Life&style
Njoki od bundeve s umakom od lisičarki

Domaći "narančasti njoki" s umakom od gljiva savršen su comfort food za tmurne jesenske dane

  • Gledajući kroz prozor maglovito, kišno i prohladno jutro, jasno je: jesen je stigla
  • Ovo sivo vrijeme tjera nas da žudimo za toplim, 'ugodnim' jelima,  Srećom, na Instagramu smo pronašli recept za domaće njoke od bundeve s prženom kaduljom i kremastim umakom od gljiva
  • Garantiramo, izmamit će osmijeh na lice već nakon prvog zalogaja

Kad je riječ o jeseni, nismo baš ljubitelji kiše, kratkih dana i hladnih jutra i večeri. Ali, volimo plodove jeseni na svom tanjuru. A u ovom jelu spaja ih se nekoliko: bundeva, kadulja, lisičarke – sve u prepečenom maslacu i kremastom umaku. Mljac! A tu su i domaći njoki od bundeve, koje nije teško spraviti. Kombinacija iz snova! 

Njoki od bundeve s umakom od gljiva - recept

Sastojci za 4-6 porcija

Za njoke:

• 1 srednja muškatna tikva (oko 900 g, oguljena i bez sjemenki)
• 1 veći krumpir
• 375 g brašna
• 2 žličice soli
• 1 žličica papra
• 1 žličica naribanog muškatnog oraščića
• 1 jaje

Za kremasti umak od gljiva:

• 60 g maslaca
• 350 g svježih, nasjeckanih lisičarki ili drugih gljiva poput vrganja (težina nakon čišćenja!)
• 2 male ljutike, nasitno nasjeckane
• 125 ml bijelog vina
• 350 ml vrhnja za kuhanje
• 125 ml povrtnog temeljca
• 1 žlica Worcestershire umaka
• 2 žličice sušenog timijana
• 30 g svježe naribanog parmezana
• sol, papar

Ostalo:

• 60 g maslaca za prženje
• 1 velika šaka svježih listova kadulje

Priprema:

Njoki:

1. Zagrij pećnicu na 180°C, gore i dolje. Obloži dva lima za pečenje papirom za pečenje.

2. Oguli i očisti bundevu od sjemenki te je nareži na tanke ploške. Posloži ih na lim za pečenje i peci oko 15 minuta. U međuvremenu oguli i nareži krumpir na kockice te ga skuhaj u kipućoj vodi.

3. Izmiksaj još toplu bundevu i kuhani krumpir. 

4. Na čistoj radnoj površini pomiješaj brašno, sol, papar i muškatni oraščić. Dodaj pire od bundeve i krumpira, kratko promiješaj i napravi udubljenje. Razmuti jaje i dodaj ga u udubljenje. Mijesi sve dok ne dobiješ glatko tijesto. Zamijesi tijesto što je brže moguće kako škrob ne bi postao previše ljepljiv.

5. Podijeli tijesto na 6 jednakih dijelova, lagano pobrašni radnu površinu i svaki dio oblikuj u valjak debljine otprilike 2,5 cm. Svaki dio izreži na komade širine 1,5 cm. Zareži te komade tipičnim uzorkom s pomoću vilice.

6. Njoke stavi na pobrašnjenu krpu, pazeći da se ne dodiruju.

Možda vas zanima Borovnice i džin zvuče kao zanimljiva kombinacija, osobito u ovoj torti s kojom ispraćamo ljeto Rubrika Life&style Life&style

Umak:

1. Za umak najprije nareži maslac na komadiće i prži u loncu 7-10 minuta dok lagano ne porumeni i ne zamiriše orašasto.

2. U međuvremenu očisti lisičarke, a ljutiku oguli i nasitno nasjeckaj. Pirjaj oboje na malo maslaca u velikoj tavi dok gljive ne omekšaju.

3. Izvadi lisičarke iz tave i deglaziraj luk s malo bijelog vina. Zatim dodaj preostalo bijelo vino, vrhnje, povrtni temeljac, Worcestershire umak i majčinu dušicu te pirjaj 15 minuta dok se umak ne zgusne.

4. Na kraju umiješaj parmezan i začini solju i paprom. Na kraju vrati gljive u umak.

Kuhanje i posluživanje:

1. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri poprži preostali maslac dok ne zamiriše orašasto. Zatim dodaj cijele listove kadulje i prži 30 sekundi dok ne postanu hrskavi. Izvadi ih i ocijedi na papirnatim ručnicima.

2. U međuvremenu zakuhaj slanu vodu i skuhaj njoke. Čim isplivaju na površinu, izvadi ih šupljikavom žlicom. Kuhaj njoke u serijama kako bi izbjegla prenatrpan lonac.

3. Poprži kuhane njoke u tavi na smeđem maslacu nekoliko minuta.

4. Za posluživanje prelij pržene njoke umakom od gljiva i pospi hrskavim listovima kadulje.

Testaroli Možda vas zanima 2000 godina stari recept za tjesteninu još je u opticaju! Osmislili su ga Etruščani, a mi u njemu guštamo i danas Rubrika Life&style Life&style
Photo: edeka

Komentari 0