- Tko voli kremaste mekane kolače i spojene okuse voća i čokolade, vjerojatno su mu domino kocke među najdražima
- Domino kocke još su jedan kolač koji rado pripremamo u blagdanskoj sezoni, a ako koristimo ovaj recept imaju joj jednu vrlinu: u svoj onoj ludnici pred Božić uštedjet će nam malo vremena
- Naime, imamo recept za prefine domino kocke koje se pripremaju bez pečenja
- Božićne kolačiće pečemo unaprijed, a s ovim trikom se neće osušiti i stvrdnuti, ma kako dugo stajali
Volimo zavodljivu kombinaciju pojedinačnih sastojaka domino kocki: aromatični keksi s čokoladom koji se tope u ustima uzdignuti su na višu kulinarsku razinu s finim slojem želea ili džema. Naime, možda nisi ni znala, domino kocke su nastale „iz nužde“ ranih 1920-ih godina. U tim vremenima nestašice i siromaštva trebale su poslužiti kao isplativa alternativa konvencionalnim čokoladama i čokoladnim desertima koje si nije svatko mogao priuštiti.
Danas, mnogo godina kasnije, kad živimo u mnogo većem obilju, domino kocke svakako više nemaju imidž „kolača za siromašne“ i iznimno su popularne. Ako si ljubiteljica ove ukusne poslastice, onda svakako trebaš iskušati recept za domino kocke koje se ne moraju ni peći, a okus im je božanstven. Možda je to čak i savršeni desert za tvoju ovogodišnju blagdansku gozbu...
Recept za Domino kocke bez pečenja
Sastojci:
Za biskvit:
• 200 g špekulas ili keksa s maslacem (izmrvljenih)
• 100 g otopljenog maslaca
Za sloj želea:
• 150 g marmelade od marelice (ili šumskog voća, ili višnje... po želji)
• 1 žličica ruma
Za čokoladnu kremu:
• 200 g čokolade za kuhanje
• 200 g krem sira
• 200 ml vrhnja za šlag
Za ganaš:
• 100 g čokolade za kuhanje
Foto: Dr. Oetker; Domino kocke
Priprema:
1. Stavi kekse u vrećicu za zamrzavanje i sitno ih izmrvi s pomoću valjka za tijesto. Izmrvljene kekse pomiješaj s otopljenim maslacem i dobro promiješaj da smjesa postane malo ljepljiva.
2. Smjesu za biskvit ravnomjerno utisni na dno kalupa (promjera oko 20 cm). Ostavi da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
3. Malo zagrij marmeladu u manjoj posudi i po želji dodaj žličicu ruma. Ravnomjerno rasporedi marmeladu po podlozi od keksa. Stavi u hladnjak na još 30 minuta.
4. Otopi čokoladu (u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj). U posebnoj zdjeli pomiješaj krem sir s tučenim vrhnjem dok ne nastane kremasta smjesa. Umiješaj otopljenu čokoladu i sve dobro promiješaj. Ovu smjesu ravnomjerno rasporedi po sloju želea i ponovno stavi kolač u hladnjak na oko sat vremena.
5. Otopi čokoladu za premaz i potpuno njome prekrij kolač. Opet stavi u frižider na najmanje dva sata da se stisne.
6. Izvadi kolač iz kalupa, nareži na komade i uživaj!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
manfred
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.