Life&style

Crne i tamne traperice ti brzo izgube boju? Neće ako ih pereš na ovaj način

  • Crne ili veoma tamne traperice dio su osnovne garderobe, gotovo ih uvijek imamo u ormaru
  • Ali, svatko tko ih voli često nositi zna da vrlo brzo izblijede i izgube ravnomjernu boju 
  • Treba ih znati prati na pravi način pranja da ih odmah ne uništimo, pogotovo ako smo investirali u neki od skupih brendova 

Crne traperice često iz perilice izađu pune bijelih mrlja ili mucica s ostalog rublja koje smo s njima prali. A u pranju znaju i jako izblijediti. U čemu je tajna? Kako ih što dulje održati da izgledaju kao nove?

1. Prije pranja ih preokreni na unutarnju stranu, zatvori cifer i zakopčaj sve gumbe.

2. Upotrebljavaj deterdžent ili tablete isključivo za tamno rublje jer oni za bijelo sadrže sastojke za optičko postizanje bjeline i izbjeljivače, što je savršeno kad je bijelo rublje u pitanju, ali nije dobro za tamno koje će zbog toga brže izgubiti boju.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Smrdi vam perilica za rublje? Nakon ovog trika više neće! Rubrika Life&style Life&style

3. Upotrijebi tekući deterdžent. Ako ti se znalo dogoditi da su ti traperice izašle iz pranja pune bijelih mrlja, lako je moguće da je to neotopljeni prašak. Naime, kad robu peremo na niskim temperaturama, a to činimo s tamnim rubljem, prašak se ponekad ne otopi do kraja i ostavlja mrlje.

4. Budi oprezna kad doziraš koliko ćeš deterdženta staviti. Važno je znati kakva je voda u tvom kraju, koliko je tvrda i koliko kilograma rublja si stavila u perilicu. Više je manje ovdje je kontraučinkovito - dodavanje više deterdženta  prije će štetiti nego koristiti trapericama. Drži se uputa s deterdženta u odnosu na tvrdoću vode.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Što trebaš napraviti svaki dan, a što jednom tjedno da bi ti perilica posuđa bila čista i uvijek mirisala Rubrika Life&style Life&style

5. Ako traperice sušiš na suncu, svakako ih ostavi preokrenute na unutarnju stranu da ne izblijede od sunca, što se ponekad zna dogoditi već nakon nekoliko sušenja. Prije sušenja dobro ih istresi da ti se ne osuše ukrućene i zgužvane. Nakon toga nećeš ih morati glačati. 

Photo: Getty Images

Komentari 0