Life&style
Dijeta s krumpirom

Dijeta s krumpirom: imamo 3 dobra razloga da jedemo više krumpira!

  • Dijeta s krumpirom obećava brzo mršavljenje bez gladovanja - jer smijemo jesti puno krumpira
  • No kako to uopće funkcionira? Znamo da druge dijete prvo zabrane kruh i krumpir
  • Također, autori objašnjavaju koliko je ova dijeta zdrava 

Postoje različite varijante prehrane krumpirom. Zajedničko im je da tijekom dijete jedemo uglavnom nemasni krumpir. Što najčešće znači kuhani krumpir bez dodataka poput maslaca. Ovisno o varijanti, dnevno pojedemo oko 600 do 1000 grama (1 kg!) krumpira, plus svaki dan oko 100 grama nemasnog krem sira ili tri jaja. Kombinacija znači da tijelo može dobro apsorbirati i iskoristiti proteine, što znači da dulje ostaješ sita.

Ova dijeta uključuje u svom izvornom obliku krumpir uz svaki obrok. Ali, ako ujutro nemaš apetita za čudotvornim gomoljem, za doručak možeš pojesti porciju integralnih zobenih pahuljica s malo nemasnog jogurta i svježeg voća ili dvije kriške integralnog kruha sa svježim sirom. Nešto manje stroga varijanta dopušta i svježe povrće, nemasno meso ili ribu kuhanu na pari kao prilog, što ishranu čini manje monotonom. Međutim, budući da je krumpirova dijeta jedna od monodijeta, ne smije se provoditi dulje od tjedan dana.

Kako pripremiti krumpire?

Kako ćemo pripremiti krumpir, ovisi o nama: kuhan na klasičan način ili kao pečeni krumpir ili pole od krumpira. Za vrijeme dijete s krumpirom moraš puno piti, a idealno je barem 2,5 do 3 litre negazirane vode ili biljnih i voćnih čajeva. Budući da ova dijeta prvenstveno dehidrira tijelo, prvih nekoliko kilograma brzo ode. Ali, to je i veliki nedostatak prehrane s krumpirom: prvenstveno ispire vodu, a ne i rezerve masti. Osim toga, kao i sve druge monodijete, također nosi visok rizik od yo-yo efekta ako nakon dijete jedeš kao prije.

Možda vas zanima Što jesti u menopauzi ako želiš izbjeći dobivanje kilograma: Galveston prehrana nudi rješenje Rubrika Life&style Life&style

Zašto nam krumpir pomaže pri mršavljenju?

Nekada se smatralo da je krumpir hrana koja deblja - pogrešno, kao što danas znamo. Ukusni gomolji imaju ove prednosti prilikom mršavljenja:

• Krumpir spada u skupinu alkalnih namirnica i stoga se često koristi u alkalnom postu. Kalij ih čini vrijednima za našu kiselo-lužnatu ravnotežu. Također pomaže kod dehidracije.

• Krumpir je pun vlakana i vrijednih ugljikohidrata. To zajedno osigurava dugotrajan osjećaj sitosti, a rizik od žudnje za hranom je nizak.

• Razina šećera u krvi nam vrlo sporo pada kada jedemo krumpir, što pozitivno utječe na sagorijevanje masti, a pomaže i kod mršavljenja.

• Vitamin C jednako je dobar za naš metabolizam masti. A krumpir ga zapravo sadrži prilično: 100 grama krumpira sadrži ukupno 20 miligrama vitamina C.

• Gomolji su divni dobavljači proteina – to je važno za izgradnju mišića i poticanje našeg metabolizma.

• Budući da se sastoji od gotovo 80 posto vode, krumpir ima malo kalorija.

Dijeta s krumpirom u svakodnevnom životu

Dobra stvar kod prehrane krumpirom: super lako ju je pripremiti i integrirati u svakodnevni život. Porcije krumpira se brzo skuhaju i još brže spakiraju za ured. Prilikom odabira krumpira za vrijeme dijete najbolje je koristiti sorte koje se dobro kuhaju. 

Možda vas zanima 9 namirnica koje imaju malo kalorija, a dugo te drže sitom - idealne su za dijetu Rubrika Life&style Life&style

Koje su prednosti dijete s krumpirom?

Dijeta s krumpirom može se isplatiti iz sljedećih razloga:

• Krumpir je općenito zdrav.

• Brzo gubiš na težini.

• Budući da su povrće i riba kuhana na pari dopušteni u manje strogoj varijanti, prehrana nije baš tako jednolična.

Zdravlje: koji su nedostaci dijete s krumpirom?

Naravno, dijeta ima i nedostatke. To uključuje:

• U svom najjednostavnijem obliku, dijeta s krumpirom je jedna od tzv. monodijeta baziranih na samo jednoj namirnici, pa jedeš vrlo jednostrano. Postoji opasnost od nedostatka hranjivih tvari: u kombinaciji s jajima i svježim sirom, tijekom prehrane krumpirom opskrbljujemo se proteinima, kalijem i ugljikohidratima, ali nam u potpunosti nedostaju drugi važni nutrijenti (poput željeza).

• Prvenstveno razgrađuješ vodu, a ne masnoću.

• Opasnost od yo-yo efekta nakon završetka dijete je velika.

Osim toga, sastav prehrane odstupa od preporuka stručnjaka: između ostalog, preporučuje se da se dnevna prehrana sastoji od 30 posto masti i 55 posto ugljikohidrata. Uz (strogu) dijetu s krumpirom obično jedemo samo dva do tri posto masti i između 80 i 85 posto ugljikohidrata.

Zbog brojnih nedostataka ne možemo preporučiti dijetu s krumpirom ako želiš održivo i zdravo smršavjeti. Umjesto oslanjanja na dijete koje imaju samo kratkoročni učinak, bolje je dugoročno promijeniti prehranu i uključiti više tjelovježbe u svoj svakodnevni život.

"Svoju trudnu ženu stavio sam na dijetu da joj pomognem da smršavi kad se dijete rodi"

Photo: Shutterstock

Komentari 0