- Svaki dio Lijepe Naše ima neke slastice koje se za blagdane tradicionalno pripremaju, a uz onaj jedan kolač bez kojeg se ne može, na trpezi se najčešće nađe i po nekoliko različitih vrsta
- Uz kolače koje pečemo sami, tu su i oni iz slastičarnica koji sve manje nalikuju na kolače kakvi su nekada bili, a sve više podsjećaju na prava mala umjetnička djela
- U ponudi, nikada bogatijoj, pažnju su nam privukle slastice iz omiške slastičarnice 'I Gemelli' zbog kojih smo se iskreno rastužili što nam nisu bliže da njima obogatimo svoj blagdanski stol
Ne znamo kakvi su sve blagdanski običaji u drugim zemljama, no u ovim našim krajevima blagdani se ne priznaju bez obilja hrane, a posebice kolača. Svaki dio Lijepe Naše ima neke slastice koje se za blagdane tradicionalno već desetljećima, a ponekad i stoljećima peku i pripremaju, nerijetko međusobno vrlo različite, no u velikoj će se većini domova, uz onaj jedan kolač bez kojeg se ne može, na trpezi naći i po nekoliko različitih vrsta.
Uz kolače koje pečemo sami, tu su i oni iz slastičarnica koji sve manje nalikuju na kolače kakvi su nekada bili, a sve više podsjećaju na prava mala umjetnička djela. U ponudi, nikada bogatijoj, pažnju su nam privukle slastice iz omiške slastičarnice 'I Gemelli' zbog kojih smo se iskreno rastužili što nam nisu bliže da njima obogatimo svoj blagdanski stol.
Slastičarnicu kojoj na talijanskom ime znači - blizanci i koja će u lipnju proslaviti veliki peti rođendan, otvorila je pastry chefica Doris Pecić, divna mlada žena koja je i sama majka blizanaca i koja je imenom htjela odati počast kako njima, tako i svojoj ljubavi prema Italiji koju je obišla uzduž i popreko. Slastice koje nude, zanimljivo, ipak nisu talijanske, već uglavnom francuske, ali s Dorisinim osobnim potpisom.
Iako po struci nije slastičarka, svoje je slastičarske vještine marljivo godinama usavršavala, prvo u Wallnerovoj školi u Splitu, a zatim i na Masterclass edukacijama u Zagrebu na kojima je učila od nekih od najboljih slastičara svijeta kao što su Johan Martin, Guillaume Maubilleau i Karim Bourgi.
Sve kolače peku, izrađuju i ukrašavaju ručno, dakako, isključivo od vrhunskih sastojaka, a uz razne mono porcije koje su redoviti dio ponude, nude i torte koje se uglavnom izrađuju po narudžbi. Kreacije u kojima su spojene mrkve s orasima, biskvit s lješnjacima, karamelama, pralinama i mousseom od čokolade, biskvit s bademima, kremom od tonke, vanilijom i malinama te kolač od mandarine, kao stvoren za zimske mjesece, sve nam redom zvuče kao najukusniji mogući dodaci blagdanskoj trpezi, a da ne govorimo da će neodoljivim oblicima sobova i kuglica te velvet glazurama biti i ozbiljan estetski doprinos.
Svi koje smo uspjeli zaintrigirati ove prefine kreacije mogu pronaći u samom srcu Omiša, na Trgu svetog Mihovila, a za sve upite i narudžbe Doris se mogu javiti i preko službenog Instagram profila!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.