Life&style

Čovjek bi trebao raditi samo osam sati tjedno, kažu studije. Više od toga nije potrebno

  • Rad nam ne donosi samo plaću od koje živimo već i psihološke koristi
  • Za mentalno zdravlje mnogo je bolje raditi nego biti radno neaktivan ili nezaposlen
  • Nevjerojatno je koliko nam je malo plaćenog rada potrebno da izvučemo maksimalnu dobrobit iz njega, a raditi više od osam sati tjedno ne čini skoro nikakvu razliku

Studija iz 2019. otkrila je da trebamo raditi samo osam sati tjedno - (da, tjedno, nismo krivo napisali!) da bismo postigli psihološke koristi od rada. Rad je objavljen u časopisu Social Science and Medicine (Društvene znanosti i medicina) pod naslovom "Kraći radni tjedan za sve: Koliko je plaćenog rada potrebno za mentalno zdravlje i dobrobit?" Tvrdi da je osmosatno radno vrijeme tjedno dovoljno za postizanje "dobrobiti od zaposlenja" jer je dobrobit zaposlenika jednaka od samo osam sati rada kao i od 48 sati tjedno.

Zašto si mrtva umorna na poslu, a totalno živahna i budna kad s njega odeš?

Možda vas zanima Samohrana majka uložila je 12 kuna u posao sa šljokicama, a danas zarađuje milijune Rubrika Life&style Life&style

Autori su objasnili da bi porast umjetne inteligencije mogao rezultirati značajnim manjkom plaćenih poslova. Međutim, umjesto da to dovede do gubitka posla, istraživači kažu da je potencijalna opcija uvođenje kraćeg radnog tjedna. U studiji su korišteni podaci britanske longitudinalne studije o domaćinstvima koja sadrži podatke više od 80.000 ljudi.

Tim je proučio kako su promjene u broju sati na kojima su ljudi radili utjecale na njihovo mentalno zdravlje tijekom vremena, pitajući se u kojem se trenutku to poboljšalo. Ovo je istraživanje pokazalo da čak i mali broj radnih sati, između jednog i 8 sati tjedno, stvara značajne beneficije za mentalno zdravlje radno aktivnih osoba za razliku od nezaposlenih ili radno neaktivnih građana.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Rezultati otkrivaju da ne postoji jedinstveni optimalni broj radnih sati u kojima su dobrobit i mentalno zdravlje najviši - za većinu grupa radnika mala je razlika u mentalnom blagostanju između najnižeg (1-8 sati) do najvišeg (44-48h) radnog vremena. Ova otkrića pružaju važne i pravovremene empirijske dokaze za buduće planiranje rada, politike kraćeg radnog tjedna i imat će važan doprinos na organizaciju budućih modela rada u društvu. 

Vinarija nudi plaću od 64 tisuća kuna na mjesec, besplatan smještaj i vino u potocima. Hoćeš se prijaviti?

Možda vas zanima Ako spavaš u ovom položaju, velike su šanse da si poslovno uspješna žena Rubrika Life&style Life&style

Znanstvenici su čak očekivali da će granica biti oko dva do tri dana, ali bili su iznenađeni da je pozitivan pomak u dobrobiti zaposlenika zapravo krenuo u roku od samo osam sati. Daiga Kamerade, sociologinja sa Sveučilišta Salford u Engleskoj kaže: "To je poput uzimanja vitamina C - svima nam treba određena doza, ali uzimanje više nego što je potrebno ne donosi nikakve dodatne zdravstvene dobrobiti, a uzimanje prevelikih količina zapravo može imati štetan učinak." 

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    da a u tjednu ili 3 sata na dan je dosta kakve place su i ne treba vise koliko para toliko muzike