Life&style

Da, doista trebaš čistiti svoju četku za kosu! Otkrivamo ti kako ćeš ju savršeno očistiti

  • Znaš za onaj grubi, prljavi talog koji se vremenom nakuplja u četkama za kosu? 
  • Ne, nemoj misliti da je to znak da je četka za kosu spremna za smeće
  • To samo znači da je vrijeme da četku za kosu dobro očistiš 

Ruku na srce: koliko puta si temeljito očistila (i oprala) četku za kosu? Ne, ne mislimo pri tome na čupanje ostataka dlaka sa četke – što vjerojatno radiš svaki put. Mislimo na potpuno „šamponiranje“, namakanje i ribanje četkice dok u osnovi opet ne bude kao nova…

Trebaš čistiti (ili „trebala bi…“) kistove i spužvice za šminkanje svaki tjedan ili dva kako bi se spriječio nastanak bakterija i prljavštine pa zašto to ne bi napravila i s četkama za kosu? A kad četku za kosu ne očistiš i svejedno je koristiš, zapravo raspodijeliš hrpu nakupljenih proizvoda i ulja natrag u kosu. Slatko, zar ne? Dakle, četke za kosu moraš prati svaka 2-4 tjedna ako brineš o zdravlju svoje kose i vlasišta.

Kako bi temeljito oprala četku za kosu, donosimo ti tri najbolja vodiča s YouTube-a za jednostavno i učinkovito čišćenje. 

Možda vas zanima I danas traju mnogi popusti povodom Crnog petka, pripremili smo vodič za zadnji čas! Rubrika Moda Moda

Kako očistiti četke za kosu šamponom

Jedna od najisprobanijih metoda čišćenja četke za kosu uključuje šampon, četkicu i češalj. Imaj na umu jedno: drvene četke za kosu i prirodne dlake ne mogu se potopiti u vodu kao plastične, zato prije nego što započneš, odvoji četke. Evo što YouTuber-ica/frizerka Liz Bumgarner radi - i ono što će ti trebati:

Potrebno ti je:

• prljave četke za kosu (naravno)

• velika plastična posuda za posuđe

• nježni šampon bez sulfata

• čisti češalj i četkica za zube

Što trebaš napraviti:

1. Prođi čistim češljem sa širokim zubima kroz četke kako bi pokupila nakupine dlaka ili proizvoda. Ne brini se hoćeš li biti previše savršena ovdje - samo ukloni što više dlaka prije nego što prijeđeš na drugi korak.

2. Slijedi pranje. Upamti: plastične i aluminijske četke proći će kroz nešto drugačiji postupak od drvenih, zato odvoji četke prije nego što napraviš sljedeće:

• Za plastične četke za kosu: stavi četke u posudu za posuđe, nakapaj pristojnu količinu blagog šampona i posudu napuni toplom, a ne vrućom vodom, dok četke ne budu potpuno potopljene. Pusti ih da se namaču 10 minuta, a zatim uzmi četkicu za zube i nježno očisti ostatke kose i nakupine od dlačica.

• Za drvene četke za kosu: napuni lavor toplom vodom i šamponom, a svaku četku umoči jednu po jednu u sapunicu, čisteći dlake četkicom za zube. Što je bitno? Apsolutno nema namakanja - samo očisti četku, izvadi je iz vode i odloži.

3. Isperi svaku četku hladnom tekućom vodom pazeći da otkloniš ostatak šampona. 

4. Stavi četke na čisti ručnik i pusti da se suše 12 do 24 sata (što duže čekaš, veća je vjerojatnost da će biti potpuno suhe). 

Možda vas zanima Prema frizerima, ovo su stvari koje trebamo izbjegavati raditi kod kuće ako želimo lijepu kosu Rubrika Beauty Beauty

Kako očistiti četke za kosu jabučnim octom

Tehnika je prilično slična prethodnoj, ali u ovom tutorialu Kimberly Cherrell dodaje se jabučni ocat, koji je izvrstan za uništavanje nakupina ulja i proizvoda.

Potrebno ti je:

• jabučni ocat

• nježni šampon bez sulfata

• četkica za zube

• češalj sa šiljkom

Što trebaš napraviti:

1. Koristeći tanki kraj češlja, lagano ga provlači kroz dlake da pokupi kosu, nakupine i dlačice sa plastičnih četki. Za drvene četke i prirodne čekinje nježno koristi češalj da povuče kosu s korijena čekinja.

2. Zatim poprskaj četke octom (za jednostavnu primjenu možeš koristiti plastičnu bočicu s raspršivačem) i spusti ih u posudu ili sudoper s toplom vodom s čekinjama prema gore. A budući da drvene četke ne bi trebale biti potopljene, brzo ih odloži nakon prskanja.

3. Vrijeme je za šampon. Evo što ćeš učiniti za svaku vrstu četke:

• Za plastične četke: iscijedi obilnu količinu šampona na vrh četkice i u vodu i nježno masiraj dlake dok ne postanu lijepe i sapunaste. Zatim okreni svaku četku prema dolje kako bi se natopile vodom i ukloni ostatke dlaka ili prljavštine. Ostaviti četke ovako uronjene preko noći - kad ih izvadiš ujutro, četkicom za zube izribaj preostali proizvod.

• Za drvene četke: rasporedite gomilu šampona na vrh čekinja čistom četkicom za zube pa lagano umaći dlake u toplu vodu. Zatim očisti dršku. Zatim ih isperi. 

4. Isperi četke da budu potpuno čiste. Ostaci šampona uzrokovat će masnu kosu, pa prije nego što prijeđeš na posljednji korak, pripazi da voda nakon ispiranja bude čista. 

5. Znaš već kako ide: svježe isprane četke položi na čisti ručnik i pusti da se osuše. Nemoj se izbezumiti ako im treba više od 12 sati - nekim čekinjama treba više vremena da se osuše nego drugima.

Možda vas zanima Hoće li zbog '100 poteza četkom kroz kosu' tvoja kosa doista biti ljepša? Rubrika Beauty Beauty

Kako očistiti četke za kosu octom i sodom bikarbonom

Ako smatraš da tvoje četke za kosu trebaju dodatnu dezinfekciju, svidjet će ti se ovaj vodič od April Sunny. Ključna razlika? Šampon se zamjenjuje za sodu bikarbonu, a ocat pomaže kako bi se četke očistile i sanirale. Evo što moraš znati prije nego što započneš:

Potrebno ti je: 

• češalj sa šiljkom

• destilirani bijeli ocat

• soda bikarbona

• plastična kanta

Što trebaš napraviti:

1. Započni tako da položiš četke na čisti papirnati ručnik i lagano ukloni što više dlaka i dlačica češljem sa šiljkom. Opet, tanka strana izvrsna je za plastične četke, dok je „nazubljena“ strana najbolja za prirodne čekinje. Odvoji četke kad prelaziš na drugi korak.

2. Napuni kantu toplom vodom i umiješaj dvije žlice sode bikarbone i 1/4 šalice bijelog octa. Umiješaj plastične češljeve i četke u smjesu, a drvene uroni prema dolje dok su drške na rubu posude. Ostavi tako četke da odstoje 15 do 30 minuta.

3. Nakon što izvadiš četke iz otopine, uzmi češalj i ponovi istu metodu iz prvog koraka kako bi uklonila preostale dlake i nakupine. Zatim očisti svu prljavštinu na četkama i između dlačica - čistim papirnatim ručnikom.

4. April Sunny stavlja češljeve natrag u čisti lavor s toplom vodom i ostavlja ih tamo pet minuta, ali možeš završiti i ispiranjem svake četke.

5. Stavi čiste četke na svježi ručnik i pusti da se osuše preko noći.

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0