto, usavršila sam jazz i improvizaciju u Beču, sviram rock i haevy metal, izvodim glazbeni stand up i još „laseriram“. Zaključak je jasan: sve se može, samo treba puno raditi i  hrabro iskoračiti u izazove.

Želja Vam je baviti se i glazbenom terapijom. Što nam možete reći o toj praksi? Na koji način se liječi zvukom i mislite li da su Hrvati dovoljno upoznati s ovom praksom?

Glazbena terapija nije nepoznanica u svijetu, a pomalo dolazi i na naše prostore. Povezujem svo svoje znanje i dugogodišnje glazbeno iskustvo s frekvencijama koje djeluju na ljude i snimam kompozicije koje su frekvencijski usklađene. To je veliko i još nedovoljno istraženo područje na  kojem treba puno raditi. Želja mi je da jednog dana moja glazba postane pomagač u procesima izlječenja.

Za svaki nastup birate određenu odjeću. Na koji način odlučujete što ćete obući za konkretan nastup?

Volim jednostavnost s jednim ekstravagantnim detaljem, što moji dugogodišnji suradnici Sanja Jakupec i Saša Obradović dobro znaju. Kad sam na laserskoj harfi, haljine su crne da bi se zrake mogle bolje vidjeti, ali ima tu i zelene, bijele, crvene. Na pozornici se  osjećam ženstveno i dostojanstveno, a kad sjednem za harfu i sviram, odlazim u neku drugu dimenziju.

 | Autor: Privatno Privatno

Budući planovi?

Spremam novi projekt koji bi svjetlo dana trebao ugledati u rujnu. Sudjeluju glazbenici iz regije, muški vokal, veliki izazov za mene, opet pokušavam spojiti nespojivo. I to je bit svega, glazba, glazba i glazba.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0