Life&style

Dizajneri otkrivaju kako u nekoliko koraka pretvoriti svako malo dvorište ili vrt u savršenu oazu za uživanje

Večera na zraku uvijek ima bolji okus. Ljetni povjetarac ljekovit je kao i topla kupka. Ili ispijanje hladnog pića na travi. Jednostavno rečeno, život van 4 zida je bez premca u toplijim mjesecima. Zato, ako imaš dvorište, prava si sretnica. No, može biti izazov kako najbolje dizajnirati ovaj prostor za maksimalan užitak. Srećom, kao što dokazuju ove ideje za dizajn malog dvorišta, nije ti potrebno beskrajno travnato prostranstvo da bi iskoristila prednosti života na otvorenom.

Možda vas zanima Kako napraviti svoj mali kućni "začinski vrt" u samo nekoliko jednostavnih koraka Rubrika Life&style Life&style

Zapravo, čak i dio travnjaka ili trave može pružiti radost. Dizajneri Bobby Berk i Liza Reyes za Camille Styles su podijelili da na uređenje svog dvorišta (ili terase ili rasvjetnog bunara) gledaš kao na produžetak svoje dnevne sobe. "Tretirajte vanjštinu kao da je unutarnji prostor, ali s otpornim materijalima", kaže Reyes, čiji savjeti čine dizajn dvorišta puno lakšim. Isto vrijedi i za Berka, koji vjeruje da je dvorište nedovoljno iskorišteno. "Volim izvlačiti unutrašnjost i često koristim istu shemu boja", kaže.

Kako maksimalno iskoristiti mali prostor u dvorištu?

Odredi svoje ciljeve

Kao i za svaku drugu prostoriju, malo planiranja pomaže u dvorištu ili vanjskom prostoru. Reyes predlaže da prvo razmisliš o tome kako želiš koristiti svoj vanjski prostor. Želiš li prvenstveno jesti vani? Želiš li se izležavati? Možda oboje? “Ovisno o veličini prostora, pun stol za osam do deset osoba ili mali stolić za ispijanje kave ili koktela može biti jednako šarmantan”, kaže Reyes. Samo malo razmisli o tome kako želiš živjeti na otvorenom.

 | Autor: Instagram @unemaisondusud Instagram @unemaisondusud

Definiraj prostor

Napravi postavu baš kao što bi napravila i za dnevni boravak. To zahtijeva ključne stavke, kao što su prostirka, rasvjeta i zaštita od sunca. Hoćeš li jesti u večernjim satima ili se izležavati tijekom najvećeg sunca? Za oboje – i više – razmisli o predmetima koji brinu o bosim nogama i pružaju hladovinu kada je to potrebno. "Pokrivanje može biti pergola obrasla vinovom lozom ili prekrasan suncobran", kaže Reyes. "Za izležavanje, nekoliko jastuka i jastučića uvelike doprinosi tome da sjedenje na otvorenom postane privlačno mjesto za sjedenje."

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Upotrijebi predmete s dvostrukom namjenom

S malim vanjskim prostorom, najveća je prepreka gdje pohraniti predmete, kaže Berk, koji predlaže korištenje namještaja ili višenamjenskih akcentnih komada. "Umjesto da svoj prostor zatrpavate mnogim stolovima i stolicama, možete koristiti stolice kao ploče stolova i dodatna mjesta za sjedenje." I odlučite se za ugrađenu pohranu gdje god je to moguće.

Drži se sličnih tonova

Održavanje iste sheme boja čini svaki prostor većim - uključujući i onaj na otvorenom. Također pomaže da malo dvorište ne izgleda nepovezano i grupirano, kaže Berk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anne (@unemaisondusud)

Kako učiniti da malo dvorište izgleda dobro?

Dodaj akcente

Evo olakšanja: ne moraš temeljito prepravljati svoju trenutnu vanjsku postavu. Samo polako, kaže Berk. Dodaj manje ukrasne predmete kako bi osvježila prostor. To može biti u obliku malih jastuka za stolice ili postavljanje stolnjaka na vanjski stol. "Ovo mijenja izgled i dojam vašeg prostora, a da pritom ne gubite novac", dodaje Berk.

 | Autor: Instagram @cuckoo4design Instagram @cuckoo4design

Iskoristi postojeće detalje

Velike su šanse da u tvom dvorištu već uspijevaju neke biljke. "Bilo da se radi o zelenilu iz vašeg vrta ili biljci ili cvijeću koji su u sezoni u vašem području", razmislite kako to istaknuti, preporučuje Berk. Upotrijebite šarene žardinjere ili malu rasvjetu za izlaganje prirodnog zelenila.

Uključi male biljke i cvijeće

 | Autor: Instagram @cuckoo4design Instagram @cuckoo4design

Manje biljke poput sukulenata i mini kaktusa lako je njegovati, kaže Berk. Dodajte ih vanjskom stolu ili na manje stolice ili stolove. "Nikada vam ne zaklanjaju pogled od osobe koja sjedi preko puta vas."

Budi kreativna s onim što imaš

Kad je Reyes trebalo nešto za izležavanje na otvorenom, odlučila je proširiti mogućnosti onoga što je već bilo u njezinu domu umjesto kupnje precijenjenog vanjskog namještaja. "Upotrijebila sam dodatni dvostruki madrac iz sobe mog sina, koji je prije bio korišten za spavanje, i prekrila ga čvrstim tekstilom koji sam mogla redovito prati", kaže ona o svom improviziranom krevetu. Nakon što je bacila nekoliko jastuka, pokazalo se da je to idealno mjesto za spavanje i "najbolje mjesto za druženje s prijateljima".

Photo: Instagram @cuckoo4design
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    prelijepo