Life&style

Čokoladu cijelo vrijeme jedemo pogrešno? Nakon ovog trika užitak bi trebao biti puno veći

  • Naravno, ne postoji potpuno ispravan ili pogrešan način jedenja čokolade, ali ipak znamo za metodu koja će ti omogućiti da ovu slasticu doživiš kao nikad prije
  • Stručnjaci su naveli kako čokolada spada u namirnice koje se trebaju mirisati prije jela
  • Kako izvesti mali ritual kušanja čokolade koji će te dovesti do neslućenog užitka, saznaj u nastavku

Duga je povijest kakaovca, glavnog sastojka čokolade. U specifičnom, pomalo gorkom okusu ovog ploda prema nekim istraživanjima ljudi uživaju preko 2000 godina. Razne inačice čokolade veselile su mnoge kroz povijest, ali jesi li znala da se čokolada više od 90% vremena konzumirala u obliku napitka? Antropolozi su zaključili da su drevni narodi pili nezaslađen napitak kakaovca, a u čak su pronašli i tragove napitka u kojem su zrna fermentirala. 

Možda vas zanima Čokolada u hladnjaku ili na polici? Na Twitteru se pokrenula rasprava gdje bi trebalo čuvati čokoladu Rubrika Life&style Life&style

No, čokolada kakvu danas obožavamo dolazi u pločicama i slatki je zalogaj koji brzinom svjetlosti nestaje u ustima. I možda kada smo pomislili da nakon toliko dugo vremena znamo sve o omiljenoj slastici, poznati čokolatijeri upozoravaju nas da smo naše čokolade cijelo vrijeme jeli pogrešno. Naime, ispostavlja se da je čokolada namirnica koju prije konzumacije treba mirisati. Najozbiljnije, stručnjaci kažu da čokoladu, baš poput vina, treba udisati kako bi pripremili mozak za iskustvo punog potencijala. 

Na koji onda način jesti čokoladu?

Poznati proizvođači čokolade kažu da ne postoji ispravan ili pogrešan način jedenja ovog slatkiša, ali ako ste veliki ljubitelji i želite ovo iskustvo dodatno pojačati onda je potrebno slijediti jednostavne korake. Čokoladu je potrebno najprije protrljati među dlanovima, ali ne na način tako da se rastopi u rakama već tek toliko da se oslobode mirisi. Zatim duboko udahni i pusti da te preplavi miris čokolade

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

U obzir treba uzeti da različite vrste čokolada oslobađaju različite mirise. Mliječne čokolade tako će najprije osloboditi miris vrhnja ili karamele dok će tamnije čokolade prvo zamirisati notama orašastih plodova, vina, voća ili drugih aroma. Baš kao kod kušanja vina, svaka čokolada zapričat će na svom posebnom jeziku. 

Možda vas zanima Čokoladna čarolija! Nova Milka bijela čokolada s Oreom keksima nas je raspametila Rubrika Life&style Life&style

Kada je na red došao zagriz u čokoladu, bilo bi dobro da zadržiš dah (u tu svrhu se možeš i uhvatiti za nos), a nakon što se čokolada počne rastapati u ustima možeš udahnuti. U ovom trenutku tvoja osjetila trebao ti preplaviti pravi čokoladni užitak, kakav do sada još nisi osjetila. 

Iako zahtijeva nešto više ‘posla’ nego inače, stručnjaci kažu kako je ovo način konzumiranja čokolade koji će ti potencirati zadovoljstvo. Hoćeš li probati?

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0