Life&style

Domino kocke su odličan božićni kolač: ne samo da su fine nego nam i štede vrijeme - ne peku se

Volimo zavodljivu kombinaciju pojedinačnih sastojaka domino kocki: aromatični keksi s čokoladom koji se tope u ustima uzdignuti su na višu kulinarsku razinu s finim slojem želea ili džema. Naime, možda nisi ni znala, domino kocke su nastale „iz nužde“ ranih 1920-ih godina. U tim vremenima nestašice i siromaštva trebale su poslužiti kao isplativa alternativa konvencionalnim čokoladama i čokoladnim desertima koje si nije svatko mogao priuštiti.

Danas, mnogo godina kasnije, kad živimo u mnogo većem obilju, domino kocke svakako više nemaju imidž „kolača za siromašne“ i iznimno su popularne. Ako si ljubiteljica ove ukusne poslastice, onda svakako trebaš iskušati recept za domino kocke koje se ne moraju ni peći, a okus im je božanstven. Možda je to čak i savršeni desert za tvoju ovogodišnju blagdansku gozbu...

Rum kuglice Možda vas zanima Rum kuglice savršena su blagdanska slastica - a boljeg recepta od ovog nema! Rubrika Life&style Life&style

Recept za Domino kocke bez pečenja

Sastojci:

Za biskvit:

• 200 g špekulas ili keksa s maslacem (izmrvljenih)
• 100 g otopljenog maslaca

Za sloj želea:

• 150 g marmelade od marelice (ili šumskog voća, ili višnje... po želji) 
• 1 žličica ruma

Za čokoladnu kremu:

• 200 g čokolade za kuhanje
• 200 g krem sira
• 200 ml vrhnja za šlag

Za ganaš:

• 100 g čokolade za kuhanje

Domino kocke | Autor: Dr. Oetker Dr. Oetker Foto: Dr. Oetker; Domino kocke

Priprema:

1. Stavi kekse u vrećicu za zamrzavanje i sitno ih izmrvi s pomoću valjka za tijesto. Izmrvljene kekse pomiješaj s otopljenim maslacem i dobro promiješaj da smjesa postane malo ljepljiva.

2. Smjesu za biskvit ravnomjerno utisni na dno kalupa (promjera oko 20 cm). Ostavi da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.

3. Malo zagrij marmeladu u manjoj posudi i po želji dodaj žličicu ruma. Ravnomjerno rasporedi marmeladu po podlozi od keksa. Stavi u hladnjak na još 30 minuta.

4. Otopi čokoladu (u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj). U posebnoj zdjeli pomiješaj krem sir s tučenim vrhnjem dok ne nastane kremasta smjesa. Umiješaj otopljenu čokoladu i sve dobro promiješaj. Ovu smjesu ravnomjerno rasporedi po sloju želea i ponovno stavi kolač u hladnjak na oko sat vremena.

5. Otopi čokoladu za premaz i potpuno njome prekrij kolač. Opet  stavi u frižider na najmanje dva sata da se stisne.

6. Izvadi kolač iz kalupa, nareži na komade i uživaj!

Možda vas zanima Prefin, mekan i pufast desert za koji ti trebaju samo 3 sastojka - ne peče se i dijetalan je! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Profimedia

Komentari 0