Life&style

Čudesna je! 5 stvari koje se dogode u tvom tijelu kad se napiješ vode

  • Liječnici, stručnjaci i fitness- profesionalci stalno nanovo savjetuju da treba piti puno vode
  • Ipak, svi često zaboravimo piti koliko treba
  • Ali, kad pročitaš ovaj tekst, sigurno ćeš poželjeti čašu vode

 

Sigurno si nebrojeno puno čula ili pročitala da trebaš piti 1,5 do 2 litre vode ili nazaslađenih voćnih čajeva na dan. Međutim, kad nas posao i stres svakodnevice preuzmu, često to zaboravimo. Popijemo poneko gazirano piće, pa neki superslatki sok – i već je prošao dan, a boca s običnom vodom je puna kao i ujutro. A sigurno se sjećaš još iz škole da čovjek može preživjeti nekoliko dana bez hrane, ali bez vode ne…

Međutim, što vrijede savjeti stručnjaka ako ih se rijetko poštuje? Kako bismo te podsjetili na važnost dnevnog unosa vode u organizam, sakupili smo neke krucijalne argumente. Živjela! 

 

1. Smiješ si priuštiti male slatke grijehe 

Naše tijelo sastoji se od 70 posto vode. Trebamo unositi dodatnu tekućinu kako bismo mogle izgubiti koji gram – i masnoću. Naime, kod uzimanja i prerade tekućine, tijelo troši kalorije. Zbog toga fitness-stručnjaci savjetuju prije doručka, ručka i večere popiti pola litre vode – i već si unijela preporučenu dnevnu količinu. Osim toga, topljenje masnoće uzrokuje i oslobađanje otrovnih tvari. A njih treba isprati iz tijela s pomoću vode. Tako se tvoje tijelo lakše riješi povremenog čokoladnog grijeha. 

2. Opet ćeš moći nositi svoje omiljene ljetne cipele 

Ljeti nas vrućine „podsjećaju“ da moramo piti puno tekućine, ali isto čini i pogled na stopala i dlanove. Naime, ako su natečeni, preporučuje se oprez! To je znak da definitivno premalo piješ! Možda zvuči čudno, ali lako je objasniti: ako tijelo ne dobiva redovito nešto za piće, prebaci se na strategiju preživljavanja pa počne spremati ono što je preostalo kako bi time moglo opskrbljivati važne organe. 

3. Trebat će ti manje make-upa

Loša vijest: nečista koža & Co nije tek pitanje gena. Dobra vijest: možeš najaviti rat prištićima i celulitu – i to tako da piješ dovoljno tekućine! Ovaj jednostavno trik doista pomaže i tvoj ten doista može biti sjajniji – bez make-upa. Naime, tjelesne stanice prenose vodu, pa tko pati od lošeg tena, treba se veseliti „push-up efektu“ koji ima dotok vode na stanice kože. 

anketa | Autor: miss7 miss7

4. Isprat ćeš otrovne tvari iz tijela 

Tijelu je potrebna tekućina kako bi ispralo štetne tvari iz organizma preko bubrega i urina. Tamni urin je indikator nedovoljnog unosa vode. Što je svjetliji urin, toliko je bolji unos vode te izmjena tvari u organizmu. I kad smo već kod štetnih tvari: tko vodi doda sok od aloe, unijet će u organizam oko 150 tvari koje ublažavaju upale – a tome će se tijelo sigurno jako veseliti! 

5. Učinkovitije radiš 

Misliš da se ne možeš dobro koncentrirati na posao zato jer si gladna? Ne, vrlo vjerojatno je razlog tome činjenica da si pila premalo tekućine. Tijelo nam definitivno želi nešto reći kad se ne možemo dobro koncentrirati. Naime, i naš mozak preko hormona regulira osjećaj žeđi. A kad se uključi alarm, kad trebamo unijeti tvari nužne za preživljavanje, onda nam pada koncentracija. 

 

POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA

 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0