Life&style

Prekrasni cvjetni ukrasi od papira nastaju u radionici Petrose Flower i trajna su uspomena!

  • Petrose Flower domaći je brend predivnih cvjetnih instalacija od krep papira, koji mogu poslužiti kao ukras za dom ili vjenčani buket!
  • Petra Plohl Vlaić, umjetnica koja stoji iza brenda, već petu godinu uljepšava domove i posebne prilike svojim čarobnim aranžmanima, a nama je ispričala kako je sve počelo
  • Petrose Flower ručno rađeni cvjetni ukrasi savršena su zamjena za svježe cvijeće koja će nam biti i lijepa uspomena!

Malo što može zamijeniti mirisno svježe cvijeće, no prekrasne Petrose Flower cvjetne instalacije su prilično blizu tomu. Petra Plohl Vlaić svoj je brend pokrenula prije pet godina, kad je i sama planirala svoje vjenčanje i odlučivala kako ga uljepšati ukrasima.

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

"Ljubitelj sam klasike i oduvijek volim cvijeće. Željela sam upotpuniti taj veliki događaj tako da sve ukrasim predivnim cvijećem no, opcija kupovine pravog cvijeća je otpala, što zbog financijskih razloga, što zbog toga što ću na kraju događaja sve to cvijeće – baciti. Tako sam odlučila pokušati sama napraviti svoje ukrase slične cvijeću i spontano naletjela na izradu cvijeća od krep papira. S obzirom na to da sam vješta s rukama i volim pedantne ručne radove, činilo mi se kao super ideja i prilika da kreiram svoje cvijeće. Ulazeći u taj svijet cvjetnih umjetnika, počela sam otkrivati mogućnosti ovog oblika umjetnosti i prepoznala se u tome. Kupila sam potreban materijal, krenula u brušenje znanja kreiranja trodimenzionalne umjetnosti cvjetnih motiva i tako odlučila pokrenuti svoju priču pod nazivom Petrose", ukratko nam je ispričala Petra o svojim počecima.

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

Možda vas zanima Minerva by Jelena Fogec ručno je rađeni nakit koji nas je oduševio minimalističkim dizajnom Rubrika Moda Moda

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

Krep papir, od kojeg izrađuje razne vrste cvijeća i cvjetnih ukrasa, Petra je odabrala posebnom svojstva koje ima, a to je rastezljivost. "Kada se izreže latica ona se savršeno može oblikovati da izgleda realno, poput prave, upravo zbog te svoje rastezljivosti. Uz tu specifikaciju, krep papir je izdržljiv, čvrst, dobro podnosi nanošenje akvarelnih boja kao i pastele i markere. U finalnom proizvodu, kada se tehnički sve dobro odradi i ukomponira u strukturu cvijeta, rezultat je realni izgled cvijeta koji ima vrijednost dugotrajnosti", objašnjava Petra koja je cvijeće kao glavni motiv u svojim instalacijama odabrala iz ljubavi prema klasičnoj glazbi!

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

"Da, znam da zvuči: 'kako sad cvijeće i glazba!', ali za mene je to jako povezano. Cijeli taj svijet kakav nosi klasična glazba i interijeri u kojima se ona svira, uvijek su ukrašeni cvijećem. Savršen primjer za to može se vidjeti na Novogodišnjem koncertu u Beču. Pogledajte samo kako je dvorana tada ukrašena s cvijećem. Uvijek dok radim cvijeće slušam klasiku i prožimam sve te boje, sve te vrste cvijeća koje je priroda stvorila i uživam u izradi svakog detalja cvijeta. Jednostavno – obožavam cvijeće, boje, prirodu i klasiku", ispričala nam je Petra. 

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

U Petrose Flower ponudi nalaze se razne vrste cvijeća, od ruža, božura i tulipana do makova i cvjetnih grana, koje Petra prodaje i pojedinačno, uz mogućnost kartice s porukom uz cvijet. Također, kreativna Petra stvara i vjenčane bukete, koji mogu biti tradicionalnog oblika ili pak u kutijama, popularnim "flower box".  Petra napominje i kako su joj najveći projekti veliki aranžmani, "prava umjetnička djela, koje opet imaju svoju kompoziciju".

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

Najnoviji proizvod koji možemo pronaći u Petrose Flower ponudi je 3D reljefno cvjetno platno, na kojem Petra cvijeće koje izradi instalira na platno koje se baš poput slike može staviti i na zid.

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

Kad je riječ o inspiraciji za stvaranjem njenih cvjetnih instalacija, Petra je rekla: "Vrlo sam predana svom radu dok kreiram i trudim se pratiti trendove, ali i osluškujem svoje umjetničko vođenje u kreiranju da bih izrazila svoju autentičnost. Inspiraciju najviše dobivam iz promatranja pravog cvijeća te gledanja dok drugi slažu svoje aranžmane od pravog cvijeća".

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

Petra nas je provela i kroz proces izrade jedne Petrose Flower cvjetne instalacije, točnije aranžmana u vazi, u kojima sve kreće od odabira boja, prema kojima onda određuje i vrste cvijeća koje će biti u aranžmanu. Iza svake fotografije koju vidimo na službenoj stranici brenda ili Instagram profilu, "stoji puno sati rada, edukacije, znanja o vrstama i bojama cvijeća te jako, ali baš jako puno ljubavi", opisala je Petra.

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

Detaljnije nam je i pojasnila korake od kojih se sastoji izrada, nakon što napravi skicu na papiru. "Moram znati da li se slaže u okruglom obliku sve na skup, ili će cvijeće biti slagano tako da djeluje prozračno, apstraktno itd. Kada utvrdimo te stavke, moram odrediti količinu materijala te duljine žica za svaki pojedini cvijet. Na primjer, za jednu srednju ružu treba otprilike pola sata, a u jednom aranžmanu kakvog ja kreiram ide otprilike dvadesetak cvjetova što znači da mi samo za cvijeće treba desetak sati rada", ali i duže ako izrađuje zahtjevnije vrste.

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

Također, Petra je pojasnila i kako kod nekih cvjetova koristi i razne likovne tehnike, poput bojenja akvarelnim bojama, kako bi se postigao što realniji izgled. "Proces traje i ima puno detalja o kojima treba promišljati. Vrlo je važno da poznajete materijal s kojim radite jer postoji više gramaža krep papira. Za kraj, trebate odabrati vazu koja će zaokružiti cijelu priču te fiksirati to cvijeće da u istoj vazi i stoji", objasnila nam je Petra.

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

Kad je riječ o cijenama njenih instalacija i aranžmana, Petra u svojoj ponudi ima 5 paketa koji se kreću od nižih prema višim cijenama. Prvi paket je cvijet s porukom, čija je cijena od 15 do 20 eura, ovisno o vrsti cvijeta te personaliziranoj ili već gotovoj poruci, zatim su tu gotovi buketi s do 10 cvjetova u kolekcijama čija je cijena od 80 do 120 eura, ovisno o limitiranim kolekcijama, kao i vjenčani buketi za mladenke od 150 eura, gdje Petra kao najnoviju opciju nudi i postavljanje buketa na platno nakon vjenčanja, po ukupnom cijeni od 250 eura. Tu su i aranžmani, čije se cijene, ovisno o veličini kreću od 300 eura na više, dok su najnoviji Petrose Flower proizvodi, 3D platna u dimenzijama 70x50 dostupni po cijeni od 200 eura na više, opet ovisno o vrsti cvijeta koje Petra izrađuje za pojedinu narudžbu.

Petrose Flower | Autor: Pr Pr Foto: PR, Petrose Flower

Više detalja o predivnim Petrose Flower aranžmanima može se pronaći na njihovoj službenoj stranici, www.petrose.com.hr, kao i na Instagram profilu, gdje Petra gotovo svakodnevno dijeli svoje instalacije s cvijećem, među kojima su, otkrila nam je, najtraženiji božuri u ružičastim bojama, čak toliko da u šali kaže kako bi svoj brend "Petrose trebala početi zvati Peonyose", budući da je peony engleska riječ za božur, a obožava ih i Petra, stoga joj je užitak izrađivati ih!

Možda vas zanima 'Moderna vremena' prikovala su nas uz male ekrane, a mi smo priveli Mateja i Maju Merlić koji su s tatom Dubravkom radili na projektu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @petrose_flower

Komentari 0