- Nutella je nastala u proizvodnom pogonu slavnog talijanskog Ferrera, a zatim je osvojila cijeli svijet
- Namaz od lješnjaka i kakaa toliko je popularan da je dobio i svoj dan - 5. veljače
- Za prigodno obilježavanje ovog važnog dana za sve sladokusce donosimo tri recepta s Nutellom za pravu ekstazu okusa
Vjerojatno ćeš se složiti, prava je sreća već prvi zagriz u namaz od kakaa i lješnjaka koji se stopio s toplim svježim pecivom. A najpoznatiji takav namaz na svijetu, zasigurno je Nutella čiji se dan na svjetskoj razini obilježava upravo danas, 5. veljače.
Ovu tradiciju pokrenula je 2007. godine američka blogerica Sara Rosso, a povod joj je bila neizmjerna privrženost slavnom talijanskom namazu. Ljubitelji Nutelle diljem svijeta s oduševljenjem su dočekali ovu manifestaciju koju uvijek iznova obilježe prigodnim sadržajima kroz sve društvene kanale i tako vrlo živim održavaju ovaj globalni slatki fenomen.
Nutella je produkt talijanskog proizvođača slatkiša Ferrero, a njezin okus osvojio je čak 75 zemalja diljem svijeta. Zapravo procjenjuje se da se svakih 2.5 sekunde u svijetu proda jedna teglica Nutelle.
Kako bismo i mi prigodno obilježili ovaj važan datum za sve ljubitelje slatkog, u nastavku donosimo tri odlična recepta s Nutellom.
Nutella cheescake
Sastojci:
- 250 g mljevenog keksa
- 100 g maslaca
- 3/4 šalice prženih lješnjaka
- 400 g Nutelle
- 500 g krem sira
- 80 g šećera u prahu
Priprema:
- U mljeveni keks dodaj omekšali maslac, jednu žlicu Nutelle i pržene lješnjake, koje si prethodno samljela. Ostavi malo mljevenih lješnjaka sa strane, za ukrašavanje.
- Sve dobro promiješaj, zatim prebaci u kalup za torte obložen papirom za pečenje. Poravnaj i utisni nekim prikladnim predmetom. Zatim ga stavi u frižider.
- Ostatak Nutelle pomiješaj s krem sirom i šećerom u prahu, pa dobro umuti mikserom. Dobivenu smjesu rasporedi preko podloge od mljevenog keksa. Poravnaj smjesu, po površini pospi grubo usitnjene preostale pržene lješnjake.
- Vrati sve u frižider da stoji najmanje 3-4 sata i tvoja torta je spremna za posluživanje
Štapići s Nutellom
Sastojci:
- lisnato tijesto
- Nutella
Priprema:
- Razvaljaj komad lisnatog tijesta pa ga prereži na pola.
- Na jedan dio tijesta namaži Nutellu, a drugi dio tijesta stavi preko njega.
- Nožem izreži trakice koje zatim smotaj u pletenice ili jednostavnije jednu preko druge.
- Smotane štapiće stavi na papir za pečenje te ih premaži smjesom od jednog jaja.
- U prethodno zagrijanu pećnicu stavi štapiće i peci ih pet minuta na 200 stupnjeva.
Nutella mousse
Sastojci:
- 160 g Nutelle
- 250 ml slatkog vrhnja
- voće ili komadići čokolade (po želji za ukras)
- šlag (po želji)
Priprema:
- Nutellu stavi u zdjelu za miksanje , a u zasebnoj zdjeli lagano izmuti slatko vrhnje. Nutellu bi trebala na sobnoj temperaturi malo omekaniti, dodaj joj 1/3 izmikasanog slatkog vrhnja te sve lagano izmješaj, ali nikako ne miksaj!
- Kad si dobila jedinstvenu smjesu , dodaj preostalo slatko vrhnje te sve zajedno izmiksaj, ali na najmanjoj brzini. Dobiveni mousse premjesti u male, ohlađene zdjelice te vrati u hladnjak kako bi se desert dobro rashladio.
- Desert na kraju možeš ukrasiti šlagom i komadićima čokolade ili voćem, ovisno o tome što više preferiraš!
POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.