Life&style

Dom koji odiše toplinom još je važniji u zimi. 7 ideja za uređenje koje će ga pretvoriti u naše udobno gnijezdo

  • Posebno zadovoljstvo nam u hladnim mjesecima pruža toplina naših domova, a užitak je još veći kada su umotani u prigodno toplo ruho
  • Univerzalni recept za pravu mjeru naravno ne postoji, a ako se nas pita, dobrodošlo je sve što nas raduje i zbog čega nam je prostor u kojem živimo šarmantniji, topliji i ljepši
  • Od tkanina bogatih tekstura i prigodnog kolorita do prirodnih detalja koji će ukrasiti prostor, ali ga i ispuniti mirisom, izdvojili smo najljepše ideje koje svakako vrijedi isprobati

Malo nas što toliko veseli i ispunjava kao kada za hladnih, tmurnih i sivih zimskih mjeseci uživamo ušuškani u toplini svog doma. Što sve podrazumijeva zimski dekor razlikuje se od osobe do osobe pa neki tako zimskim dekorom smatraju isključivo blagdanske dekoracije, drugi svaki kutak nastoje utopliti detaljima od krzna i bogatih tekstura, a treći idu toliko daleko da imaju mnoštvo detalja koje vade tek kada stigne zima, od šalica i vaza do jastučića i zavjesa.

Univerzalni recept za pravu mjeru naravno ne postoji, a ako se nas pita, dobrodošlo je sve što nas raduje i zbog čega nam je prostor u kojem živimo šarmantniji, topliji i ljepši. U moru ideja, izdvojili smo one najljepše koje svakako vrijedi isprobati.

Šarmantni i topli zastori

Mijenjanje zastora ovisno o godišnjim dobima neće imati samo estetski karakter, već isto tako može biti i veoma funkcionalno. Zamijenimo li ljetnije lanene materijale nešto toplijima, naš će prostor doslovno postati topliji i zaštićeniji od hladnoće, a odabirom pravih boja, uzoraka i tekstura utoplit ćemo ga i vizualno. Najšarmantnije opcije su one koje neodoljivo podsjećaju na planinske kolibe, u bogatim crvenim i smaragdno zelenim te toplim krem nijansama, a dodatnu dozu šarma dat će vezeni detalji, kićanke i bogate teksture. Kombiniranje zastora s jastučićima od buklea i vune te tartan uzorcima i zimskim motivima prekrasan je način slojevitog slaganja uzoraka i boja i stvaranja doista primamljivog i toplog interijera.

 | Autor: Instagram @mindtgap Instagram @mindtgap Foto: Instagram @mindtgap

Kamin kao najsjajnija zvijezda doma

Za one bi sretnike koji imaju kamin bila prava grehota da ne iskoriste potencijal koji im on pruža. Ukoliko postoji, kamin bi u zimskim mjesecima uistinu trebao zaigrati glavnu ulogu u uređenju doma, a najjednostavniji način da to postignemo je promjenom rasporeda namještaja na način da kamin bude u centru zbivanja. Dovoljno je približiti mu kauč(e) i fotelje i ostaviti stolić u sredini, a divna je ideja i ukrasiti ga kakvom zgodnom dekoracijom. To može biti zeleni vijenac od grančica smreke obješen iznad njega ili pak girlanda koju lako možemo izraditi od grančica ili drvenih perli i dekoracija za božićno drvce.

 | Autor: Instagram @gardentradingcompany Instagram @gardentradingcompany Foto: Instagram @gardentradingcompany

Možda vas zanima Ponekad je mašna od crvenog baršuna sve što nam je potrebno za odijevanje doma u blagdansko ruho. U našem susjedstvu nastaju one najljepše! Rubrika Life&style Life&style

Toplina metala

Koja god prostorija da je u pitanju, metalni detalji u toplim nijansama u trenu će zagrijati prostor. Za razliku od srebrnih, kromiranih detalja koji djeluju hladno, za zimske su mjesece dušu dali oni u zlatnim nijansama, od mesinga ili bakra, koji će interijeru podariti toplinu. Mesingana lampica na komodi ili noćnom ormariću, svijeće u zlatnim posudama i detalji od mesinga poput svjećnjaka, ukrasa ili vaza imat će isti učinak.

 | Autor: Instagram @mindtgap Instagram @mindtgap Foto: Instagram @mindtgap

Raskoš zimskih tekstura

Baš kao što je slojevitost u hladnim danima poželjna u odijevanju, poželjna je i u našim domovima. Igranje s različitim teksturama i njihovo preklapanje odlično se uklapa u zimski dekor, a u eksperimentiranju su dobrodošle sve tkanine bogatih tekstura poput buklea,  chunky pletiva i krzna. I daleko od toga da im je mjesto samo na kaučima i krevetima - topla janjeća krzna izgledat će vrlo chic i na našim blagovaonskim stolicama!

 | Autor: Instagram @lightsandlampsdotcom Instagram @lightsandlampsdotcom Foto: Instagram @lightsandlampsdotcom

Suptilni detalji na neočekivanim mjestima

Kada su dekoracije u pitanju, gotovo da ne postoji kutak čijem ukrašavanju ne vrijedi posvetiti pažnju. To može biti komoda u predsoblju ili pred ulaznim vratima, polica u kuhinji, kupaonica ili pak stolić za šminkanje, a tek tri svijećnjaka sa svijećama i par grančica mirisnog eukaliptusa mogu biti sve što je potrebno. Čak i najmanji prostori u sebi nose određeni šarm i ljepotu koju je teško postići u velikim prostorima i nerijetko će djelovati puno intimnije i ugodnije nego veliki, a potreban im je tek pokoji detalj da zablistaju u najtoplijem ruhu. 

 | Autor: Instagram @devolkitchens Instagram @devolkitchens Foto: Instagram @devolkitchens

Možda vas zanima Francikina hiša: Rustikalna ljepotica nedaleko od Zagreba savršeno je mjesto za bijeg od svakodnevice Rubrika Life&style Life&style

Prenošenje boja iz prirode u prostor

Jednako kao što u ljetnim mjesecima u interijerima pozdravljamo jarke, vibrantne nijanse, u onim hladnijima su posebno poželjne sve boje koje pronalazimo u prirodi. Najbolji dio je što doista ne postoji jednostavniji način da interijer prilagodimo godišnjem dobu u kojem se nalazimo pa će tako biti dovoljno u vazi aranžirati grane eukaliptusa, božikovine, borove grane ili čak grane 'okićene' suhim lišćem u najtoplijim nijansama. Ljepota ove ideje leži u tome što će se boje mijenjati kako mjeseci budu prolazili - počet će s bogatim narančastim tonovima, nastaviti s dubokim crvenim i žutim te naposljetku stići do zimzelenih nijansi bršljana i bora kako se budemo približavali blagdanskom razdoblju.

 | Autor: Instagram @oka Instagram @oka Foto: Instagram @oka

Predimenzionirani tepisi

Uvijek prednost dajemo velikim tepisima, neovisno o godišnjem dobu, no u zimskim je mjesecima maksimalno velik tepih posebno dobrodošao. Savršena dimenzija je ona koja prekriva većinu prostorije, ostavljajući nepokrivenim otprilike pola metra do metar od ruba tepiha do zida, a posebno su poželjni vuneni tepisi. Osim što njima unosimo boje i uzorke u prostor, činimo prostor toplijim, a za one ekstra hrabre savjetujemo da i u ovom slučaju isprobaju igru slojevitosti te pretvore dnevni boravak u toplu i šarmantnu boho oazu. 

 | Autor: Instagram @peonyandsage Instagram @peonyandsage Foto: Instagram @peonyandsage

Photo: Instagram @peonyandsage

Komentari 0