Life&style
stabljika marihuane

Danas je Dan kanabisa, a priča zašto je upravo 20. travnja izabran je vrlo zanimljiva

  • Već nas iskustvo uči da postoji dan svega i svačega, od Dana palačinki do Dana izgubljenih čarapa pa se eto na današnji datum obilježava i Nacionalni dan kanabisa. Ne, ne kod nas nego u SAD-u
  • Iako kanabis ima sve veću i ulogu u medicini, obilježavanje ovog dana ipak je više povezano s nedozvoljenom  konzumacijom marihuane
  • I uz to je vezana priča zašto je baš 20. travnja odabran za dan kanabisa

Konzumenti i nekonzumenti marihuane u SAD-u prepoznaju 20. travnja (ili, kako Amerikanci pri pisanju datuma prvo stavljaju mjesec, pa zatim dan, kombinaciju brojeva 4 i 20) kao nacionalni praznik kulture kanabisa. A upravo su ove brojke izrodile nekoliko teorija zašto je baš danas Dan kanabisa, od Hitlera do šifre policajaca za konzumaciju marihuane. Koja ti se čini najvjerojatnija?

"420" šifra je američkih policajaca (znaš ono, kad razgovaraju preko radio stanice) za "pušenje marihuane u tijeku". Prema bilješkama 4/20 ujedno je i rođendan Adolfa Hitlera. A neki idu toliko daleko da citiraju pjesmu Boba Dylana "Rainy Day Women # 12 & 35" jer je 12 pomnoženo s 35 jednako 420.  Ali, da razjasnimo, te urbane legende o tome kako su 20. travnja te brojevi 4/20 došli u svezu s marihuanom su - lažne. 

Nije šala! Džin pomaže pri mršavljenju, smanjuje bore i olakšava bol u zglobovima

Najvjerodostojnija priča oko brojeva 4/20 vodi do okruga Marin, u Kaliforniji. 1971. godine, pet učenika srednje škole San Rafael sastajali su se u 4:20 popodne kraj statue kemičara Louisa Pasteura u kampusu. Odabrali su upravo to vrijeme jer su izvannastavne aktivnosti do tada obično završavale.

Ova grupa, znaju se i imena - Steve Capper, Dave Reddix, Jeffrey Noel, Larry Schwartz i Mark Gravich - postali su poznati kao "waldosi " jer su se susretali kod zida. Rekli bi jedni drugima samo "420" što je bila njihova šifra za marihuanu.

Jedan od njih, Reddix rekao je za Time 2017. godine: "Dosadila nam je nogometna scena petkom navečer sa svim šaljivdžijama. Mi smo bili momci koji su sjedili ispod tribina i pušili marihuanu, pitajući se što radimo tamo."

Druženje se nastavilo i dugo nakon nakon 4:20. Skupina ovih momaka međusobno su izazivali jedni druge da pronađu mnoštvo zanimljivih stvari koje bi mogli napraviti pod utjecajem marihuane, nazivajući svoje pustolovine "safarijima".

Možda vas zanima 7 kilograma lakša u samo 5 dana? Kažu da to tako ide s "dijetom za dugovječnost Rubrika Life&style Life&style

Kasnije je Reddixov brat pomogao Daveu da ostvari suradnju s basistom Grateful Deada Philom Leshom, te se smatra da je bend pomogao popularizirati izraz "420". U prosincu 1990. grupa Deadheadsa u Oaklandu podijelila je flajere koji su pozivali ljude da popuše “420” 20. travnja u 16:20

Jedan takav letak dospio je do Stevea Blooma, bivšeg novinara časopisa High Times. Magazin je 1991. dao otisnuti letak u novine, nastavljajući i dalje prenositi značenje broja 420. Ubrzo je i diljem svijeta broj postao poznat kao kod za marihuanu. 1998. godine objavljeno je da su "waldosi" bili "izumitelji" 420.

 | Autor: shutterstock shutterstock Žena puši u vrtu

Bloom, sada izdavač Celebstonera.com, je kreditirao ljude koji su pisali letke za priznavanje tog datuma kao godišnjeg okupljanja pušača marihuane. "Željeli su da se ljudi iz cijelog svijeta okupe jedan dan svake godine i zajednički puše travu u isto vrijeme", napisao je 2015. godine. "Rađali su ideju o obilježavanju Dana marihuane, što je postao 20. travanj."

Buđenje Možda vas zanima Ovo nježno buđenje dat će ti jaču dozu energije od kave ili hladnog tuša Rubrika Life&style Life&style

Marihuana je najraširenija nezakonita droga koja se izrađuje od mješavine sasušenih dijelova biljke Cannabis sativa. Sama biljka sadrži više od 400 spojeva, od kojih više od 70 čine kanabinoidi, koji su svojstveni isključivo toj biljci. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Plantaža Cannabis sative

Biljka kanabisa (Cannabis sativa L.) je široko rasprostranjena te raste u umjerenim i tropskim područjima. Zajedno s duhanom, alkoholom i kofeinom, pripada skupini najčešće konzumiranih droga diljem svijeta, te se kao droga i izvor vlakana koristi od povijesnih vremena. Marihuana se javlja u različitim oblicima kao suho lišće, cvijet, stabiljka i sjemenka iz biljke konoplje Cannabis sativa, koja sadrži psihoaktivnu (utječe na mozak) kemikaliju delta-9-tetrahidrokanabinol (THC). 

Photo: Shutterstock

Komentari 0