Life&style
1/8

Detaljima do zanimljivog vrta

Klasično poimanje vrta obuhvaća biljke i travu, ali suvremeni vrtovi sve češće imaju i neke druge elemente. Ukrasi poput stupova, fontana i bazena mogu djelovati kičasto, ali isto tako mogu vaš vrt učiniti zanimljivim.

Neočekivani detalji u vrtu su kipovi, zanimljive posude, fontane i vaze, a osim što su dekorativni, često su i praktični. Oni će vašu okućnicu učiniti zanimljivom i pomalo neočekivanom, ali i idealnom temom za razgovor kada vam prijatelji dođu u posjet. Nemate dovoljno mjesta za sve te divne, ali i glomazne detalje? U tom slučaju se radije orijentirajte na sitnice koje daju vrtu dozu šarma.

Pregršt modela, a samo jedan vrt

Danas su vrtni centri i trgovine za uređenje okućnice krcate modelima i dekoracijama. Svaki model obično dolazi u nekoliko dimenzija i izvedbi, stoga se lako izgubiti i pretjerati.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Prije nego ostavite malo bogatstvo na nekom takvom mjestu, uzmite nacrt svoga vrta. Dobro ga pogledajte i uvrstite na njega trenutni razmještaj biljaka, ali uzmite u obzir i aktivnosti koje se provode u vrtu. Ako je vaš travnjak priručni nogometni teren za vaše sinove, postavljanje fontane na njegovu sredinu je početnička greška. Računajte i da mora ostati dovoljno mjesta za sjedenje, šetnju, ali i obavljanje vrtlarskih poslova (branje voća, prolazak kosilicom, presađivanje).

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Ideje za dekoracije

Prije svega, vaši ukrasi moraju biti namijenjeni vanjskom korištenju kako bi mogli odoljeti drastičnim promjenama temperature i ostalim vremenskim uvjetima. Lonci, posude i urne su uvijek atraktivan detalj. Pošto posuđe za cvijeće ionako morate nabaviti, neka bude dekorativno i ispunit će funkciju ukrasa.

Klasične figure mogu biti izrađene od kamena ili pak staklene vune te obrađene da izgledaju kao da su od olova. Figure životinja i ptica izgledaju jako lijepo na otvorenom prostoru, ali birajte one apstraktnog dizajna kako biste izbjegli kič. Vrtni patuljci, koliko god bili smiješni, su zapravo česti gosti vrtova. Ako vaša kuće naginje rustikalnom stilu, onda nema zapreke da u svoj vrt ne postavite ove simpatične figurice.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Hranilice i kućice za ptice su također zanimljive dekoracije koje ne zauzimaju mnogo mjesta, a s njima činite i dobru stvar. Takve dekoracije privlače i druge divlje životinje, osim ptica, stoga razmislite dva puta jeste li raspoloženi za čišćenje njihovog "nereda". S druge strane, životinje u vrtu uvijek dobro dođu jer jedu insekte i druge nametnike.

Prirodne dekoracije poput zanimljivih panjeva također mogu izgledati privlačno. Doduše, drvo trune, ali zato kamenje ne. Zanimljivi oblutci i kamenčići pronaći će mjesto u svakom eksterijeru, bez obzira radi li se o vrtu, balkonu ili terasi.

Photo: Home Sweet Home

Komentari 0