Life&style
'Deep v. Hard'

'Deep protiv Heard': 5 najvećih i najšokantnijih otkrića iz Netflixovog hit dokumentarca

  • U kolovozu 2023. Netflix je objavio višedijelnu dokumentarnu seriju 'Depp v. Heard', o suđenju Johnnyja Deppa protiv Amber Heard za klevetu u ljeto 2022. godine
  • Cijelo suđenje je bilo pod povećalom javnosti, a mišljenja podijeljena
  • Ovo je pet najvećih i definitivno najšokantnijih otkrića iz tri epizode serije 

Netflixova turbo gledana dokumentarna serija 'Depp protiv Heard' prati suđenje Johnnyju Deppu i Amber Heard. Sjećaš li se Amber Heard? Glumica je nekoć bila hollywoodska zvijezda u usponu, a zatim se udala za Johnnyja Deppa — i izgubila parnicu za klevetu protiv svog bivšeg supruga u ljeto 2022. godine. Povod za svađu bio je novinski članak koji je Amber Heard napisala za Washington Post, u kojem je govorila o obiteljskom nasilju, a u kojem je prepoznat Johnny Depp. Glumac  je nakon ove objave izgubio poslove u seriji filmova 'Fantastične zvijeri', a Amber Heard izgubila je gotovo sve nakon suđenja u ljeto 2022. godine. Ona sada živi relativno mirnim životom u Madridu, dok se Jonny Depp, koji je u prethodnom suđenju osuđen za 12 točaka optužnice za fizički napad na svoju tadašnju suprugu Amber Heard, vratio snimanju filmova, a čak je s jednim otvorio Filmski festival u Cannesu 2022. godine.

Netflix je 16. kolovoza 2023. objavio dokumentarnu seriju 'Depp protiv Heard', koja opisuje suđenje iz 2022. godine koje je ušlo u povijest kao 'borba u blatu' i, prema pisanju britanskog The Guardiana, bila je to 'orgija mizoginije'. Ni Amber Heard ni Johnny Depp ne govore u intervjuima o tome, ali prikazano je ono što se dogodilo od 11. travnja do 1. lipnja 2022. u sudnici u Fairfaxu u Virginiji, a prije toga na suđenju u Velikoj Britaniji i okolici.

Ovo je 5 najvećih otkrića u Netflixovom dokumentarcu

Naravno, svi koji su imalo pratili proces u ljeto 2022. imaju svoje mišljenje: Amber Heard je kriva, jedni kažu, Johnny Depp je kriv, drugi kažu. Nažalost, o tome je li odluka bila pravedna ili nije, ne odlučuju gledatelji, ali neki detalji iz dokumentarne serije doista su iznenađujući, šokantni ili barem zanimljivi. 

Možda vas zanima Ovo je 13 najboljih true crime dokumentaraca ove godine, neki su već izašli, a neke željno iščekujemo Rubrika Life&style Life&style

Johnny Depp je mislio da je Amber Heard 'slatka'

Godine 2011. Johnny Depp i Amber Heard upoznali su se kada je Heard bila na audiciji i dobila ulogu u filmu 'Portorikanske noći: dnevnik opijanja'. Njih su se dvoje dobro slagali od samog početka, imali su iste interese, poput književnosti i glazbe, a kemija između njih dvoje bila je očigledna publici u intimnoj sceni tuširanja u filmu.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, 'Deep v. Hard'

Na suđenju je Amber Heard posvjedočila da su tijekom snimanja scene pomaknule granice između kolega: „Uhvatio me za lice, povukao prema sebi i poljubio me kako treba – ne kao na filmu.“ Na kraju dana, dok je trajalo snimanje, Heard bi posjetila Deppa u njegovoj prikolici, gdje ju je sada 60-godišnji glumac 'gurnuo' u šali na kauč na razvlačenje, pogledao je i rekao „slatko“.

Naravno, to nije zabranjeno. Ali zvuči li nekako neugodno? Da,  uostalom, Heard je 23 godine mlađa i tada nije bila djevojka Johnnyja Deppa. Nije li to svakodnevni seksizam kakav svi znamo? 

Tetovaža i šamar

Naravno, na suđenju se govorilo i o obiteljskom nasilju o kojem je Amber Heard izvještavala u svom članku. Netflixov dokumentarac pokazuje kako Heard govori o incidentu s tetovažom.

U jednom su trenutku Johnny Depp i Winona Ryder bili par, a bili su toliko zaljubljeni da si je Depp dao tetovirati 'Winona Forever'. Nakon prekida dao je promijeniti tetovažu u 'Wino Forever' (otprilike: 'Forever Crybaby'). Kad je Heard vidjela spomenutu prikrivajuću tetovažu, kaže da se nasmijala, jer jednostavno nije izgledala kao 'Wino Forever'. To je bio dovoljan razlog da Johnny Depp ošamari svoju tadašnju partnericu i vikne: „Misliš da je to smiješno? Misliš da je to smiješno, kučko?“ Prema Heard, Depp ju je tada ponovno udario, a to je bio početak brojnih incidenata obiteljskog nasilja o kojima je glumica izvijestila.

Naravno, nasilje nikad ne funkcionira. Nikada. Ovaj incident boli gledati. I omogućuje ti da shvatiš zašto je cijeli ovaj proces bio prepun mizoginije.

Što je 'megapinta'?

Odvjetnik Amber Heard Ben Rottenborn ispituje Johnnyja Deppa je li pio u jednom incidentu (Depp je navodno razbio ormare u kući gdje je par živio), točnije: je li popio 'megapintu' vina. Ovaj je izraz brzo postao meme u ljeto 2022. godine, ali temeljni incident iza ovog neobičnog izraza je drugačiji: u prethodnom suđenju protiv novina The Sun u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je također sadržavalo klevete i u kojem je Johnny Depp u 12 od 14 slučajeva proglašen krivim za nasilje, Johnny Depp izmislio je izraz megapinta.

Koliko mililitara ima u megapinti? To nije baš jasno. Ali, gotovo sigurno 700 mililitara – koliko i cijela boca vina. To što je izraz, koji je zbog svojih posljedica vrlo upitan, postao meme, teško je barem koliko i pijanstvo i destruktivnost Johnnyja Deppa.

Netko je vršio nuždu kraj bračne postelje – ali tko?

Tijekom suđenja je Johnny Depp prijavio i hrpu izmeta pored kreveta, za koju vjeruje da je Amber Heard namjerno tamo stavila. Heard je tvrdila da je to bio njezin pas Boo, koji se borio s inkontinencijom. Johnny Depp se tome samo nasmijao. U seriji se još jednom citira tužba za klevetu iz Velike Britanije prema čijem je zapisniku Johnny Depp tada priznao da zna za pseće probavne probleme te se zapitao kako bi bilo smiješno da je Amber Heard stala u hrpu izmeta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amber Heard (@amberheard)

Kako odrastao čovjek, koji je ujedno i otac i u svjetlu je međunarodne pozornosti, može imati tako čudan, odvratan smisao za humor? I može li jorkširski terijer poput Booa doista napraviti hrpu poput čovjeka? Oba pitanja na koja odgovori ostaju nejasni. Možda i bolje…

Porota nije bila odvojena od vanjskog svijeta

U mnogim slučajevima u SAD-u porota odlučuje o nevinom i krivom. I obično porota mora donijeti odluku barem većinom, koju moraju donijeti iza zatvorenih vrata, dakle, odsječeni od medija, vijesti, javnosti, dviju pregovaračkih strana i svijeta. Naravno, treba uzeti u obzir da je porota trebala biti odvojena za cijelo vrijeme suđenja, odnosno od 11. travnja do 1. lipnja 2022. godine. Razlog tome je da moraju ostati objektivni.

Smiješno je, međutim, da u tom procesu, koji je emitiran na TV-u, a time i u centru svjetske javnosti, nisu naređena nikakva zatvorena vrata, odnosno nikakva izolacija od svijeta i svih njegovih memeova, tobožnjih ekskluzivnih i udarnih vijesti. Čak i ako sami porotnici ne pretražuju internet i tako ne prihvaćaju mišljenja, imaju obitelji i prijatelje koji prate proces.

Dok Amberini odvjetnici kažu da je porota postala sugestibilna, odvjetnici Johnnyja Deppa kažu da je porota uspjela ostati objektivna do samog kraja.

Nemoguće je reći tko je u pravu, a tko u krivu. Ali, ono što je sigurno jest da Johnny Depp i dalje uživa u ovacijama dok je karijera Amber Heard gotovo završena. I to unatoč tome što je 2020. dokazano da je Johnny Depp zlostavljao svoju tadašnju suprugu Amber. Kako se sve to poklopilo ne može objasniti ni najobjektivnija porota na svijetu.

Možda vas zanima Prvi film Amber Heard nakon sudskog procesa protiv Johnnyja Deppa je vani. O čemu je riječ? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0