Life&style

Da, tople su, ali... Postoji nekoliko razloga zašto ne bi trebala spavati u dugim pidžamama, čak ni zimi!

  • Duge pidžame obožavamo u zimskim noćima
  • No, ako odaberemo pogrešan materijal one mogu negativno utjecati na naše zdravlje te uzrokovati kožne probleme
  • Zvuči gotovo nevjerojatno, ali nošenje pidžame može dovesti do pregrijavanja tijela, neispavanosti i kontinuiranog umora

Jesi li znala da ono što odlučimo odjenuti u krevet zapravo može znatno utjecati na naš san, izgled pa čak i zdravlje? Primjerice, nošenje pidžame s dugim rukavima može uzrokovati pregrijavanje tijekom noći što je jedan od razloga zašto se ujutro ne osjećaš odmorno unatoč tome što si odspavala priželjkivanih osam sati.

Možda vas zanima Znaš li koliko zapravo često trebaš mijenjati pidžamu? Odgovor bi te mogao iznenaditi Rubrika Life&style Life&style

1. Pretopla pidžama

Ljubiteljice udobnih komada zasigurno će zbuniti podatak da bi je jedna pidžama mogla biti pretopla, ali upravo je to slučaj s takozvanim mekanim pidžamama koji u sebi imaju visok udio poliestera. Idealna tkanina za spavanje je pamuk jer omogućuje koži da diše i pomaže ti da zadržiš optimalnu temperaturu tijela tijekom cijele noći. Još jedan izvrstan izbor materijala za noćnu odjeću je lan. Možda nije mekan kao pamuk, ali je riječ o prozračanom i laganom materijalu prirodnog podrijetla.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Niža temperatura noću pomaže tvom tijelu da se bolje oporavi, a može čak i ubrzati metabolizam. Ako želiš odjenuti nešto drugo osim pamučne pidžame, svila bi mogla biti sjajan odabir. Prirodni je regulator temperature i može te grijati u hladnim zimskim noćima zahvaljujući toplini koja se zadržava između svilenih niti koja ujedno stvara efekt izolacije.

Možda vas zanima Vrijeme je za božićne pidžame, pogledaj kakvi su sve modeli stigli u naše dućane Rubrika Moda Moda

2. Kožni problemi

Pretjerano znojenje može dovesti do pojave neželjenih prištića. Kombinacija topline i trenja znojne pidžame može uzrokovati začepljenje pora i dovesti do iritacija kože. U prevenciji ovog problema od velike koristi mogu biti odjevni komadi, kao i posteljina, izrađeni od bambusa. Riječ je o predmetima koji su sve traženiji, a zašto ih sve više ljudi koristi možeš otkriti upravo ovdje.

Također, ako se noću znojiš veća je vjerojatnost za razvoj kožne infekcije. Tamna i vlažna mjesta su rasadnici bakterija, a kada se prekriješ toplom odjećom i pokrivačima nesvjesno kreiraš savršeno uzgajalište za mikrobe.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Lijepe i udobne pidžame su traženije no ikad pa donosimo najzanimljivije modele iz naših trgovina Rubrika Moda Moda

3. Utjecaj na reproduktivno zdravlje

Ovakvo upozorenje ipak se više tiče naših snažnijih polovica. Naime, pokazalo se kako muškarci koji noću ne nose hlače ovim potezom mogu poboljšati kvalitetu sperme. Kad odu u krevet odjeveni u usko donje rublje ili toplu pidžamu vjerojatnije je da će se njihovo genitalno područje oznojiti. Posljedično to može utjecati i na plodnost njegove partnerice jer višak znoja može dovesti do upala i infekcija.

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0