- Voliš navečer s ekipom popiti koju čašicu pića?
- Onda su ti sigurno na pameti neka od „pravila pijenja alkohola“
- Međutim, jesu li ta „pravila“ doista opravdana? Ili su samo mit…
Bez obzira na to je li cilj spriječiti mamurluk ili ograničiti unos kalorija, mnogi ljudi slijede skup pravila kako bi preživjeli noć pijenja alkohola s ograničenim negativnim posljedicama. I dok svako to pravilo može proizaći iz jezgre istine (ili barem logike), to baš i nisu pravila po kojima treba živjeti. Postoji puno mitova o alkoholu, a mi razotkrivamo neke od najčešćih.
1. mit: miješanje alkohola s energetskim pićima čini te pijanijom
Lako je protumačiti kombinaciju zujanja u glavi izazvanog alkoholom i energične navale kofeina kao višu razinu „pijanstva“. Ali, kofein u energetskim pićima zapravo ne pojačava pijanstvo.
Zapravo, kofein maskira sedativne učinke alkohola koji često navode ljude da prestanu piti. Kao rezultat toga ljudi misle da imaju više energije nego što je doista imaju. To ih može dovesti do toga da nastave piti kada bi im inače bilo već dosta. A to pak može dovesti do negativnih posljedica, poput snažnog opijanja ili užasnog mamurluka sljedeći dan.
Činjenica: energetska pića mijenjaju percepciju koliko smo zapravo pijani, ali nemaju fiziološki učinak na to kako utječu na nas.
Jedna iznimka? Miješanje alkohola s dijetalnim gaziranim pićem zapravo može povećati intoksikaciju, pokazuju istraživanja, ne zbog sadržaja kofeina, nego zato što se čini da dijetalna pića povećavaju stopu apsorpcije alkohola, sumnjaju znanstvenici.
Premda se, uglavnom, za previše pijenja ne može kriviti energetski napitak, najbolje je kloniti se ove kombinacije kako bi ostala svjesna svojih granica i izbjegla sve moguće negativne učinke uzrokovane konzumiranjem previše alkohola.
2. mit: pivo prije žestice, bit će ti muka; žestica prije piva, bit će ti OK
Vladajuće uvjerenje je da je pivo „mekše“ piće koje ne može izazvati pijanstvo tako brzo kao, recimo, čašice votke. Prelazak na žestoka pića nakon nekoliko piva može uzrokovati prebrzo pojavljivanje mučnine, što obično rezultira povraćanjem (ili barem tako kaže mit). Dakle, počevši sa žesticom, a zatim usporiti s pivom, trebalo bi spriječiti mučninu, zar ne? Pa, ne baš.
Činjenica: prema stručnjacima, količina alkohola koju popiješ i vrijeme za koje to popiješ važniji su od vrste pića koje konzumiraš ili načina na koji ih miješaš. Ako prebrzo popiješ previše bilo kojeg alkohola, može ti biti muka, bilo da se radi o vinu, pivu ili alkoholu. Bez obzira što piješ, tempo je ključan.
3. mit: tamnija alkoholna pića su uvijek zdravija
Tamnija piva i vina općenito imaju više antioksidansa od svijetlog piva i bijelog vina. Smatra se da tamnije nijanse označavaju veći sadržaj flavonoida u pivu i veći sadržaj polifenola u vinima. Zbog toga većina ljudi zaključuje da imaju veću nutritivnu vrijednost i da su stoga inherentno zdraviji od svojih bljeđih prijatelja.
Činjenica: dok tamniji alkoholi mogu sadržavati više antioksidansa, oni također mogu sadržavati više kongenera, otrovnih kemikalija stvorenih tijekom procesa fermentacije, koje mogu pogoršati mamurluk ako ih previše konzumiraš. To vrijedi za pivo, vino, rum, viski, tekilu i gotovo svako piće tamne nijanse. Ako trebaš izbjeći osjećaj mamurluka sljedećeg dana, možda bi željela zamijeniti neka od tih tamnijih pića za svjetlija.
4. mit: starije vino je bolje
Godina na etiketi mora nešto značiti, zar ne? Odležano vino doživljava se kao vino složenijeg okusa, skuplje i kvalitetnije. Stoga je bolje ostaviti bilo koju bocu da odstoji neko vrijeme prije nego što je odčepiš.
Činjenica: sve ovisi o vrsti vina. Neka su namijenjena za konzumiranje unutar jedne godine od proizvodnje i ne postaju ništa bolja nakon nekog vremena, dok se druga trebaju čuvati u vinskom podrumu nekoliko godina kako bi postigla vrhunsku kvalitetu. Nažalost, vino koje prođe predviđeni rok trajanja ne postaje impresivnije s vremenom. Zapravo, prema istraživanju, sadržaj antioksidansa u vinu mogao bi se zapravo smanjiti kako vino stari.
5. mit: tamno pivo ima više alkohola od svijetlog piva
Tamna piva izgledaju kao da su gušća, punijeg okusa te imaju više ugljikohidrata i kalorija. Mnogi također pretpostavljaju da crna piva, poput portera i alea, imaju više alkohola.
Činjenica: premda su mnoga lagana piva zapravo svjetlije boje, boja nije jedini pokazatelj laganog, niskokalorijskog piva. Boja piva ovisi o vrsti zrna od kojih je napravljeno. Neka tamna piva, poput stouta, zapravo imaju manje alkohola i kalorija od njihovih bljeđih rođaka.
6. mit: pivo je dobar napitak za oporavak od treninga
Neka istraživanja sugeriraju da pivo može rehidrirati sportaše bolje od vode iz tri ključna razloga: prvo, vitamini i minerali iz piva nude zdravstvene prednosti koje voda nema; drugo, karbonizacija pomaže utažiti žeđ; i treće, ugljikohidrati pomažu napuniti zalihe energije.
Činjenica: u jednom istraživanju su znanstvenici vidjeli samo blagu prednost rehidracije u odnosu na vodu kod sportaša koje su testirali. Sportska pića koja sadrže šećere, sol i kalij mogu na sličan način rehidrirati iscrpljeno tijelo bez negativnih nuspojava alkohola.
Osim toga, učinak alkohola na jetru i gušteraču inhibira transport probavnih enzima i esencijalnih hranjivih tvari kroz tijelo. To usporava rast i popravak mišića te ometa metabolizam ugljikohidrata za energiju. A to nije baš ono što treba tijelu nakon dugog trčanja ili dizanja.
7. mit: povraćanje pomaže da se otrijezniš i sprječava mamurluk
Teoretski, oslobađanje od alkohola koji još nije probavljen (čitaj: povraćanje) znači da ga tijelo neće apsorbirati i ne može pridonijeti jutarnjoj glavobolji.
Činjenica: apsorpcija alkohola u krvotok počinje gotovo odmah, tako da uklanjanje vjerojatno male količine putem povraćanja vjerojatno neće napraviti veliku razliku. Ako si na točki povraćanja, vjerojatno je već previše alkohola u tvom tjelesnom sustavu kako bi pobjegla od mamurluka sljedećeg dana.
8. mit: uzimanje paracetamola prije obilnog pijenja može smanjiti učinke mamurluka
Lijepa je to pomisao: popiješ malo vode i uzmeš tabletu prije spavanja kako bi spriječila da se ujutro osjećaš grozno. Ali, premda se ti preventivni napori da se spriječi jaka glavobolja mogu činiti mudrima, u konačnici se ne isplate. Zapravo, kombiniranje alkohola s bilo kakvim lijekovima protiv bolova može uzrokovati ozbiljnu štetu.
Činjenica: Uzimanje tih lijekova prije nego što nastupi bol neće pomoći - s jedne strane, snaga lijeka će nestati prije nego što nastupi glavobolja. Također, malo ljudi shvaća da može biti izuzetno opasno uzimati paracetamol uz samo nekoliko pića. Može dovesti do teškog oštećenja jetre.
Uzimanje aspirina (ili bilo kojeg drugog lijeka koji sadrži paracetamol) tijekom pijenja povećava rizik od gastrointestinalnih problema, poput krvarenja i čira. Najbolja ideja? Pričekaj dok ti glavobolja ne dođe sljedeći dan, a zatim uzmi paracetamol.
9. mit: jedenje prije spavanja umanjit će mamurluk
Većina nas je u tri sata ujutro u pijanom stanju otišla do lokalnog kioska sa sendvičima, burekom, pizzom ili ćevapima, sa željom za masnom hranom. Tvoj mutni mozak je sam sebi rekao da je jesti dobra ideja, jer će hrana upiti dio alkohola.
Činjenica: utješne kakve jesu, te će te kriške hrane vrlo malo otrijezniti ili smanjiti ozbiljnost nadolazećeg mamurluka. Do trenutka kada pizza udari u želudac, alkohol koji si konzumirala već se apsorbira u tvoj sustav. Zapravo, i alkohol i masna hrana mogu pridonijeti refluksu kiseline, što bi moglo značiti da ćeš se ujutro osjećati još gore.
10. mit: svijetlo pivo je zdravije
Ovo je zeznuto. Neki ljudi smatraju da je svijetlo pivo zdravije jer obično sadrži manje kalorija i nešto niži udio alkohola. Ali, te kvalitete ga ne čine nužno zdravijim izborom.
Činjenica: kao prvo, ljudi mogu na kraju piti više kako bi nadoknadili nižu razinu alkohola, u konačnici konzumirajući više kalorija nego da su pili „normalno jaka“ pića. Također imaj na umu da je „svijetlo“ pivo bilo koje marke lagano samo u odnosu na punokalorični pandan te marke. A broj kalorija i sadržaj alkohola razlikuju se među markama. Osim toga, broj kalorija u proizvodu nije jedina odrednica koliko je piće zdravo.
11. mit: alkohol ubija moždane stanice
Ovo je lako pretpostaviti ako promatraš često manje pametno ponašanje. Ali, prosječna noć pijenja neće dovesti do dugotrajnog oštećenja mozga.
Činjenica: može ti narušiti razmišljanje, ali alkohol ne uništava trajno moždane stanice. Oštećuje dendrite, male pipke na neuronima koji prenose električne poruke iz tvog mozga u tvoje tijelo. Neuroni su stanice koje djeluju kao komunikatori, pokrećući motoričke odgovore na fizičke podražaje. Na primjer, ako dodirneš nešto vruće, neuroni prenose poruku od tvojih živaca do tvog mozga, koji šalju povratnu poruku tvojoj ruci da ruku odmakneš od štednjaka.
Oštećenje dendrita ometa te poruke, što može objasniti sve te loše napisane poruke i nemogućnost hodanja u ravnoj liniji. Ti su učinci privremeni, ali važno je napomenuti da zlouporaba alkohola može pridonijeti trajnim defektima. Dugotrajna, prekomjerna uporaba alkohola može dovesti do problema s pamćenjem te značajnih kognitivnih oštećenja.
12. mit: kava i hladan tuš će te otrijezniti
Lako je misliti da će ova kombinacija otkloniti pospanost i smanjiti učinke alkohola, ali poziv za buđenje tretira samo simptome, a ne uzrok umora uzrokovanog kasnonoćnim pijenjem alkohola.
Činjenica: ljudska jetra može obraditi otprilike jedno standardno piće svaki sat. To je 45 ml žestokog pića, 150 ml vina ili 355 ml piva.
Kava ili kupanje u hladnoj vodi mogli bi te malo razbuditi, ali neće ubrzati proces eliminacije loših stvari iz tvog sustava. Vrijeme je, nažalost, jedini lijek.
13. mit: obilan obrok prije pijenja pomoći će ti da ostaneš trijezna
Ovo je i istina i neistina. Jedenje prije pijenja može usporiti apsorpciju alkohola u tvom tijelu, ali te ne može spriječiti da se napiješ.
Činjenica: tijelo počinje apsorbirati alkohol kroz sluznicu želuca i tanko crijevo, pa ako ti je trbuščić pun hrane, trebat će više vremena do mamurluka. To može odgoditi i tvoj osjećaj pijanosti, ali ga neće zaustaviti potpuno. Naposljetku, želudac će se isprazniti nakon večere i ponovno će se pojačati apsorpcija alkohola. Piti na prazan želudac nikad nije dobra ideja, ali ni jelo prije nije nešto senzacionalno. Kao i kod mnogih stvari kada je zdravlje u pitanju, umjerenost je ključna.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.