Life&style

Čestitamo ti Međunarodni dan mačaka! Evo 7 razloga zašto su genijalne (kao i njihovi vlasnici)

  • U svijetu se 8. kolovoza obilježava Međunarodni dan mačaka
  • Ova klupka veselja su izvrsni ljubimci koji su vrlo korisni za naše zdravlje
  • A otkrivamo ti još 7 razloga zašto je baš super biti vlasnik jedne mačke

U svijetu se svakog 8. kolovoza proslavlja Međunarodni dan mačaka! Ta slatka, mala i dlakava klupka veselja ponekad znaju biti nestašna i naljutiti nas, ali dobro one znaju da je ta ljutnja kratkoga vijeka. Vlasnici naprosto ne znaju odoljeti ovim umiljatim stvorenjima.

Mačke su izvrsni ljubimci, a vrlo su korisne i za naše zdravlje jer smanjuju rizik od alergija i prijevremene smrti te pozitivno utječu na smanjenje anksioznosti i snizuju razinu stresa. A osim poboljšanja zdravstvene situacije, još je sedam razloga zbog kojih je super biti vlasnik (barem) jedne mačke. Otkrivamo ti ih u nastavku!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ljubitelji mačaka su pametniji, a ljubitelji pasa sretniji Možda vas zanima Ljubitelji mačaka su pametniji, a ljubitelji pasa sretniji, tvrdi najnovije istraživanje Rubrika Life&style Life&style

1. Vlasnici mačaka su pametniji 

Istraživanje britanskih vlasnika kućnih ljubimaca na Sveučilištu u Bristolu iz 2010. godine otkrilo je da će ljudi koji posjeduju mačke vjerojatnije imati fakultetsku diplomu u odnosu na one koji posjeduju pse.

U 2014. godini, isto je istraživanje provedeno u Wisconsinu među 600 studenata ondašnjeg Sveučilišta te se pokazalo da su studenti koji posjeduju mačku uspješniji u obavljanju svojih studentskih obaveza. Također, pokazalo se kako su vlasnici mačaka inteligentniji,iskazuju više samopouzdanja i skloniji su izboriti se za svoje mišljenje.


2. Kakav vlasnik takva mačka

Tvoj izbor kućnog ljubimca otkriva nešto o tvojoj osobnosti. Dok su vlasnici pasa ekstroverti i prave "duše zabave", ljubitelji mačaka su tiši i introvertiraniji. Međutim, istovremeno su vrlo pouzdani i skromniji te su manje skloni manipulaciji. Nova znanstvena istraživanja tvrde da mačke oponašaju osobnost svojih vlasnika, a posebice karakteristike poput savjesnosti, ekstrovertiranosti ili emocionalne stabilnosti.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima 5 začuđujućih stvari koje ti se događaju ako imaš mačku Rubrika Life&style Life&style

3. Mačke muškarcima povećavaju šanse za ulazak u vezu

Ako si single momak i ne možeš pronaći djevojku svog života, nabavi mačku! Britanski istraživači su ustvrdili da žene više privlače muškarci koji vole životinje. Čak 90% žena je smatralo kako su muškarci koji posjeduju mačku simpatičniji od ostalih. Muškarac koji posjeduje mačku odaje dojam nježnosti i smirenosti.
 

4. Mačke pomažu u prebolijevanju teških trenutaka

Izgubiti voljenu osobu nevjerojatno je bolno, ali jedan od najboljih načina suočavanja s boli je posjedovanje kućnog ljubimca. Unatoč činjenici da su samo životinje, mačke služe kao socijalna podrška u teškim vremenima. Stereotip da su psi više naklonjeni svojim vlasnicima je upravo to: stereotip.

Austrijska studija provedena 2003. godine otkrila je da je imati mačku u kući emocionalni ekvivalent romantičnom partneru. Mačke također iniciraju kontakt, a zapamtit će i ljubaznost koja im je ukazana te uzvratiti istom mjerom.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Znaju li mačke kako se zovu? Konačno imamo stručni odgovor na to pitanje... Rubrika Life&style Life&style

5. Mačke su prema ekologiji bolji ljubimci od pasa

Ako si zabrinuta za očuvanje okoliša i stanje planeta znaj da je prema ekološkoj održivosti bolje posjedovati mačku nego psa za kućnog ljubimca. Naime, u studiji provedenoj 2009. godine pokazalo se kako su troškovi života jedne mačke mnogo manji od one jednog psa. Također, mačke preferiraju ribu i lakšu prehranu te izbjegavaju proizvode od govedine  i kukuruza te nisu sklone ispuštati mnogo ugljičnog dioksida.

6. Mačke štite tvoj dom od štetočina

Sama prisutnost mačke obično je dovoljna da drži miševe i štakore dalje od tvog posjeda. Ako lukavi glodavac ipak uspije ući u tvoj dom, mačka će instinktivno reagirati. One su i odlični lovci na insekte i čuvat će tvoj dom sigurnim od moljaca, kućnih muha te ostalih jezivih puzavaca.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Mazna, divlja ili lovac: što boja krzna otkriva o karakteru tvoje mace Rubrika Life&style Life&style

7. Mačke su idealni ljubimci za (pre)zaposlene

Mačke vole samostalno provoditi vrijeme te im neće smetati ako pola dana provodiš van kuće. Sklone su same koristiti mačji WC i nije ih potrebno voditi u šetnju. Također vrlo su čiste životinje koje se samostalno njeguju. Jedino što im trebaš osigurati je dovoljno hrane koju će grickati tijekom dana.

Za kraj, znanstvena istraživanja su pokazala kako gledanje videa s mačkama pomaže poboljšanju zdravlja, podiže raspoloženje  i čini nas opuštenijima! Stoga, zavali se u naslonjač i uživaj.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0